Local

Codul Rutier se modifică. Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere

Ionel Sclavone
23 oct 2023 2452 vizualizări

Șoferii vrânceni care au probleme de sănătate mentală și-ar putea pierde dreptul de a conduce în urma unui banal control medical. Măsura este prevăzută într-o propunere de modificare a Codului Rutier.

Șoferii cu probleme de sănătate mintală și-ar putea pierde permisele de conducere. În cazul în care un medic are suspiciuni cu privire la aceste aspecte, în cazul unui conducător auto, îl va trimite la un specialist psiholog. Iar dacă acesta va constata că bănuielile se confirmă și că șoferul este în incapacitate de a coduce un autovehicul va fi obligat să anunțe poliția rutieră. La rândul său, instituția va dispune retragerea permisului de conducere.

Măsura este prevăzută într-un proiect de modificare a Codului Rutier care propune o nouă abordare în ceea ce privește afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule.

Actualele norme, în vigoare, au în vedere doar afecțiunile fizice, nu și pe cele de natură psihiatrică.  Odată cu noile modificări, însă, vor fi introduse prevederi similare în ceea ce privește aptitudinile mentale ale șoferilor.

Astfel, pe viitor, un medic ce are suspiciuni cu privire la starea de sănătate a unui șofer, pe care îl consultă, va fi trebui să-i dea o recomandare către un specialist pentru o evaluare psihologică. Autorii propunerii pornesc de la premise că eventualele tendințe spre agresivitate ori spre încălcarea normelor rutiere vor putea fi identificate de către un practician psiholog.

Medicul va emite un bilet de trimitere a șoferului către un specialistul care îi va face evaluarea psiholigică.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (...), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (...), în vederea realizării unei evaluări psihologice”, prevăd noile reglementări.

În eventualitatea în care psihologul constată că șoferul consultat este în incapacitate de a conduce, va fi obligat să informeze poliția rutieră, în legătură cu diagnosticul pe care l-a pus. În baza acestei evaluări, poliția va dispune retragerea permisului de conducere o va imediat cu privire la acest lucru.

Șoferul aflat într-o astfel de situație nu mai are dreptul de a conduce și trebuie să predea permisul, poliției rutiere, în termen de maximum trei zile lucrătoare.

De menționat că actul normativ are totuși o scăpare. Deși în nota de fundamentare se precizează că șoferul este obligat să se prezinte la specialistul psiholog pentru evaluarea psihologică, în cel mult trei zile lucrătoare de la momentul primirii recomandării, în textul proiectului de ordonanță, mențiunea cu privire la obligativitate nu se regăsește. Or, dacă nu există o astfel de prevedere, șoferul poate ignora recomandarea medicului, fără teamă că va fi sancționat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.