Local

Ce trebuie să știe vrâncenii despre compensarea facturilor la gaze și electricitate

Ionel Sclavone
31 oct 2021 4328 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:magazinsalajean.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:magazinsalajean.ro

Începând din luna noiembrie, facturile la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici vrânceni și nu numai, vor fi compensate de stat. Mecanismul a fost aprobat deja și va fi în vigoare pentru tot sezonul rece, între 1 noiembrie 2021 și 1 martie 2022. Mai mult, parlamentul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze naturale și electricitate, măsură ce va intra în vigoare tot din 1 noiembrie.

Consumatorii casnici vrânceni vor trebui să se încadreze în anumite limite de consum pentru a beneficia de aceste compensări. În cele ce urmează vă arătăm ce trebuie să știți despre procedura de compensare a facturilor.

În primul rând, vrâncenii trebuie să știe că schema de compensare vizează doar facturile la curent electric și gaze naturale. Compensarea se aplică, indiferent de tipul de factură, estimat sau de regularizare.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este că această schemă nu vizează și facturile pentru căldura furnizată în sistem centralizat, de către ENET. Pentru facturile la încălzire, în sezonul de iarnă se aplică prevederile legii consumatorului vulnerabil.

Cine are dreptul la aceste compensări pentru gaze și energie electrică

Un alt lucru care trebuie cunoscut este legat de beneficiarii compensărilor pentru facturile al gaze și energie electrică. Conform reglementărilor vor beneficia toți consumatorii casnici cu condiția să se încadreze în anumite limite de consum. De asemenea, nu pot beneficia cei care primesc ajutoare sociale în baza legii consumatorului vulnerabil, respectiv ajutorul pentru încălzire sau suplimentul financiar lunar pentru energie.

Compensarea facturilor se face în funcție de tipul de consum vizat. Clienții casnici de energie electrică vor beneficia de o compensare în sumă fixă de până la 0,291 lei/kWh, în timp ce, la gazele naturale, ajutorul de la stat va fi de cel mult 33% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie - martie.

Cum se aplică compensarea pentru clienții casnici

Pentru a beneficia de compensare, vrâncenii nu trebuie să facă nimic în mod special ci doar să fie atenți, în fiecare lună, să nu depășească pragurile de consum. Compensarea se plătește de stat direct către furnizorul de gaze și electricitate.

Concret, limitele pentru consumurile de electricitate sunt cuprinse între 150 kWh și 1.500 kWh pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece (valorile se însumează), în timp ce, în cazul gazelor naturale, limitele de consum sunt, pentru aceeași perioadă, cuprinse între 100 m3 și 1.000 m3 la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3.

Conform schemei de compensare se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite cu maximum 10%, aplicată la limita lunară stabilită. Asta înseamnă că valorile de consum lunar pot fi depășite cu până la 10%. Atunci când depășirea este mai mare, compensarea nu se mai acordă pentru respectiva luna.

Consumurile lunare pentru care se aplică compensarea

Pentru a beneficia de compensare, un consumator casnic vrâncean trebuie să înregistreze un consum lunar maxim (+ maxim 10%), după cum urmează:

-în luna noiembrie 297.9 kWh (327.69 kWh);

-în luna decembrie 307.83 kWh (338.61 kWh);

-în luna ianuarie 307.83 kWh (338.61 kWh);

-în luna februarie 278.04 kWh (305.84 kWh);

-în luna martie 307.83 kWh (338.61 kWh).

Pentru a beneficia de compensația la gaze naturale, consumul mediu lunar trebuie să fie:

-în luna noiembrie 1649,05 Kw/h;

-în luna decembrie 2405,61 Kw/h;

-în luna ianuarie 2762,51 Kw/h;

-în luna februarie 2512,56 Kw/h;

-în luna martie 2330,27 Kw/h.

Prețul energiei și a gazelor a fost plafonat

Prețurile la energie electrică și gaze naturale au fost plafonate, în baza unei legi adoptate în Parlamentul României, miercuri 27 octombrie. Astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică vândută clienților și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori: Este vorba despre spitale (publice și private), unități de învățământ (publice și private), creșe (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult.

Legea a trecut de Camera deputaților cu 285 de voturi pentru și va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Aceasta va intra în vigoare imediat, iar compensările se vor vedea începând cu facturile aferente lunii noiembrie, care vor fi transmise în luna decembrie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.