Local

Curiozități juridice aplicabile și vrâncenilor: Ce prenume va fi înscris în actul de naștere al copilului dacă părinții nu se înțeleg

Ionel Sclavone
21 sep 2022 2471 vizualizări

În cazul în care părinții nu se înțeleg în legătură cu prenumele nou-născutului, în certificatul de naștere va fi trecut prenumele din certificatul medical constatator al nașterii. Acest lucru a fost reglementat printr-un act normativ intrat în vigoare în urmă cu câteva zile.

Inițial, ca regulă generală, Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, stabilește că în cazul în care „părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului (...), întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului”.

Conform OG 26/2022 s-a introdus o excepție și dacă părinții nu se înțeleg cu privire la prenumele copilului născut viu, în actul de naștere se va înregistra prenumele din certificatul medical constatator al nașterii. Mai mult, dacă în certificatul medical constatator al nașterii prenumele înscris are mai mult de trei cuvinte, în actul de naștere se înscriu doar primele trei.

În acest fel se face alinierea cu regulile stabilite la începutul lunii mai privind numărul de prenume ce pot fi înscrise pe certificatul de naștere. Astfel, începând cu luna mai, atunci când se înregistrează nașterea unui copil la oficiul stării civile, părintele nu poate să-i dea mai mult de trei prenume acestuia.

Actul normativ apărut în luna mai introduce în Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă următoarea mențiune: „prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”.

Pe de altă parte, prin Legea 119/1996 se instituie obligația ofițerului de stare civilă să refuze, motivat și în scris, înregistrarea unor prenume formate din cuvinte indecente, ridicole ori alte asemenea, „de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.