Local

Culisele înțelegerii dintre PNL și PSD pe desființarea parcării de lângă Catedrală

Ionel Sclavone
4 feb 2019 2351 vizualizări

În ședința Consiliului Local din 31 ianuarie, PNL și PSD au votat împreună pentru desființarea parțială a parcării dintre Catedrală și sediul Electrica, a cărui număr de inventar este P 135. Terenul a fost atribuit Bisericii, în vederea extinderii curții Catedralei, fără ca focșănenii să fie întrebați dacă sunt de acord și fără ca PSD și PNL să le ofere o alternativă pentru locurile ce vor dispărea. Pe lângă suprafața de 229 mp, propusă inițial, grupul liberal a plusat cu încă 184 metri din aceeași parcare. Hotărârea a trecut cu vot unanim, fără ca liberali să țină cont de propunerea colegului lor, Liviu Macovei, care a cerut amânarea dezbaterii și inițierea unei discuții cu locatarii afectați.

În urma votului dat de tandemul PSD-PNL, parcarea P 135, care potrivit proiectului de hotărâre, se întindea pe 844 mp (în anexa HCL 186/2017 care stabilește forma de administrare a parcărilor din Focșani, figurează cu 1.100 mp) a fost redusă la jumătate, 431 mp.

Toate acestea confirmă existența unei înțelegeri dintre PNL și PSD pe acest proiect. Surse din PNL au arătat spre parlamentarii Ion Ștefan și Cătălin Toma ca artizani ai înțelegerii. Potrivit acestora, decizia de a vota alături de PSD a fost luată de cei doi și a fost impusă celorlalți sub amenințarea excluderii din partid și din Consiliul Local. De altfel, Ion Ștefan are relații apropiate cu mulți membri PSD, între care consilierii Mihai Nedelcu (prieteni din copilărie) și Alexandru Nistoroiu (a fost cununat de tatăl acestuia, Neagu Nistoroiu, sponsor important al PSD).

Voi încerca să deslușesc cum s-a ajuns aici. Voi aborda două scenarii, ambele demne de luat în seamă și care nu se exclud.

ÎPS Ciprian mediatorul înțelegerii PSD - PNL

Originea înțelegerii dintre PNL și PSD pe tema desființării parcării P 135 trebuie căutată în vara trecută, când Consiliul Local a respins cererea Bisericii de a se extinde curtea Catedralei pe terenul dintre punctul termic PT 19 și blocul Sporul. Proiectul a picat la vot deoarece locatarii au solicitat, printr-o petiție, ca în spațiul respectiv să fie amenajat un teren de joacă. În prima fază, petiția lor s-a bucurat și de susținerea grupului liberal, care a prezentat-o în ședința de Consiliu.

Câteva zile mai târziu, după ce extinderea a picat la vot, ÎPS Ciprian, Episcopul Buzăului și Vrancei, s-a înființat la sediul PNL, la o întâlnire cu reprezentanții partidului. A fost momentul în care liberalii și-au dat acordul pentru desființarea parcării P 135 și atribuirea terenului Bisericii.

„În esență, în urma consultării cetățenilor, consilierii PNL au propus desființarea a ceea ce a mai rămas din punctul termic de lângă Catedrală și îngroparea în subteran a instalației existente acum, repoziționarea casei praznicale astfel încât să nu obtureze vizual singura cale de ieșire din zona blocurilor, precum și o ușoară mărire a perimetrului de care va dispune Catedrala înspre zona parcării, pentru o mai bună deschidere de spațiu de jur împrejurul lăcașului de cult“, a transmis biroul de presă al PNL după întâlnire.

Cetățenii consultați au fost în realitate o singură persoană

„Consultarea cetățenilor“ la care face referire comunicatul s-a rezumat la invitarea unei singure persoane, din cei peste o sută de semnatari ai petiției, la întâlnirea cu ÎPS. Omul se numește Nicușor Tudose și ne-a spus că a fost coleg de liceu (foarte convenabil) cu un consilier județean PNL, susținător al desființării parcării.

