De știut pentru vrânceni: Poliția locală va sancționa și conducătorii de trotinete electrice
Polițiștii locali vor putea aplica sancțiuni conducătorilor de trotinete electrice care încalcă regulile de circulație. Chiar dacă fenomenul mersului pe trotineta electrică în Focșani sau în celelalte localități din Vrancea nu a luat amploare la fel ca în orașele mari, cei care folosesc astfel de vehicule este bine să se pună la curent cu noile reglementări.
Încălcarea regulilor de circulație comise de conductorii de trotinete va putea fi sancționată și de polițiștii locali. Aceștia vor avea dreptul, conform unor reglementări ce urmează să fie adoptate, să constate contravențiile comise de conducătorii de trotinete și să-i sancționeze. Practic prin noul act normative vor fi extinese atribuțiile polițiștilor locali.
În prezent, aceștia au dreptul să sancționeze pietoni, bicicliști, conducători de mopede și de căruțe, dar nu și trotinetiști. În cazul celor din urmă singurii care au competență în a constata încălcarea legii și în aplica sancțiuni sunt polițiștii rutieri.
Inițiatorii noului act normative atrag atenția asupra pericolului pe care îl prezintă conducătorii de trotinete în trafic. Din cauza încălcării frecvente a regulilor de circulație aceștia pun în pericol atât siguranța pietonilor cât și a celorlalți participanți la trafic. Lucru care este dat de numărul mare de accidente în care sunt implicați conducătorii de trotinete.
Regulile pe care trebuie să le respecte trotinetișii
Regulile privind conducerea trotinetelor electrice au intrat în vigoare relative recent, în urmă în 2020, însă au început să se aplice efectiv din toamna lui 2021. Conform regulilor de circulație specifice, trotinetele electrice pot fi folosite doar pe pistele de bicicletă. Acolo unde nu există piste amenajate, ele pot fi folosite doar pe drumurile publice din localități. Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Cu alte cuvinte, deși foarte mulți conducători de trotinete o fac, aceste vehicule nu pot circula pe trotuare.
Trotinetele electrice se pot conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice, urmărind traseul acestora, iar schimbarea direcției de mers se face „prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna”, după Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG 1.391/2006).
Trotinetele electrice și bicicletele pot fi conduse pe drumuri publice doar de persoane care au împlinit minim 14 ani. Tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. În cazul trotinetelor electrice, transportul pasagerilor este interzis. Cu alte cuvinte, pe o trotinetă electrică nu poit circula două persoane.
Trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu echipamente de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente pentru circulația pe timp de noapte.
Încălcarea acestor reguli se sancționează cu o amendă din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv patru sau cinci puncte-amendă, în valoare de 580 sau 725 de lei.
În anumite cazuri, sancțiunile pot fi și mai mari, între 870 și 1.160 de lei, pentru nerespectarea regulilor privind dotarea trotinetelor la circulația pet imp de noapte etc.
Indisciplina trotinetiștilor în trafic este ceva obișnuit nu doar în România, ci și în alte state ale lumii. În multe capitale europene (Roma, Oslo, Stockholm și Lisabona), utilizarea trotinetelor electrice de închiriat a fost serios restricționată. Alte orașe importante, precum Barcelona sau Montreal au interzis cu totul circulația trotinetelor electrice. Primăria Paris a interzis folosirea trotinetelor electrice de închiriat începând cu data de 31 august 2023.