Local

Credite garantate de stat pentru vrâncenii care vor să restaureze monumente istorice

Ionel Sclavone
19 nov 2023 1364 vizualizări

Vrâncenii care dețin imobile încadrate în categoria monumentelor istorice vor putea să le reabiliteze cufonduri din credite garantate de stat. Asfel, costurile pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice vor fi mai reduse decât în mod normal.

Monumentele istorice sau părți ale acestora vor putea fi reabilitate de proprietari cu fonduri obținute din credite garantate de stat. În anumite situații, sumele alocate pot ajunge până la 140.000 de euro.

Este vorba despe un program guvernamental, al cărui cadru de reglementare urmează să fie aprobat în Parlament care urmărește facilitarea accesului persoanelor fizice și juridice la împrumuturi garantate de stat pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a clădirilor monumente istorice.

Intitulat „Primul Monument Restaurat”, programul va fi destinat punerii în valoare a imobilelor sau părților de imobil „care beneficiază de regimul juridic de protecție de monument istoric din categoria monument“.

Conform definițiilor din lege, monumentul este o construcție sau parte de construcție împreună cu instalațiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioară sau exterioară ce fac parte integrantă din acestea, precum și lucrările artistice comemorative, funerare, de for public, împreună cu terenul aferent delimitat topografic, constituie mărturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, științific sau tehnic.

Prin acţiuni de conservare, restaurare și punere în valoare a unui monument eligibil pentru finanţare se înțeleg studii, cercetări și documentaţii tehnico-economice necesare restaurării, plata taxelor aferente avizelor pentru obţinerea autorizaţiei de construire, realizarea lucrărilor, asigurarea serviciilor de asistenţă tehnică etc.

Condițiile de acordate a creditului

Prin programul propus beneficiar al creditelor vor fi persoane care îndeplinesc o serie de condiții, cumulativ. Astfel, la data solicitării creditului garantat, solicitantul trebuie să se încadrează într-una dintre următoarele situații în legătură cu regimul de proprietate:

1. persoană fizică ce deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția un imobil sau parte dintr-un imobil;

2. persoană fizică autorizată sau asimilată acesteia, respectiv oricare persoană fizică care are în proprietate un imobil cu afectațiune specială;

3. la data solicitării creditului garantat, proprietarii din cadrul asociației de proprietari dețin, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, un imobil sau parte dintr-un imobil;

4. sub condiția aprobării prin hotărâre de Guvern a unei scheme de ajutor de minimis/ scheme de ajutor de stat referitoare la această situaţie, persoanele fizice de drept privat deţin un imobil sau parte dintr-un imobil;

În plus, solicitantul trebuie să restaureze un singur monument, printr-un credit acordat și garantat în condițiile programului și să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Despre finanțarea propusă

Valoarea finanțării pentru restaurarea unei clădiri monument istoric poate fi de maximum 70.000 de euro, echivalent în lei. Aceasta va fi compusă din finanţarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 de euro, și avansul plătit de beneficiar (5%).

Creditul bancar va fi garantat de stat în proporție de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanţării garantate. Acesta trebuie să acopere maximum 95% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora.

În cazul în care se restaurează un imobil sau parte de imobil cu un beneficiar care se încadrează în categoriile de la punctele 2 și 3 din lista de mai sus, valoarea finanțării va putea fi cuprinsă între 70.001 de euro și maximum 140.000 de euro, echivalent în lei. În acest caz, finanţarea acordată de instituţia de credit,  va avea o valoare cuprinsă între minimum 59.501 de euro și maximum 119.000 de euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

 În aceste cazuri, finanţarea acordată de instituţia de credit va fi garantată de stat în proporție de maximum 60% și va acoperi maximum 85% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

În afara creditelor bancare, finanțarea ar putea veni și de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual în acest sens, sub formă de grant. Contribuția autorităților locale va fi de cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%. Diferența urmează să fie acoperită de beneficiar. În cazul asociațiilor de proprietari, diferența se va asigura din fondul de reparații și/ sau din alte surse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.