Local

Bani de la stat pentru vrâncenii care investesc în agricultura montană

Ionel Sclavone
24 oct 2022 1590 vizualizări

Locuitorii zonelor de munte din Vrancea pot obține finanțări de la stat pentru diferite investiții. În acest sens urmează să fie lansate trei scheme de finanțare pentru înființarea stânelor, centrelor de colectare și prelucrare a laptelui sau a centrelor de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, ciupercilor ori a plantelor medicinale şi aromatice. Banii sunt destinați firmelor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor familiale, asociațiilor de producători sau cooperativelor agricole sau asociaților.

Vrâncenii din zonele de munte pot obține finanțări pentru diferite investiții dezvoltării acestor zone. Este vorba despre trei scheme de finanțare care propun tot atâtea tipuri de investiții. Banii sunt destinați, potrivit regulilor stabilite persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, grupurilor de producători, cooperativelor agricole, persoanelor juridice, persoanelor juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industria alimentară.

Programele sunt gestionate de Agenţia Naţională a Zonei Montane din subordinea Ministerului Agriculturii. Bugetul total pus la dispoziția celor interesați este de aproape 220 de milioane de lei pentru înființarea de stâne, centre de colectare lapte sau de prelucrare a laptelui, precum și centre de colectare fructe de pădure și ciuperci ori plante medicinale și aromatice.

Liniile de finanțare ce urmează să fie lansate sunt destinate investițiilor în înființarea stânelor montane, centrelor de colectare și/ sau prelucrare a laptelui și a centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/ sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/ sau de cultură.

Astfel, prin HG 1.239/2022 este reglementat programul de finanțare pentru înființarea stânelor montane. Fiecare solicitant declarat eligibil va putea depune o cerere de finanțare pentru maxim 300.000 de lei. Din această sumă, jumătate, respectiv 150.000 de lei va fi suportată de stat, sub formă de ajutor, iar cealaltă jumătate va reprezenta cofinanțarea beneficiarului.

Înființarea centrelor de colectare și/ sau prelucrare a laptelui în zona montană este reglementată prin HG 1.238/2022, iar valoarea maximă a proiectului ce poate fi depus este de 500.000 de lei. Din suma totală, statul asigură o finanțare de 40% sub formă de ajutor. Restul banilor, în proporție de 60% este asigurată de solicitant.

Programul de finanțare pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/ sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/ sau de cultură în zona montană este reglementat prin HG 1.240/2022. În acest caz, valoarea maximă a proiectului este de 600.000 de lei, din care 40% reprezintă ajutor de stat. Cea mai mare parte a sumei, 60% trebuie asigurată de beneficiar, sub formă de cofinanțare.

Cele trei programe urmează să se deruleze până la sfârșitul anului 2022, plățile aferente urmând să se facă până în 29 decembrie 2023.

Trebuie spus că în acest moment nu se pot depune cereri de finanțare, acestea urmând să fie primite doar după deschiderea sesiunii de depunere, respectiv la zece zile de la data publicării ghidului solicitantului pentru fiecare dintre cele trei programe.

Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

În cazul primelor două linii de finanțare solicitanții trebuie să îndeplinească două condiții specifice. În cazul celor interesați de înființarea stânelor pot beneficia de fonduri doar crescătorii de animale. Iar în ceea ce privește înființarea centrelor de colectare și prelucrare a laptelui sunt eligibili doar producătorii de lapte din zona montană ori producătorii agricoli.

În schimb, nu există nici o restricție pentru cei care vor să investească în centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/ sau a plantelor medicinale şi aromatice.

În plus, solicitanții finanțărilor tebuie să-și desfășoare activitatea în zona montană, să acceseze investițiile o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului și să nu fi beneficiat de sprijin financiar pentru acest tip de investiții prin PNDR 2014 - 2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.