Local

Ce atribuții va avea viitorul secretar general al Prefecturii Vrancea

Ionel Sclavone
22 feb 2021 4211 vizualizări

Odată cu transformarea prefecților și subprefecților în demnitari, prin modificarea Codului Administrativ, a fost introdusă o nouă funcție, cea de secretar general. Aceasta, pe lângă cele două funcții de subprefect care vor rămâne, așa cum a stabilit legea. Viitorul secretar general al Prefecturii va prelua mai toate atribuțiile prefectului și va coordona activitatea în instituție.

Având în vedere noile prevederi ale Codului Administrativ, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului care stabilește atribuțiile viitorilor secretari generali de prefectură.

Conform actului normativ, rolul secretarului general este să asigure stabilitatea funcţionării instituţiei prefectului, continuitatea conducerii şi să realizeze legăturile funcţionale între compartimentele instituţiei prefectului. Practic, acesta va asigura conducerea instituției și va coordona activitatea funcționarilor din Prefectură.

Secretarul general va sprijini activitatea prefectului în exercitarea atribuțiilor privind verificarea legalității actelor administrative emise de Consiliul Județean, consilii locale și primari. Tot secretarul general va elabora proiectul de regulament de organizare și funcționare a instituției prefectului. Acesta va fi supus aprobării prefectului.

Secretarul general va monitoriza primirea, distribuirea corespondenței și va urmări soluționarea acesteia în termenul legal. El va elabora studii și rapoarte cu privire la aplicarea actelor normative în vigoare, pe care le prezintă prefectului.

Va asigura îndrumarea secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale.

De asemenea, va acorda consultanță autorităților administrației publice locale privind proiectele acordurilor de colaborare, cooperare, asociere, înfrățire și aderare, inițiate de acestea. Tot el va aproba eliberarea de extrase sau copii de pe acte din arhiva instituției prefectului.

Secretarul general al prefecturii va asigura secretariatul comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și va exercita atribuții rezultate ca urmare a aplicării actelor normative cu caracter reparatoriu. Periodic, va convoca ședințe lunare ale comisiilor care au drept obiect punerea în aplicare a acestor legi.

La începutul acestei luni, Codul administrativ (OUG 57/2019) a fost modificat prin OUG 4/2021. Acesta stabilește, pe lângă trecerea funcțiilor de prefect și subprefecți din categoria înalților funcționari publici în cea a funcțiilor de demnitate publică, și introducerea în legislație a funcției de secretar general al instituției prefectului.

Funcțiile de prefect și subprefect transformate în sinecuri

Având în vedere proiectul de act normativ introdus în dezbatere publică, care stabilește atribuțiile secretarului general, constatăm că acesta face, practic, toată treaba în prefectură, el fiind adevăratul șef. Funcțiile de prefecți și subprefecți devin mai mult decorative, prea puține fiind atribuțiile pe care aceștia le vor exercita fără susținerea secretarului general.

Practic, cele trei funcții au fost transformate în sinecuri, pe salarii nesimțite pentru clientela politică a celor trei partide din coaliția de guvernare.  

În aceste condiții, în afara intenției de a satisface interesele clientelare, este greu de justificat menținerea în funcție a doi subprefecți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.