Local

De știut pentru vrânceni: Aplicația care îți dezvăluie la ce fond de pensii private contribui

Ionel Sclavone
14 feb 2024 2256 vizualizări

Vrâncenii care nu știu la ce fond de pensii private, din Pilonul II, contribuie pot afla informația cu ajutorul unei aplicații simple.

Vrâncenii au la dispoziție o aplicație online, dezvoltată de ASF care le permite să afle, dacă nu cunosc informația, la ce fond de pensii private, din Pilonul II, sunt alocați. Pentru aceasta, cei interesați au nevoie de un dispozitiv cu conexiune la internet Ei trebuie să completeze o cerere online cu numele, prenumele și codul numeric personal. Răspunsurile sunt instant, aplicația fiind accesată de peste un milion de persoane.

Aplicația intitulată «Află la ce fond de pensii ești!» poae fi accesată de pe website-ul ASF (www.asf.ro). Cei interesați trebuie să completeze un formular, așa cum arătam mai sus, și să bifeze două căsuțe. Astfel vor primi imediat datele de care au nevoie pentru a vedea la ce fond de pensii aferent Pilonului II au contribuit

Pilonul II de pensii private este constituit din contribuțiile angajaților la diferite fonduri de pensii private. De regulă, fiecare fiecare angajat alege un fond de pensii la care dorește să contribuie, iar la momentul retragerii din acivitate primește sumele constituite aici.

De menționar că, un lucrător se poate transfera de la un fond de pensii în cadrul Pilonului II. Tot ce trebuie să facă este să contacteze administratorul fondului la care dorește să se transfere și să urmeze procedura indicată de acesta.

Daca transferul survine la mai bine de doi ani de la momentul aderării la un fond de pensii, procedura este gratuită. În cazul în care transferul se face mai devreme de acest termen, costurile ar putea ajunge până la 5% din valoarea sumelor acumulate în cont.

Când pot fi retrași banii din Pilonul II

Legea prevede trei situații în care un asigurat poate beneficia de sumele acumulate la Pilonul II obligatoriu. În prima situație, banii pot fi revendicați la momentul retragerii din activitate pentru limită de vârstă. Odată cu decizia de pensionare, pentru limita de vârstă, persoana în poate solicita și fondurile acumulate.

A doua situație prevăzută de lege este retragerea la pensii pentru invalididate, indiferent de grad, iar cea de-a treia este în caz de deces. Atunci când titularul participant la fond moare, suma acumulată poate fi revendicată de moștenitorii legali sau testamentari, dupa caz.

La retragere, beneficiarul banilor poate opta pentru o plată unică și va primi pe loc toată suma acumulată ori pentru plati lunare egale, esalonate, pe durata a cel mult 5 ani. În fiecare dintre cele două situații, se plătesc impozite și contribuții la stat. Administratorul fondului de pensii va calcula, retine si vira impozitele datorate catre autoritatile fiscale.

Legea românească impune fondurilor de pensii private, Pilonul II să achite beneficiarilor sume cel puțin egale cu valoarea contribuțiilor nete. Drept urmare, la finalul perioadei de cotizare, suma totală acumulată nu poate fi mai mică decât contribuțiile virate în timpul activității.

Această garanție financiară se menține și în cazul unui transfer. Dacă un participant decide să-și schimbe fondul de pensii, valoarea contului său personal nu poate fi mai mică decât suma contribuțiilor nete.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.