Local

Este lege și pentru vrânceni: Minorii agresivi obligați să participe la consiliere psihologică împreună cu părinții

Ionel Sclavone
28 sep 2023 896 vizualizări

Copiii agresivi, din Vrancea, și nu numai, care îi lovesc pe ceialți vor fi obligați să urmeze sesiuni de consiliere psihologică. Este vorba despre minorii în vârstă de până la 14 ani, care nu răspund din punct de vedere penal.

Copiii vrânceni care comit agresiuni împotriva altor persoane, minore sau adulte, vor fi obligați să participe, alături de părinți, la programe de consiliere psihologică. Măsura va intra în vigoare în curând.

Astfel, minorii agresivi, cu vârste de până la 14 ani, care îi lovesc pe alții, vor fi obligați să participe, împreună cu părinții lor, la programe de consiliere psihologică. Aceștia copii nu pot răspunde penal, conform legii.

Noile reglementări vor modifica Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Astfel, se va introduce obligativitatea participării minorului care a săvârșit fapte de agresiune la programe speciale de consiliere psihologică. Acestea vor fi organizate de serviciile publice sau private.

În prezent, legea prevede că minorii agresori pot beneficia de consiliere psihologică doar dacă sunt de acord părinții. Iar aceștia au opțiunea de a refuza consilierea psihologică, pentru copii.

Conform noii legi, în cazul în care părinții refuză ca minorul să participe la ședințele de consiliere psihologică, acest lucru va putea fi impus de o instanță judecătorească.

„În lipsa acordului părinților, măsura (...) poate fi dispusă de către instanța judecătorească”, stabilește viitoarea lege.

În prezent, Codul penal prevede că, pe durata executării măsurilor educative, minorul poate fi obligat de instanță să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională; să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă; să nu meargă în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale adunări publice, stablite de instanţă; să nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu familia acesteia ori cu participanţii la săvârşirea infracţiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă; să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.

Codul penal mai stabilește că minorul cu vârstă cuprinsă între 14 și 16 ani răspund penal dacă se dovedeşte ca fapta a fost săvâșită cu discernământ. Minorii de peste 16 ani răspund penal pentru infracțiunile comise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.