Local

(Update) Cinci vieţi, salvate prin transplant de la pacienta din Vrancea aflată în moarte cerebrală, victimă a tragediei de pe DN22 E 87, din 16.11.2020

Ziarul de Vrancea
28 nov 2020 10724 vizualizări

Informația apare pe site-ul focuspress.ro de presă locală din județul Constanța în articolul Cinci vieţi, salvate prin transplant! Organele au fost prelevate la Spitalul Judeţean Constanţa, de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.

Redăm în continuare conținutul acestui articol.

Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a avut loc, noaptea trecută, o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.

“Familia, căreia îi mulțumim cu profund respect şi recunoştinţă pentru gestul făcut, a fost de acord să doneze organele rudei lor. Astfel, prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe. Dr. Marius Prăzaru – coordonator regional și Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, alături de toate cadrele medicale care au participat la această intervenție, pot fi numiți eroi, mai ales că e prima prelevare care a avut loc, în acest an, la Constanța. Intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat perfect şi au încheiat cu succes încă o misiune salvatoare de vieţi”, a transmis Agenţia de Naţională de Transplant.

Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi. Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni. Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni. Prelevarea de noaptea trecută de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an dificil. Astfel, în România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transpalnturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală).

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dr. Radu Zamfir, a transmis că principalul obiectiv este dezvoltarea activității de transplant și reducerea mortalității de pe listele de aşteptare: „Facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă. Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea CNT Italia. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează a fi finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări.Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă”.

Persoana de la care au fost prelevate organele era în moarte cerebrală şi fusese victima unui grav accident rutier petrecut în urmă cu câteva zile pe raza judeţului Constanţa.

Text informații + foto:focuspress.ro

Citiți și:Alte cinci vieți, salvate prin transplant. Dr. Radu Zamfir, directorul ANT: „Donarea de organe, un gest inegalabil”

Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a avut loc, noaptea trecută, o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală. Familia, căreia îi mulțumim cu profund respect şi recunoştinţă pentru gestul făcut, a fost de acord să doneze organele rudei lor. Astfel, prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe.

Dr. Marius Prăzaru - coordonator regional și Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, alături de toate cadrele medicale care au participat la această intervenție, pot fi numiți eroi, mai ales că e prima prelevare care a avut loc, în acest an, la Constanța. Intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat perfect şi au încheiat cu succes încă o misiune salvatoare de vieţi.

Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi. Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni. Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil și din cauze determinate de pandemia COVID 19, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni.

Prelevarea de noaptea trecută de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an dificil. Astfel, în România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transpalnturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală).

Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dr. Radu Zamfir, spune că principalul obiectiv este dezvoltarea activității de transplant și reducerea mortalității de pe listele de aşteptare: „Facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă.

Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea CNT Italia. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează a fi finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări.

Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă”.

Text informații + foto:​Agentia Nationala de Transplant


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.