Local

Ce majoritate va avea noul Consiliu Local Focșani? Scenariile pe care le au la dispoziție PSD, PNL și USR pentru următorii patru ani

Ionel Sclavone
2 oct 2020 6738 vizualizări

Alegerile locale s-au încheiat. Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele finale ale scrutinului desfășurat duminică 27 septembrie 2020 la Focșani, pentru Primărie și Consiliul Local. Dacă la Primărie lucrurile sunt clare, Cristi Misăilă câștigând un nou mandat de primar, în schimb, la Consiliul Local, situația este destul de încurcată. Nici PNL (10 consilieri) și nici PSD (9 consilieri) nu pot face majoritatea decât împreună cu cei doi consilieri ai USR.

Dintr-o dată, deși a obținut duminică 27 septembrie 2020 în Focșani doar 30% din numărul voturilor de la alegerile Europarlamentare, USR devine un jucător important în stabilirea viitoarei majorități în Consiliul Local al Municipiului reședință a județului Vrancea în mandatul 2020-2024.

O majoritate PNL - USR ar fi cea mai fezabilă

Dacă PNL Și USR vor trece peste orgolii, vor ajunge la o înțelegere și vor constitui o majoritate în noul Consiliul Local Focșani, primarul Cristi Misăilă va avea patru ani foarte dificili.

Aparent, aceasta ar fi și singura opțiune a partidelor de dreapta, PNL și USR, să bată palma, să pună viceprimari și să se apuce de treabă.

Cel mai probabil liberalii și USR-iștii vor avea în zilele următoare discuții prin care ca să încerce să constituie împreună o majoritate în Consiliul Local Focșani. Semnul de întrebare care planează în privința succesului sau insuccesului acestor discuții este legat de relațiile încordate dintre cele două partide în campania eletorală de la alegerile locale. Concret, realizarea unei majorități PNL-USR va fi influențată de profunzimea și de gradul de suportabilitate cu care mai sunt percepute în cele două tabere ”rănile” produse de atacurile pe care și le-au provocat reciproc în recenta campanie electorală și chiar imediat după încheierea ei.

Odată aceste discuții finalizate, se va vedea și ce contează mai mult în strategia celor două formațiuni politice: setea de a-și administra și ”plăti polițele” rămase restante între ele, ori interesul alegătorilor care-au votat majoritar eșicherul de dreapta dorind clar să schimbe în Consiliul Local Focșani fosta majoritate PSD din mandatul trecut.

Ca să concluzionăm, având în vedere și informațiile care circulă pe scena politică locală, este de așteptat ca discuțiile pentru constituirea unei majorități PNL-USR în CL Focșani pentru mandatul 2020-2024 să nu fie ușoare. Ca să le încheie cu succes, negociatorii celor două partide ar trebui să dea dovadă de multă abilitate și înțelepciune politică.

Potrivit informațiilor vehiculate în tabăra USR, există și posibilitatea ca aceștia - în cazul în care nu ajung la o înțelegere cu liberalii - să aleagă varianta de a rămâne în opoziție în noul CL Focșani, atât față de PNL, cât și față de PSD.

PNL și PSD sau USR și PSD?

Aici ajungem la cea de-a doua ipoteză, în care PNL și PSD vor lăsa USR în opoziție și vor constitui o majoritate. 

Aceasta ar presupune ca liberalii să se lase ”cuceriți de farmecul” lui Cristi Valentin Misăilă, dacă acesta va fi suficient de abil și le va oferi posturi și funcții în Primărie sau în companiile subordonate, precum Parking, Poliția Locală, CUP Salubritate, Direcția de Dezvoltare etc.

Există însă o piedică serioasă în calea unei alianțe PSD - PNL, sub umbrela lui Cristi Valentin Misăilă, în Consiliul Local Focșani. Aceasta este reprezintată de alegerile parlamentare programate pentru finalul anului, în care liberalii vor intra ca partid anti-PSD.

Un alt scenariu presupune ca USR și PSD să se alieze și să constituie o majoritate în Consiliul Local Focșani. Și acest scenariu pare însă puțin probabil. Datorită apropierii alegerilor parlamentare pe de o parte, dar și a faptului c-ar alimenta consistent teoria că n-a fost întâmplătoare candidatura reprezentantei USR la Primăria Focșani. N-au fost puține părerile focșănenilor care afirmau că-n condițiile alegerilor într-un sigur tur, această candidatură i-a fost de mare ajutor rămânerii în post primarului PSD, Cristi Valentin Misăilă. Iar o alianță PSD-USR tocmai ar dovedi că bănuielile n-au fost fără temei. Este posibilă și adoptarea strategiei conform căreia USR ar avea mai multe de câștigat dacă ar intra în opoziție pentru următorii patru ani și ar refuza orice compromis care le-ar putea afecta imaginea.

Scenariul la care visează Misăilă

Ultimul scenariu, cel mai prost atât pentru PNL, cât și pentru USR, dar la care speră probabil în secret PSD și Cristi Misăilă, este dizolvarea Consiliului local și repetarea alegerilor. Atenție, alegerile s-a repeta, într-o asemenea ipoteză, doar pentru Consiliul Local, iar nu și pentru primar.  

La dizolvarea Consiliului Local s-ar putea ajunge dacă PNL, USR și PSD nu reușesc să constituie o majoritate și, pentru o perioadă de timp, nu se adoptă nici o hotărâre. O asemenea situație ar fi posibilă dacă toate trei partidele s-ar situa în opoziție unul față de altul.

Într-o asemenea situație, cel avantajat va fi PSD, care ar avea șanse să obțină mai multe mandate. Primarul Cristi Misăilă și-a construit campania electorală anti-PNL tocmai pe faptul că aleșii acestui partid, consilierii locali, îl împiedică să adopte proiectele de hotărâre necesare dezvoltării orașului.

Acum, dacă consilierii locali nu vor reuși să colaboreze, va avea și dovada pe care s-o prezinte alegătorilor.

În plus, având primarul, PSD-iștii vor avea un motiv în plus să strângă rândurile și să se mobilizeze ca să obțină majoritatea în Consiliul Local și să-și păstreze toate avantajele ce decurg de aici.

De cealaltă parte, lucrurile stau tocmai pe dos. Nici PNL și nici USR nu au o motivație suplimentară ca să-și mobilizeze electoratul pentru o nouă bătălie. Într-o viitoare campanie electorală pentru Consiliul Local, liberalii nu vor mai beneficia nici de resursele puse la dispoziție de Ion Ștefan și nici nu vor mai reuși să-și mobilizeze militanții ca să obțină un rezultat foarte bun.

Situația este oarecum similară și în cazul USR.

În aceste condiții, dacă analizăm cele trei variante de scenariu, cel mai potrivit ar fi ca PNL și USR să se alieze și să formeze o majoritate în noul Consiliu Local Focșani. Pentru a-l materializa, este însă obligatoriu ca ambele partide să și-l dorească. Și nu doar declarativ, ci efectiv în interesul alegătorilor care-au votat altceva decât fosta majoritate PSD din mandatul recent încheiat, 2016-2020!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.