Local

Bani de la stat pentru patronii vrânceni: Finanțare pentru digitalizarea afacerilor mici și mijlocii

Ionel Sclavone
12 oct 2022 1825 vizualizări

Firmele din Vrancea care doresc să implementeze proiecte care vizează digitalizarea activității vor putea accesa fonduri, prin PNNR, pentru achiziția de tehnologie. Sumele ce pot fi atrase se ridică până la 100.000 de euro, pentru un proiect. Condiția pentru a putea aplica este ca firma respectivă să nu-și fi suspendat activitatea și să nu aibă probleme financiare.

Patronii vrânceni care dețin firme mici și medii pot solicita fonduri de până la 100.000 de euro pentru digitalizarea activității. Banii vor fi alocați printr-o schema de ajutor de minims reglementată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și provin din PNRR.

Digitalizarea are multiple beneficii. IMM-urile își pot crește competitivitatea prin raționalizarea și accelerarea proceselor din etapa de concepere până în etapa de livrare, pot să își extindă accesul pe piață și integrarea lanțului valoric prin intermediul platformelor digitale și pot să îmbunătățească relațiile cu clienții utilizând platformele de comunicare socială și serviciile digitale pentru clienți. În plus, digitalizarea poate permite IMM-urilor să inoveze, oferind noi produse sau servicii digitale sau lărgindu-și gama existentă de servicii cu servicii digitale suplimentare”, se precizează în proiectul schemei de minimis publicat de MIPE.

Pot aplica firme înființate înainte de anul 2022 care nu au avut activitatea întreruptă sau suspendată în 2022 și care nu se confruntă cu probleme financiare.

Ce se poate achiziționa cu sumele din proiect

Cu banii din cadrul acestui program, firmele mici și mijlocii care vor fi selectate vor putea face o serie de achiziții necesare digitalizării activității.

Este vorba despre  de achiziții de hardware TIC; achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale; dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation; achiziții de tehnologii blockchain; achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality; achiziționare website de prezentare; achiziția de servicii de tip cloud și IoT. 

De asemenea, firmele vor putea beneficia de cursuri de instruire pentru personalul care va utiliza echipamentele TIC; consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

Care este finanțarea maximă

Pentru a trece de selecție și a beneficia de această schemă de finanțare, firmele trebuie să elaboreze proiecte a căror valoare de investiție să fie de minimum 20.000 de euro. Suma primită va acoperi cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale întreprinderilor mici și mijlocii. La rândul lor, firmele vor trebui să asigure o cofinanțare de 10% din valoarea proiectului.

Valoarea maximă pe care o poate obține o companie care aplează la aceste finanțări este de maximum 50.000 de euro pentru întreprinderile mici și de maximum 100.000 de euro în cazul întreprinderilor mijlocii.

Pentru microîntreprinderi caloarea finanțării este de maximum 30.000 de euro, fără să fie nevoie de o cofinanțare.

Așa cum spuneam, schema de ajutor va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, înscrierile urmând să se deruleze online în aplicația dedicată.

Citiți și:Digitalizarea IMM-urilor prin PNRR. Antreprenorii pot primi 100.000 de euro;

PNRR: Ghidul pentru digitalizarea IMMurilor, lansat spre consultare publică!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.