Local

Consiliul Județean, agenție imobiliară: Oprișan vrea să pună mâna pe sediul Prefecturii

Ionel Sclavone
7 oct 2019 3849 vizualizări

Marian Oprișan încearcă să pună mâna și pe clădirea Prefecturii pe care s-o transfere în patrimoniul Consiliului Județean. În acest sens, omul său din Parlament, Nicușor Halici, a formulat un proiect de lege prin care solicită trecerea clădirii și a terenului aferent din domeniul public al statului și din administrarea Prefecturii în patrimoniul public al județului Vrancea. Marian Oprișan a transformat Consiliul Județean în agenție imobiliară, acaparând clădiri și terenuri de pe raza întregului județ, sub diferite pretexte. Multe dintre proiectele pentru care au fost preluate aceste imobile au fost abandonate, precum terenul de la Mândrești preluat de la Primărie pentru construcția unui parc industrial.

Dacă proiectul se va transforma în lege, Prefectura Vrancea ar urma să funcționeze în clădirea pe care o va prelua Consiliul Județean în baza unui protocol și doar în spațiile care îi vor fi puse la dispoziție. „Consiliul Județean Vrancea va asigura folosința gratuită a spațiilor deținute în prezent de Instituția Prefectului – Județul Vrancea, din imobilul prevăzut la alin. (1), pentru funcționarea în bune condiții a acesteia, pe bază de protocol. Instituția Prefectului – Județul Vrancea va suporta, în funcție de suprafața deținută, cota-parte din totalul cheltuielilor de funcționare și întreținere“, se arată în proiectul de lege.   

Proiectul lui Nicușor Halici a primit raport de respingere la Senat și aviz negativ din partea Comisiei Juridice, a Consiliului Legislativ și a Consiliului Economic și Social pe motiv că transferul nu se justifică și este insuficient argumentat. Cu toate acestea, proiectul a intrat în plen la dezbatere în Senat, prima cameră decizională, și are termen de aprobare ori respingere până pe 18 octombrie. După trecerea acestui termen, dacă legea nu este discutată, va fi considerată ca aprobată tacit și va merge la Camera Deputaților.

CJ are nevoie de spațiu pentru că și-a umflat organigrama

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul deputatului Halici, Consiliul Județean dorește să preia sediul Prefecturii deoarece în calitate de ordonator de credite poate asigura fondurile necesare reparațiilor. În același document se arată, însă, că instituția condusă de Marian Oprișan suferă din cauza lipsei spațiilor necesare desfășurării activității deoarece în ultimii ani și-a mărit foarte mult organigrama:

„În urma modificărilor legislative din ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a atribuțiilor Consiliului specialitate al Consiliului Județean Vrancea și, pe cale de consecință, la o lipsă acută de spații. Subliniem faptul că, în acest moment, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, necesitând urgent reparații. (...) Consiliul Județean Vrancea, în calitate de autoritate publică deliberativă, va putea adopta hotărâri în măsiură sî contribuie la reabilitarea și întreținerea în condiții corespunzătoare a acestei clădiri doar în situația în care imobilul va trece în domeniul public al județului“.

Documentul precizează că președinte Consiliului Județean poate asigura în regim de urgență fondurile necesare reabilitării clădirii cu pricina. Cu siguranță această din urmă afirmație este o ironie având în vedere că cel puțin două imobile aflate în administrarea Consiliului Județean, poziționate în centrul municipiului Focșani, se află într-o stare de degradare avansată.

Este vorba de sediul fostei Prefecturi Putna, pe care Marian Oprișan se laudă că o reabilitează de aproape zece ani și de apartamentul de protocol de la Hotelul Vrancea.

Prefectura Putna și apartamentul de protocol de la Hotel Vrancea victime ale baronului

Reabilitarea Prefecturii Putna a început încă din 2008 și ar fi trebuit să se încheie după 12 luni. Execuția a fost încredințată asocierii formată din Vega ‘94 Galați, patronată de miliardarul Corneliu Istrate și proiectantul Ludocris Agenție de import export și servicii SRL din București, patronată de arhitectul Cristian Rânja pentru aproximativ 9,5 milioane lei cu TVA inclus. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit după 13 luni. După doi ani, Vega a încetinit ritmul intervențiilor, după care le-a abandonat total undeva prin 2013-2014.

Licitația a fost reluată și în prezent lucrarea a fost atribuită altor constructori, Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea cu subcontractor Arena Com SRL Focșani pentru 3.707.607,35 lei plus TVA.

Situația apartamentului de protocol de la Hotelul Vrancea este și mai gravă, după ce lucrările au fost abandonate total în urmă cu mai mulți ani iar de atunci, imobilul se degradează în permanență.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.