Local

Decontarea cheltuielilor de navetă pentru profesorii vrânceni a fost amânată pentru 2025

Ionel Sclavone
13 ian 2024 2530 vizualizări

Profesorii vrânceni care fac naveta primesc o nouă veste proastă chiar de la începutul anului. Aceștia nu vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu transportul așa cum prevede noua lege a învățământului.

Deși ar fi de așteptat ca politicienii de la putere să fie mai darnici, cu alegătorii, având în vedere că suntem în an electoral, profesorilor li se suspendă drepturile. Ei nu vor primi, integral, nici majorarea salarială ce le-a fost promisă în timpul  grevei din vara trecută.

Profesorii din Vrancea care fac naveta între localitatea de domiciliu și cea în care își desfășoară activitatea au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport. Măsura este prevăzută în noua lege a învățământului preuniversitar care a intrat în vigoare la începutul anului școlar în curs

Conform legii, autoritățile locale „asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport”. Măsura a fost suspendată, însă, prin Legea austerității, promovată de coaliția de guvernare.

În vreme ce funcționarii publici, angajați ai primăriilor sau consiliilor județene, beneficiază de decontarea navetei, conform unei legi care a intrat în vigoare în luna noiembrie, pentru cadrele didactice nu s-au mai găsit fonduri.

Se știe că funcționarii din primării și din instituțiile subodonate sunt folosiți pe post de agenți electorali la fiecare rând de alegeri. Or, există un interes pentru ca aceștia să fie satisfăcuți, financiar, pentru a lucra în beneficiul politicienilor.

Anul trecut, ca și primarii, ori președinții de consilii județene, au beneficiat de o majorare salarială. O altă majorare, cu aproximativ 5% urmează în perioada următoare. De altfel, primarii și președinții de consilii județene au primit deja această majorare, de la 1 ianuarie.

2024 este un an cu patru rânduri de alegeri, astfel că partidele au tot interesul să-și țină agenții electorali, respectiv primarii, președinții de consilii județene dar și funcționarii autorităților locale, aproape.

Mai puțin profesorii care nu se lasă, întotdeauna, înregimentați politic. Drept care în cazul lor, majorarea salariului, promisă la greva din vara trecută a fost amânată și redusă. Acum urmează să li se amâne un alt beneficiu, decontarea cheltuielilor cu transportul.

 Legea austerității OUG 115/2023 a apărut la finalul anului trecut și conține o serie de taxe noi și impozite majorate menite să acopere deficitul bugetar acumulat în guvernarea PSD-PNL. Actul normativ amână termenul de intrare în vigoare a prevederilor din noua lege a învățământului preuniversitar privind asigurarea finanțării cheltuielilor de transport pentru profesorii care fac naveta între localitatea de domiciliu și cea în care lucrează.

Mai exact, profesorii vor putea beneficia de finanțarea cheltuielilor cu naveta abia din anul școlar 2025-2026. Aceasta, cu condiția ca, după alegeri, PSD și PNL să nu amâne din nou măsura.

Finanțarea cheltuielilor de navetă ar trebui asigurate de la bugetele locale, în cazul personalului din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în localitatățile în care își desfășoară activitatea.

Printr-un alt proiect de lege, apărut în toamna lui 2023, măsura s-ar putea extinde și în cazul inspectorul școlar general și a celui general adjunct, cu condiția să nu dețină o locuință în localitatea în care lucrează.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.