Local

Comision de încetare a contractului: Noi costuri pentru vrâncenii care vor să-și schimbe furnizorul de energie

Ionel Sclavone
10 ian 2022 3353 vizualizări

Persoanele care intenționează să renunțe la contractul de furnizare pentru energie electrică înainte de termen vor fi obligate să plătească o taxă de reziliere. Măsura este de natură să-i împiedice pe cei care au contracte în vigoare, încheiate cu anumiți furnizori, să-i înlocuiască în cazul în care constată că sunt dezavantajați.​

Deși actuala coaliție de guvernare PSD – PNL – UDMR se bate cu pumnul în piept că este interesată de protejarea populației, acest lucru nu se prea întâmplă. Măsurile adoptate ori nu funcționează, așa cum susține chiar șeful PSD, Marcel Ciolacu, despre compensarea facturilor, ori dimpotrivă, impun obligații și taxe noi, celor pe care ar trebui să-i protejeze.

Este și cazul de față, unde clienților persoane fizice sau juridice li se poate impune plata unei taxe de reziliere. Aceasta intră în vigoare atunci când clienții renunță în avans la contractele de energie electrică încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe.

Măsura a fost introdusă printr-un act normativ care a intrat în vigoare chiar în ultima zi a anului trecut. Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului 143/2021, care a modificat Legea energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012).

La articolul 62 din lege, acolo unde vorbește despre drepturile clientului final de energie electrică, s-a introdus un paragraf care îi dezavantajează. Vorbim de o așa-zisă taxă de reziliere ce poate avea două forme.

Pe de-o parte avem comisionul de încetare a contractului, care poate fi impus oricărui client final de energie electrică, indiferent că este firmă sau persoană fizică. Pe de altă parte, ordonanța introduce un comision de schimbare a furnizorului de energie electrică, ce include și comisionul de încetare. Acesta poate fi impus numai întreprinderilor medii și mari.

În vreme ce persoanelor fizice, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici li se poate impune comisionul de încetare a contractului, firmele mari vor plăti și un comision de schimbare a furnizorului.

„(5) Clienții casnici, întreprinderile mici și microîntreprinderile au dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică sau participantul la piață implicat în agregare, fără niciun comision de schimbare.

(6) Prin derogare de la prevederile alin. (5), furnizorii de energie electrică sau participanții la piață implicați în agregare pot percepe clienților finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final”, se arată la articolul 62 din modificările aduse la Legea 123/2012.

Cum se aplică taxa de reziliere

Așadar, taxa de reziliere se aplică în caz de reziliere anticipate, în funcție de tipul de client. Pentru a fi aplicat comisionul de încetare (taxa de reziliere) trebuie să îndeplinească anumite condiții. Astfel, trebuie comunicat clar clientului înainte de încheierea contractului.

Trebuie să fie prevăzut în contractul de furnizare semnat de client.

De asemenea, trebuie să fie proportional și să nu depășească suma pierderilor economice directe cauzate de client furnizorului prin rezilierea contractului. Aici intră și costurile oricărei investiții sau pachete de servicii deja furnizate clientului în temeiul contractului respectiv.

Probarea pierderilor economice directe trebuie să fie demonstrată de furnizor. Iar respectarea condițiilor de stabilire a comisionului de încetare trebuie monitorizată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.