Local

Campanii preventive pentru previnerea delicvenței juvenile

Dan Chiriac
4 iul 2017 916 vizualizări

Infracţiunile contra patrimoniului au o pondere însemnată în cadrul faptelor penale de natură judiciară u furturile şi înşelăciunile se situează pe primele locuri în acest domeniu, iar tâlhăriile au un impact negativ asupra sentimentului de siguranţă în rândul cetăţenilor

Polițiștii vrînceni organizează două campanii preventive pentru prevenirea infracțiunilor judiciare. În urma analizării evoluţiei situaţiei operative, a impactului pe care anumite tipuri de infracţiuni le au asupra sentimentului de siguranţă în rândul populaţiei, respectiv a implicaţiilor ce decurg din comiterea de fapte penale pentru diverse categorii de persoane,  la nivelul I.G.P.R. și I.P.J. Vrancea, se desfăşoară activităţi în baza a două direcţii prioritare de acţiune în domeniul prevenirii: „Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor” și „Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului”. Infracţiunile contra patrimoniului au o pondere însemnată în cadrul faptelor penale de natură judiciară. Furturile şi înşelăciunile se situează pe primele locuri în acest domeniu, iar tâlhăriile au un impact negativ asupra sentimentului de siguranţă în rândul cetăţenilor. În orice împrejurare există riscul creşterii numărului de furturi datorită aglomeraţiei şi a lipsei de la domiciliu. Acțiunile informativ preventive au fost orientate către aceste infracţiuni datorită impactulului pe care îl au în randul populaţiei precum şi „profesionalismulului” de care dau dovada spărgatorii de case. Pentru contracararea activităţii infracţionale a celor care comit furturi din locuinţe, se disting doua tipuri de bariere:  fizice: prelungesc cât mai mult timpul necesar pătrunderii infractorilor şi sunt constituite din elemente de sigurantă, în special mecanice ( uşi, încuietori, grilaje, pereţi etc.); psihice: au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acţiunile lor sunt permanent supravegheate (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme video).

Ce trebuie făcut pentru a nu deveni victimă?

Pentru a nu fi victime ale infracţiunilor de tâlharie sau a furturilor din locuinţă,  buzunare şi genti,  poliţiştii vă recomandă: evitaţi să circulați pe străzi lăturalnice, prost iluminate, izolate şi la ore târzii. Evitaţi, pe cât posibil, sa vă deplasaţi neînsoţiţi pe timpul nopții, mai ales doamnele să încerce mereu să fie în compania unei persoane cunoscute. Dacă observaţi că sunteţi urmărit(ă), schimbați traseul şi adresaţi-vă primei persoane  întalnite. Nu purtaţi la vedere obiecte de valoare (lanţişoare, brățări, telefoane mobile). Ţineţi banii, portofelul cu acte în buzunarele interioare ale vestimentaţiei. Buzunarul de la spatele pantalonilor este întotdeauna vulnerabil, ispitind infractorii. Când vă aflaţi într-o zona aglomerată, ţineţi geanta lipită de corp în partea din faţă, cu sistemul de închidere orientat spre dumneavoastră şi protejaţi-o cu una din mâini. Aveţi în permanenţă grijă de obiectele de valoare, nu scapaţi nicio secundă din vedere poşetele, rucsacurile, bagajele.Dacă sunteţi atacaţi, nu trebuie să aveţi reţineri în a ţipa, a cere ajutorul şi chiar a riposta. Nu vă puneţi niciodata viaţa în pericol, abandonaţi-va valorile daca este cazul. Dacă vă simţiţi înconjuraţi şi înghesuiţi de diverşi indivizi în mijloacele de transport în comun, schimbaţi-va locul. În orice împrejurare încercați să reţineţi cât mai multe semnalmente care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti (înalţimea, trăsăturile feţei, semne particulare, vestimentaţie). Anunţaţi cât mai repede poliţia apelând SNUAU 112 sau depuneţi de urgenţă o reclamaţie la cea mai apropiată unitate de poliţie, în care să sesizaţi cele petrecute. (Dan CHIRIAC)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.