Local

Bani de la stat pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Informații utile vrâncenilor care au în proprietate astfel de imobile

Ionel Sclavone
31 ian 2022 1743 vizualizări

Vrâncenii care dețin în proprietate imobile cu risc seismic ridicat ar putea primi ajutor financiar de la stat pentru a le consolida. Măsura a fost gândită în cadrul unui program de finanțare pentru consolidarea clădirilor ce aparțin atât persoanelor fizice, cât și firmelor sau instituțiilor publice.

Acest program urmează să se deruleze pe parcursul a patru ani și are drept obiectiv consolidarea clădirilor cu risc seismic de tip I și II. Finanțarea va fi nerambursabilă, iar pentru firme va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. Bugetul alocat va fi de un miliard de lei, adică peste 200.000.000 de euro.

„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, se arată în proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică.

Solicitările din partea beneficiarilor vor primi finanțare în ordinea cronologică a depunerii acestora,  în limita creditelor de angajament, a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinație și a estimărilor pentru următorii trei ani.

Programul va avea două componente

Conform informațiilor, programul va avea două componente. Astfel un subprogram destinat clădirilor  multietajate cu destinația principală de locuință. În prima categorie intră clădirile deținute de persoane fizice, cât și cele deținute de firme. Firmele și persoanele fizice vor putea consolida clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.

Un al doilea subprogram vizează reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale

Odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de 10 ani, în cazul spațiilor cu altă destinație. Vânzarea va fi permisă doar dacă proprietarul rambursează integral banii primiți de la stat pentru consolidare.

Ce documente trebuie să dețină cei care vor bani

Cei interesați de acest program vor trebui să încheie contracte de finanțare bazate pe cereri de proiect depuse la Ministerul Dezvoltării. Pentru a obține o astfel de finanțare este nevoie de:

autorizația de construire în termen de valabilitate, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991;

devizul general care va identifica categoriile de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de beneficiar;

documentele care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.