Local

Ce pot face vrâncenii care și-au vândut mașina, iar noul proprietar refuză s-o înmatriculeze pe numele său!

Ionel Sclavone
8 mai 2021 3239 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:AutoExpert.ro
Foto:arhiva ZdV credit foto:AutoExpert.ro

Mulți vrânceni care au deținut un autoturism și l-au vândut s-au confruntat cu refuzul cumpărătorului de a-l înmatricula pe numele său. Chiar dacă legea obligă cumpărătorul să facă acest lucru, prevăzând și sancțiuni, mulți refuză să se conformeze. În aceste situație, vechiul proprietar se poate trezi cu tot felul de neplăceri. În primul rând, toate amenzile vin pe numele său și trebuie să le conteste în instanță. În asemenea cazuri, dacă cumpărătorul refuză să înscrie autovehiculul pe numele său, fostul proprietar are puține soluții la care să apeleze.

Oricine cumpără un autoturism este obligat, conform reglementărilor în vigoare, să-l înmatriculeze pe numnele său. Codul Rutier prevede un termen de 30 de zile pentru acest lucru, care se face în baza actelor pe care cumpărătorul le primește de la vânzător.

Nu de puține ori, apar situații în care noul proprietar omite să înmatriculeze autoturismul achiziționat, astfel că vânzătorul continuă să figureze ca proprietar. În aceste condiții el va primi, pe adresa și pe numele său amenzile înregistrate pe autoturismul respective.

Vânzătorul o poate scoate din evidențele fiscale, astfel încât să nu mai plătească impozitele, însă tot va primi amenzi.

În aceste condiții, singura soluție, conform avocaților, în lipsa unei legislații clarificatoare, este un proces în justiție împotriva cumpărătorului care refuză să-și onoreze obligațiile.

Este recomandat ca vânzătorul să-l cheme în judecată pe cumpărător și să solicite pronunțarea unei hotărâri prin care să se constate dobândirea proprietăţii asupra autoturismului de către noul proprietar. Mai mult, într-un astfel de proces se pot solicita şi plata cheltuielilor de judecată de către cumpărătorul autoturismului.

Ce prevede legislația în vigoare

Trebuie ştiut că OUG nr. 195/2002 - Codul rutier - prevede că proprietarul unui vehicul este obligat să solicite înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului sau ale proprietarului în termen de 30 de zile de la data apariţiei modificării. Radierea vehiculelor se face după trecerea acestora în proprietatea altei persoane, la cererea proprietarului, de către autoritatea care a efectuat înregistrarea.

De asemenea, Ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii stabileşte că „proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicitate radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane”.

Încălcarea acestor obligațiuni reprezintă contravenție şi presupune plata unei amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.