Local

Bani pentru focșănenii cu venituri mici: Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de căldură

Ionel Sclavone
21 dec 2023 1683 vizualizări

Focșănenii cu venituri mici, dar nu numai, vor primi bani de la stat pentru a-și achiziționa și monta repartitoare de căldură în apartamentele de bloc. Este vorba despre cei care mai sunt conectați la sistemul de încălzire centralizat. Aceștia vor avea la dispoziție încă un an pentru a-și dota locuințele cu aparate de măsurare a căldurii și contoare de apă caldă.

Reglementarea care obligă cetățenii să-și monteze repartitoare de căldură și contoare pentru apa caldă consumată a primit o nouă amânare. Măsura trebuie pusă în practică până la finalul anului 2024. Termenul până la care se pot monta repartitoarele este amânat, an după an, de către autorități, în condițiile în care românii nu par foarte interesați să se conformeze.

Așa s-a întâmplat și acum. Proprietarii locuințelor conectate la sistemul de încălzire centralizat vor avea la dispoziție încă un an să se conformeze. Aceștia trebuie să-și monteze repartitoare și contoare de căldură.

De menționat că, din 2027, în blocuri vor trebui să existe numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță. Drept urmare, este de preferat ca proprietarii apartamentelor să aleagă din start astfel de echipamente. Aceasta pentru a nu fi nevoiți să le înlocuiască peste trei ani când va intra în vigoare noua reglementare.

Pe de altă parte, anul viitor, persoanele și familiile cu venituri mici vor beneficia de un ajutor financiar de la stat, de până la 750 de lei pe care să-l folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură.

Ajutor pentru repartitoare

Legea propune „acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”.

Banii vor fi acordați pentru fiecare locuinţă vulnerabilă, dar numai după montarea acestor echipamente de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv achiziția și montarea de robineți pentru reglarea consumului de energie termică. Decontarea se va face pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii emise de montator care trebuie să fie o firmă autorizată. Ajutorul va putea fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024.

Sunt considerate vulnerabile persoanele şi familiile care au un venit pe membru de familie sub 2.000 lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, limita de vârstă fiind stabilită la 60 de ani.

Banii vor veni de la Ministerul Energiei și vor fi alocați pe cardurile de energie ce pot fi utilizate pentru plata facturilor la energie termică

„Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.