Local

Directorul în funcție al CAS Vrancea nu s-a prezentat la proba scrisă a concursului pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănătate

Ziarul de Vrancea
10 mai 2021 3175 vizualizări
Doar 5 dintre cei 33 de candidați care au participat la concursul de ieri pentru conducerile caselor de asigurări de sănătate din 35 de județe plus București au promovat concursul, potrivit rezultatelor afișate în vineri seară pe site-ul CNAS. Cele 5 case județene de asigurări de sănătate care vor avea un director desemnat prin concurs sunt cele din Maramureș, Iași, Tulcea, Cluj și Bistrița Năsăud. Toți ceilalți 28 de candidați au fost respinși, iar 21 nu s-au prezentat la concurs.

O parte dintre cei respinși la concurs sunt actuali directori interimari de case județene de asigurări de sănătate. "Mai e mult până departe. Concursurile pe bune sunt însă un început bun", a reacționat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în mandatul căruia s-a decis și demarat organizarea concursului. Vlad Voiculescu afirma, recent, că în multe județe, casa județeană de asigurări de sănătate este "cel mai mare portofel din județ".

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproape 10 miliarde de euro în acest an. Casele județene de asigurări de sănătate reprezintă, în multe cazuri, "cel mai mare portofel" dintr-un județ, așa cum afirma, recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro înaintea concursului, în 15 județe, directorii în funcție ai caselor județene au fost candidați unici înscriși la concurs. Situația lor în urma concursului:

  • București - absent
  • Alba - absent
  • Bihor - absent
  • Brașov - absent
  • Covasna - absent
  • Harghita - absent
  • Hunedoara - absent
  • Ilfov - respins (punctaj 16,55)
  • Maramureș - admis cu cel mai mare punctaj - 93,30
  • Mureș - absent
  • Prahova - absent
  • Suceava - respins (punctaj 38,30)
  • Vâlcea - absent
  • Vrancea - absent

În total, în 24 de județe, directorii interimari în funcție au participat la concurs: București, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

În afara celor 15 care au fost candidați unici, dintre care doi au fost respinși la concurs - Ilfov și Suceava - nu este exclus să mai existe și alte cazuri în care actualii directori interimari au picat concursul, însă CNAS nu face publice numele candidaților, din cauza regulamentului GDPR, astfel că este greu de stabilit.

În județele unde niciun candidat nu a fost admis, procedura de concurs urmează să fie reluată. La fel și în cele 3 județe - Dolj, Olt și Timiş - unde nu s-a înscris niciun candidat.

Casele pentru conducerea cărora s-a organizat concurs: Casa de Asigurări de Sănătate București, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

Banii CNAS, gestionați, de facto, la nivelul caselor județene. CNAS are anul acesta un buget de 45 de miliarde de lei

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproximativ 45 de miliarde de lei, echivalentul a aproape 10 miliarde de euro, în acest an.


În urmă cu o săptămână, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, numit în funcție de Guvern la începutul acestui an, la propunerea fostului ministru Vlad Voiculescu, explica faptul că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între CASMB/casele județene și furnizori. "La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient", a spunea atunci Adrian Gheorghe.


Președintele CNAS adăuga că "va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii" și a ținut să sublinieze că "am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv". "Nu am primit direct sau indirect niciun fel de aluzie sau presiune" după anunțarea acestor concursuri, a subliniat Adrian Gheorghe.

Citiți și De ce nu s-au prezentat atât de mulți directori de CAS în funcție din județe, la proba scrisă a concursului pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănătate de joi 7 mai 2021

“În momentul în care nu se prezintă la concurs sau în situația în care candidații care s-au prezentat n-au luat concursul, rămâne la conducere directorul cu delegație. Și am văzut că majoritatea CAS-urilor din țară au directori cu delegație. În majoritatea cazurilor în care directorii cu delegație au fost singurii candidați pe post, nici nu s-au mai prezentat la concurs, pentru că e foarte, foarte greu – sunt 25 de legi, ordine și hotărâri, iar unele au chiar patru-cinci sute de pagini.

Chiar mă uitam și eu pe barem: e foarte strict, la liniuță. Vor fi probleme mari.

Sunt persoane care au o carieră de 20, 30 de ani și nu vor să se expună, în sensul că ar lua un punctaj foarte mic, fiind subiectele foarte grele”, mărturisește, pentru PressHUB, Cristian Mitrofan.

“Lumea se ferește”

“Concursul a fost organizat impecabil. Strictețe mare, nu s-a mișcat, nu s-au știut subiectele, totul, totul, impecabil, numai că este foarte, foarte greu, lumea se ferește.” a precizat un participant la la proba scrisă a concursului pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănătate citat de presshub.ro 

Citiți și:VIDEO | Directorul în funcție al CAS Vrancea a avut dreptul să se prezinte, ieri, la proba scrisă, pentru ocuparea prin concurs a postului;

Un singur candidat s-a înscris și a trecut proba de selecție a dosarului pentru a participa la concursul de director general al CAS Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.