Local

Bătaie de joc pe banii Guvernului: Oprișan a luat finanțare de două ori pentru același pod

Ionel Sclavone
31 oct 2019 9870 vizualizări

Consiliul Județean condus de baronul PSD Marian Oprișan a beneficiat de dublă finanțare pentru construcția unui pod peste pârâul Alba, din Răcoasa. În 2017, Consiliul Județean a primit, pentru această investiție, suma de 4,8 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, prin HG nr. 472, act normativ prin care Guvernul Tudose a repartizat județului Vrancea suma de de 19,361 milioane de lei pentru organizarea unor evenimente dedicate Centenarului. Mai nou, același pod de beton peste pârâul Alba a fost trecut pe lista obiectivelor finanțate prin PNDL, cu aproximativ aceeași alocație bugetară, 4,171 milioane lei.

Consiliul Județean Vrancea condus de baronul PSD Marian Oprișan a inițiat procedura de achiziție pentru construcția unui pod de beton armat peste pârâul Alba, în comuna Răcoasa, pe DJ 205k. Valoarea investiției a fost estimată la 3.844.001,85 de lei, sumă la care se adaugă TVA, în total aproximativ 4,5 milioane de lei.

Contractul scos la licitație de Consiliul Județean prevede servicii de elaborare a documentațiilor tehnice la faza proiect tehnic cu detalii de execuție, verificarea tehnică, obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor; servicii de asistență tehnică din partea proiectantului; execuția lucrărilor propriu-zise.

Firmele interesate pot depune oferte de preț până în data de 18 noiembrie la ora 15.00, când vor fi deschise.

Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) deși în 2017, prin Hotărârea de Guvern nr 472, Consiliul Județean a primit 19,3 milioane de lei din care 4,8 milioane de lei au fost pentru construcția podului peste pârâul Alba. Deși s-au scurs doi ani, de la data Hotărârii de Guvern, lucrările pentru pod nu au început și, mai mult, banii au dispărut din bugetul Consiliului Județean.

Oare ce ascunde Oprișan?

Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat, de ce Marian Oprișan nu a folosit cei 4,8 milioane de lei primiți prin HG 472 pentru investiția de peste pârâul Alba, însă nu am primit nici un răspuns. Drept care am cerut Consiliului Județean să explice de ce a solicitat finanțare prin PNDL pentru pod, deși avea asigurată finantarea prin HG 472/2017; de ce CJ nu a executat lucrările din fondurile alocate prin  HG 472/2017; pe ce au fost cheltuiți cei 4,8 milioane de lei alocati prin HG 472/2017 pentru constructia podului de peste pârâul Alba.  

Iată conținutul cererii de furnizare informații publice pe acest subiect transmisă Consiliului Județean Vrancea :

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind accesul la informatii de interes public va rog sa imi comunicati de ce Consiliul Judetean a solicitat finanțare prin PNDL pentru lucrarile de realizare a podului peste paraul Alba, DJ205K desi avea asigurata finantarea prin HG 472/2017. 

Va rog sa imi comunicati de ce Consiliului Judetean nu a executat lucrarile de realizare a podului peste paraul Alba, DJ205K din fondurile alocate prin HG 472/2017.

Va rog sa imi comunicati pe ce au fost cheltuiți cei 4,8 milioane de lei alocati prin HG 472/2017 pentru constructia podului de peste paraul Alba.  

Precizez ca aceste informatii imi sunt necesare in vederea redactarii unui articol de presa ce va aparea in cursul zilei de maine, astfel ca astept raspunsul dvs. pana la ora 15.30. 

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.

Ionel Sclavone”

Foarte prompți altă dată, când era vorbă să-i spele imaginea baronului de Vrancea, funcționarii Consiliului n-au transmis nici un răspuns menit care să lămurească situația.

Oprișan a aruncat 19 milioane de lei pe fereastră

Cele 19 milioane de lei alocate Județului Vrancea prin HG 472/2017 s-au topit ca zăpada la soare, fără ca nimeni să înțeleagă pe ce i-a cheltuit Marian Oprișan. Banii au fost înghițiți, în principal de evenimentele reunite sub genericul Vrancea Eroică, spectacole de tip Cântarea României, menite să-i satisfacă ego-ul baronului PSD. Doar în acest an, evenimentul a costat în jur de 3 milioane de lei, un pic mai mult decât podul de peste pârâul Alba.

Au fost trei zile de spectacole, menite să relanseze cariera politică a baronului Marian Oprișan, grav afectată de huiduielile încasate la Congresul PSD. Însă dincolo de desfășurarea impresionantă de forțe, obiectivul a fost ratat. Nici unul dintre liderii marcanți ai PSD nu i-au onorat invitația lui Marian Oprișan, semn că baronul de Vrancea a picat în disgrație.

Intitulat pompos „Parcul Memoriei Naționale «Stejarii României - 100 de ani de istorie și demnitate»" a fost un fiasco total. Transformată într-o acțiune de imagine pentru baronul Oprișan, acțiunea s-a transformat într-un eșec costisitor. Copacii plantați în fața camerelor de luat vederi ale televiziunilor s-au uscat după câteva luni și a fost nevoie ca lucrările să fie reluate de profesioniști. Alți bani, altă distracție.

Ca să concluzionăm, la momentul actual nimeni nu poate spune pe ce s-au dus cele 19 milioane de lei pe care i-a primit în 2017 Marian Oprișan de la Guvern. Vrâncenii n-au avut parte de nici măcar un leu, banii fiind aruncați în principal pe paranghelii și acțiuni de imagine al cărui beneficiar ar fi trebuit să fie Marian Oprișan.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.