Bani de la stat pentru firmele din Vrancea și din întreaga țară care angajează victime ale violenței domestice
Femeile, victime ale violenței domestice, vor putea să se angajeze mult mai ușor. Măsura are drept scop să le projeze pe victimele violenței domestice și să le scoată din categoria persoanelor vulnerabile. În acest sens, un proiect de lege propune ca angajatorii să primească o subvenție de la stat pentru fiecare victimă a violenței domestic pe care o angajează.
Societățile comerciale care angajează persoane încadrate în categoria victimelor violenței domestice vor primi o subvenție de la stat, în valoare de 2.250 lei pentru încadrarea în muncă a acestor persoane. Subvenția se acordă vreme de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Angajatorii au obligația să-i țină păstreze pe acești angajați cel puțin 18 luni.
Propunerea legislativă va completa Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă în sensul includerii persoanelor pentru care a fost emis un ordin de protecție, și care nu au putut ocupa un loc de muncă, în rândul celor care beneficiază de servicii gratuite de formare profesională.
„Soluția pentru scoaterea prsoanelor din vulnerabilitate nu este asistența socială pe termen lung, ci crearea de oportunități astfel încât persoanele vulnerabile să se poată integra în societate și să devină active din punct de vedere social și economic. Creșterea independenței financiare va duce la diminuarea riscului de întoarcere la abuzator, cu efecte de scădere a fenomenului violenței domestice, dar și cu efecte pozitive de diminuare în timp a costurilor violenței domestice suportate de statul român”, se arată în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă.
De asemenea, pe lângă victimele violenței în familie angajatorii mai primesc subvenție pentru încadrarea șomerilor de lungă durată, a celor de peste 45 de ani, a persoanelor care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale sau a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.
Pentru a putea accesa aceste beneficii, persoanele pentru care a fost emis un ordin de protecție vor trebui să fie înregistrate ca șomeri în evidența AJOFM.
De menționat că după ce propunerea legislativă va deveni lege, vor trebui modificate și normele de aplicare ale Legii 76/2002 în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, printr-un proiect de HG care va fi elaborate de Ministerul Muncii.