Local

De știut pentru vrânceni: Poliția Rutieră îi va evalua pe șoferii care au urmat cursuri de conducere defensivă

Ionel Sclavone
17 iul 2022 2496 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Romania TV
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Romania TV

Șoferii vrânceni care au urmat sau vor urma cursuri de conducere defensivă vor fi înscriși într-o bază de date și evaluați anual de Poliția Rutieră. Această evaluare se va face prin raportare la numărul de accidente în care au fost implicați, în vederea stabilirii eficienței acestor cursuri.

Măsura este propusă într-un proiect de act normativ ce urmează să intre în vigoare și vine după ce statul a reglementat procedura de susținere a acestui tip de cursuri. Astfel, costurile cu orele de conducere defensivă sunt deduse, conform Codului rutier, din impozitul pe venit datorat.

Conform acestei reglementări, Poliția Rutieră va ține evidența șoferilor care au urmat cursuri de conducere defensivă și va evalua în fiecare an eficiența acestora. Acest lucru se va face în colaborare cu Autoritatea Rutieră Română care va transmite poliției rutiere evidența centralizată a conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive în cadrul școlilor de șoferi.

Pentru șoferii care au urmat cursuri de conducere defensivă în acest an, situația va fi transmisă Inspectoratului General al Poliției Române până la data de 22 ianuarie 2023. Ulterior, evidența cursanților va fi actualizată în fiecare an.

Concluziile rezultate din evaluarea eficienței cursurilor auto de conducere defensivă vor fi transmise mai departe Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Proiectul de ordin al MAI vine ca urmare a unei obligații prevăzute de Legea 20/2022, care a introdus în Codul rutier (OUG 195/2002) posibilitatea ca șoferii să poată urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă și să deducă costul cursului din impozitul pe venit.

Cursurile de șofat preventive deduse din impozite

Prin Legea 20/2022, șoferii sunt încurajați să participe la cursuri de conducere defesivă, în vederea reducerii numărului de accidente de pe șosele. Cei care se înscriu la astfel de cursuri vor putea deconta costurile din impozitele datorate statului.

În situația în care șoferul urmează cursurile din banii personali, aceste costuri vor fi deduse din impozitul pe care îl datorează pentru veniturile obținute ca salariat. Dacă sumele necesare pentru aceste cursuri sunt suportate de angajator, cheltuiala va putea fi dedusă din impozitul pe profit sau din impozitul micro datorat ca firmă.

În cazul tinerilor care au vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani și se află la studii (dar care n-au loc de muncă), legea prevede că deducerea se va aplica la impozitul pe veniturile obținute de părinți, în cazul în care aceștia plătesc pentru cursurile de conducere defensivă.

Prin măsurile amintite se dorește reducerea numărului de decese rezultate din accidente rutiere, în condițiile în care siguranța rutieră reprezintă unul dintre principalii factori ce influențează calitatea vieții cetățenilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.