El nu-și amintește să se fi discutat despre extinderea Catedralei în parcare și nici să fi fost întrebat dacă el și vecinii săi sunt de acord:

 „Eram așezat într-un capăt al mesei, iar ei discutau în partea cealaltă. Nu mi-au arătat planurile și nici nu m-au întrebat dacă noi, locatarii, am fi de acord cu ce vor să facă. Din discuție am înțeles că Biserica se va limita să construiască doar pe terenul pe care îl deținea deja“.  

După întâlnirea cu ÎPS Ciprian, ca loviți de amnezie, liberalii au uitat de petiția pentru înființarea locului de joacă și au refuzat s-o mai susțină. În schimb, s-au declarat de acord cu toate cererile privind extinderea spațiului vital al Bisericii în jurul Catedralei.

„Este o Catedrală pe care trebuie să o facem, așa cum e normal, pentru un timp îndelungat. Viziunea nu trebuie să aibă în vedere termene scurte sau medii. Consider că este un proiect îmbrățișat de toată lumea, de la ÎPS Ciprian până la locuitorii din zonă. Trebuie să avem o Catedrală cu un spațiu cât mai accesibil și deschis tuturor, așa cum ne-au transmis oamenii cu care am discutat”, declara Ion Ștefan, preluat, fără excepție, de toți discipolii săi.

Fără teamă de a greși, putem spune că în vara trecută au fost puse bazele alianței PNL – PSD din Consiliul Local, cu medierea ÎPS Ciprian.

Focșănenii, victime colaterale ale competiției interne din PNL

Al doilea scenariu, care nu-l exclude pe primul, are la bază competiția internă din PNL pentru desemnarea candidatului la Primărie în 2020. Principalii competitori sunt deputatul Ion Ștefan și omul de afaceri Liviu Macovei.

Într-o postare pe Facebook, după apariția subiectului desființării parcării P 135, Macovei a propus colegilor din Consiliul Local să amâne hotărârea și să inițieze o discuție cu cetățenii afectați.

Imediat, a primit o replică din partea lui Cristi Misăilă, care l-a acuzat că răspândește „neadevăruri“. S-ar părea, potrivit surselor noastre, că reacția primarului la adresa lui Macovei a stârnit invidia contracandidatui său. Deranjat că Misăilă îl legitimează ca adversar pe Liviu Macovei, în detrimentul său, Ștefan ar fi cerut consilierilor să voteze alături de PSD ca să nu-i crească cota contracandidatului. Cu alte cuvinte, s-ar părea că votul dat de liberali pentru desființarea parcării ar avea la bază teama lui Ștefan că Macovei l-ar putea depăși în competiția internă.

Înțelegerile cu PSD afectează imaginea PNL

Votul de joi confirmă că liberalii și pesediștii n-au o problemă să se înțeleagă punctual, pe anumite hotărâri, chiar dacă pozează, teatral de multe ori, în dușmani de moarte. Deși Cătălin Toma și Ion Ștefan nu dau importanță prejudiciului de imagine pe care îl produc partidului, astfel de înțelegeri alimentează, probabil, neîncrederea electoratului și s-ar putea să afecteze și alegerile pe care le vor face focșănenii la următoarele scrutinuri. Cu actuala garnitură de consilieri locali, liberalii au șanse reduse să răstoarne PSD și să conducă Focșaniul.

Pe de altă parte, trebuie să remarcăm apariția unui nou lider local, care nu pare a fi parte a înțelegerilor cu PSD, de felul celei menționate. Este vorba de omul de afaceri Liviu Macovei, care s-a înscris în cursa internă din PNL Vrancea pentru desemnarea candidatului la Primăria Focșani.

A fost singura voce liberală ce a luat atitudine pe subiectul desființării parcării P 135 și a solicitat consultarea cetățenilor. În perioada următoare, va depinde de el să convingă și să coaguleze în juru-i o echipă competentă, împreună cu care să-l confrunte pe Ion Ștefan și, ulterior, pe Cristi Misăilă. 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.