Local

Bine de știut pentru profesorii vrânceni: Cadrele didactice care își agresează fizic sau emoțional elevii vor fi concediate direct

Ionel Sclavone
6 sep 2022 4727 vizualizări

Profesorii, învățătorii sau educatorii care își lovesc ori își agresează emoțional elevii riscă să fie dați afară din învățământ și să nu mai poată profesa vreme de 10 ani. Este una dintre prevederile viitoarei Legi a Educației prin care se dorește protejarea copiilor de cadrele didactice agresive. Actul normativ mai prevede și alte tipuri de fapte considerate abateri disciplinare, dar și sancțiuni care se vor aplica în astfel de cazuri.

De-a lungul vremii, presa a relatat despre numeroase cazuri în care cadre didactice și-au agresat elevii, fie fizic, fie emotional, provocându-le diverse trauma. În spațiul public au apărut înregistrări audio sau video cu astfel de situații, profesori care țipau la elevi sau care îi jigneau sau chiar îi loveau.

Nu puține au fost cazurile – în special în rândul celor de vârstă preșcolară sau din primii ani de școală – de copii speriați de cei care ar fi trebui să-i educe și care au refuzat să mai meargă la grădiniță sau la școală.

Astfel de situații nu sunt normale într-un sistem de educaței modern. Însă nici nu sunt foarte clar reglementate, astfel că sancționarea celor responsabili depinde de șefi – directorii școlilor sau inspectori școlar. Iar în multe cazuri, sancțiunile sunt destul de blânde, raportat la fapte.

Prin viitoarea lege a educației, este de așteptat ca asemenea cazuri să fie mult mai rare deoarece sancțiunile vor fi mult mai drastice. Faptele de violenţă fizică, abuz emoțional sau orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a preșcolarilor sau elevilor vor fi considerate abateri disciplinare. Iar aceste abateri vor fi sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Mai mult, într-o astfel de situație, profesorul care a fost sancționat nu va putea exercita nici activitate didactică în sistemul de învățământ pentru o perioadă de zece ani. EI vor pierde, de asemenea, și calitatea de titular în învățământ.

Aceste abateri disciplinare vor putea fi stabilite după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul compartimentelor de asistență psihopedagogică. Actul normativ prevede, însă, ca în situația în care profesorul cercetat este încadrat în compartimentul de asistență psihopedagogică, raportul de specialitate să fie realizat de specialiști din cadrul compartimentului de asistență psihopedagogică dintr-o altă unitate de învățământ.

Situații de abateri disciplinare

Pe lângă sancțiunea pentru cazurile de violenţă fizică sau abuz emoțional asupra elevilor, actul normativ mai prevede și alte fapte care vor fi încadrate la abateri disciplinare.

Este vorba despre manifestarea convingerilor politice şi prozelitismul religios, în situația în care potrivit legii nu reprezintă infracțiuni. Se știe că nu puține au fost situațiile în care directori de școli – mai puțin simplii profesori – s-au folosit de elevi în acțiuni politice sau electorale. Copii au fost convocați la diferite manifestări sau evenimente cu caracter politic, deși acest lucru este ilegal.

Aceeași situație este întâlnită și în cazul unor cadre didactice care consideră școala un teren propice pentru a face prozelitism religios. Sunt destule cazuri în care așa ziși dascăli au condiționat acordarea unei note de participarea la evenimente religioase sau care au încercat să le impună cu forța, elevilor, propriile idei. De multe, ori, în astfel de situații, conducerile școlilor închid ochii complice la astfel de acțiuni.

Va fi considerată abatere disciplinară desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă. ȘI acest tip de abatere este foarte des întâlnită în școli. Elevii ajung să facă meditații în particular cu profesorii de la clasă pentru a se asigura că obțin note mai bune sau că nu vor ajunge într-o situație neplăcută – corigență sau repetenție. În unele situații notele sunt manipulate, astfel încât părinții să se lase convinși mai ușor că este bine să-și dea copilul la meditație la profesorul de la clasă.

Abateri disciplinare vor fi considerate și încălcarea dispoziţiilor legii, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu preșcolarii sau elevii.

De asemenea, aici vor fi încadrate și alte fapte de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul unității de învășământ sau interesul învățământului.

Sancțiuni prevăzute pentru cadrele didactice

Pentru astfel de abateri disciplinare, legea prevede o serie de sancțiuni, în raport cu gravitatea faptelor. Sancțiunile pornesc de la avertisment și poate continua cu diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă cuprinsă între una și șase luni.

O altă sancțiune prevăzută este suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control.

O sancțiune mult mai gravă, despre care am vorbit și mai sus, este desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. De menționat că desfacerea contractului de muncă este siungura sancțiune disciplinară prevăzută în cazul cadrelor didactice care comit acte de violență sau abuz emotional asupra elevilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.