Local

Bani de la stat pentru vrâncenii care dețin păduri noi. Sumele sunt consistente

Ionel Sclavone
20 feb 2023 3157 vizualizări

Vrâncenii care dețin terenuri agricole ce se pretează la împădurire și care sunt de acord ca pe acestea să fie plantate noi păduri pot primi o sumă de bani de la stat. Banii se acordă anual, conform unui ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vreme de 20 de ani. Sumele se plătesc pentru fiecare hectar de pădure nouă.

Măsura are drept obiectiv stimularea creșterii suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră, precum și sechestrarea carbonului în sol și în vegetația forestieră instalată. Astfel se reduc emsiile de carbon și se dezvoltă biodiversitatea pe aria respectivă. Cei care împăduresc terenurile deținute pot primi bani de la stat, sub forma unei prime numite „primă de sechestrare forestieră”, potrivit Ordinului MMAP 326/2023, apărut în Monitorul Oficial.

Valoarea primei acordate de stat se ridică la 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă, iar plata se face anual, pe o perioadă de 20 ani, începând cu anul înființării plantației. Conform reglementărilor în vigoare, anul înființării este anul calendaristic ce cuprinde primul sezon de vegetație al plantației instalate. Pentru o plantație instalată în cursul primăverii, prima se va acorda în trimestrul IV al aceluiași an, iar pentru plantația instalată toamna, prima se va acorda în trimestrul IV al anului calendaristic următor.

Beneficiari ai acestei finanțări pot fi persoanele fizice sau juridice pe ale căror terenuri s-au realizat serviciile și lucrările de împădurire și de întreținere a plantațiilor. În plus, pe lângă beneficiarii menționați deja pot accesa aceste fonduri și primăriile.

Conform ordinului MMAP, pot beneficia de aceste prime de sechestrare forestieră cei care dețin plantații instalate pe un teren agricol, în baza unui contract de finanțare cu fonduri PNRR. Plantația trebuie să fie menținută pe o perioadă de 20 de ani.

Banii sunt acordați după ce sunt urmate o serie de etape prevăzute de ordin.

În primul rând se face o estimare de către Garda Forestieră (GF) a sumelor necesare plății primei de sechestrare forestieră care sunt comunicate MMAP. Aceste situații cu sumele estimate pentru acoperirea primelor de sechestrare forestieră sunt centralizate la nivelul MMAP, pe baza estimărilor primite de la GF. Ulterior se întocmește cererea de finanțare nerambursabilă de către MMAP și se transmite către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în vederea încheierii contractului de finanțare între MMAP și AFM în scopul asigurării finanțării.

Apoi, solicitanții întocmesc cererea de acordare a primei de sechestrare forestieră, iar Garda Forestieră întocmește, în trimestrul IV al fiecărui an calendaristic, pentru fiecare plantație, un raport de verificare pe teren privind menținerea plantațiilor, în vederea acordării primei de sechestrare forestieră către solicitanți.

Tot Garda Forestieră întocmește decontul justificativ, pe baza cererilor de acordare a primei și a rapoartelor de verificare și îl comunică spre MMAP.

În cele din urmă, după ce MMAP, prin direcția de specialitate, verifică deconturile justificative primite de la Garda Financiară, efectuează plățile primelor de sechestrare către beneficiari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.