Local

Avocat: TAXA LUI MISĂILĂ ESTE ILEGALĂ!

Ionel Sclavone
6 dec 2017 4705 vizualizări

Taxa lui Misăilă este ilegală, dacă luăm de bune de bune declarațiile sale potrivit cărora aceasta ar urma să fie instituită în baza Legii 101/2006 privind salubrizarea. O spune un avocat. Avocatul bucureștean Dumitru Dobrev care a analizat, pentru „Ziarul de Vrancea“, comunicatul de presă, declarațiile publice ale primarului precum și proiectul de hotărâre. Între ceea ce declară Misăilă, documentele de pe site-ul municipalității și prevederile legale sunt multe nepotriviri iar acest lucru ridică semne de întrebare în legătură cu corectitudinea demersului inițiat de el.

În proiectul de hotărâre prin care primarul Cristi Misăilă vrea să introducă taxa de habitat, se arată că banii colectați vor fi utilizați și pentru decontarea cheltuielilor cu iluminatul public: „Taxa pentru habitat se instituie și se plătește, pentru curățenia pe drumurile și locurile publice, pentru întreținerea sistemului de iluminat public precum și pentru activitatea de deszăpezire a domeniului public pe raza municipiului Focșani“.

Avocatul Dobrev a arătat că legea 101 nu reglementează și serviciile de iluminat public, motiv pentru care incuderea acestora în taxa de salubritate este ilegală: „Legea este foarte clară din acest punct de vedere deoarece conține în articolul 2, aliniatul 3 o enumerare limitativă (exhaustivă) a activităților cuprinse în serviciul public de salubrizare. Se observă că nicăieri nu se pomenește de iluminatul public. Ca urmare, includerea în taxa de habitat a serviciului de iluminat public este ilegală“.

 

Declarațiile lui Misăilă se bat cap în cap cu legea

Dumitru Dobrev a identificat și alte nepotriviri între declarațiile lui Cristi Misăilă și actele normative ce reglementează serviciile de utilitate publică, fapt ce ridică semne de întrebare în legătură cu corectitudinea și legalitatea demersului său.

În comunicatul transmis presei, Misăilă susține că ar fi fost obligat să ceară o taxă specială din cauză că a transferat către CUP Salubritate serviciile de curățenie stradală și deszăpezire: „În cazul Municipiului Focșani, începând cu luna septembrie 2017, toate aceste servicii sunt prestate de SC CUP Salubritate. Ceea ce înseamnă că pentru colectarea, selectarea și transportul gunoiului menajer se achită un tarif stabilit conform contractului individual încheiat cu această societate, iar pentru cheltuielile cu activitățile de salubritate în înteres colectiv specificate mai sus, ar trebui să se achite o taxă specială la Primărie“.

Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, nr. 51/2006 stabilește situațiile în care se percep taxe speciale. La art. 42 din Secțiunea 4: „Furnizarea/Prestarea, contractarea şi facturarea serviciilor de utilităţi publice“ se precizează că utilizatorii unui serviciu public, beneficiază de acesta, în urma achitării unei taxe doar „în situaţia în care încheierea contractului de furnizare sau de prestare a serviciului între operator şi utilizator nu este posibilă din motive tehnice sau comerciale ori în situaţia în care hotărârea de dare în administrare sau contractul de delegare a gestiunii prevede această modalitate“.

În cazul de față, conform legii, costurile pentru salubritatea colectivă și iluminat public ar trebui incluse în contractelor individuale încheiate de CUP Salubritate.

În schimbul taxei pe habitat, Primăria ar trebui să reducă alte taxe locale

Dumitru Dobrev a cercetat și baza legală la care se raportează regulamentul de instituire a taxei: „Prezenta taxă este instituită ca taxă locală în temeiul prevederilor art. 484 alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, fiind fundamentată pe necesitatea menținerii unui mediu înconjurător curat, unui sistem de iluminat public functional și a unei rețele de străzi circulabile, indiferent de starea vremii sau a anotimpului“.

Articolul 484 alin. (1), (2) și (3) din Codul Fiscal, la care se face referire, reglementează modalitatea de instituire a taxelor speciale la nivel local. Împotriva taxei, avocatul Dobrev a argumentat o altă prevedere, art. 30, din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale care definește taxele speciale pentru funcționarea unor servicii publice locale și situațiile în care pot fi impuse:

„1) Pentru funcţionarea unor servicii publice locale, create în interesul persoanelor fizice şi juridice, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, aprobă taxe speciale. (…) 6) Taxele speciale se fac venit la bugetul local şi se încasează numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective“.

„O astfel de taxă specială s-ar putea institui să zicem, dacă s-ar construi în Focșani o parcare subterană din banii municipalității. Numai cetățenii care ar folosi acea parcare subterană ar plăti respectiva taxă specială“, a precizat Dobrev. Or, potrivit avocatului, nu este cazul aici, deoarece Focșaniul a beneficiat și până acum de servicii de iluminat public, curățenie stradală și deszăpezire:

„Din ce bani publici se plătea acest iluminat stradal dacă nu din tariful strîns de CUP Salubritate? Probabil că din impozitul pe terenuri/clădiri. Atunci, dacă se instituie taxa de habitat pentru iluminatul public și pentru strîns zăpada de ce nu scad alte taxe și impozite? Doar nu se introduce pentru prima dată de la 1 ianurie 2018 iluminatul electric în Municipiul Focșani“.

 

Misăilă are obligația să prezinte focșănenilor situația corect

Dumitru Dobrev consideră că primarul Focșaniului ar trebui să dea dovadă de corectitudine, să prezinte bugetul alocat în anii anteriori serviciilor respective, să explice de ce nu-i mai ajung banii în prezent și de ce vrea să-i oblige pe focșăneni la plata unei taxe noi.

„Pentru a da dovadă de corectitudine, primarul ar trebuie să arate ce buget era alocat în anii trecuți iluminatului public, curățatului străzilor și deszăpezirii. Dacă acei bani nu ajung, să arate de ce nu ajung iar dacă au fost realocați către alte direcții, să ce anume urmează să se facă cu ei. Asta pentru că bugetul public funcționează pe principiul că veniturile publice trebuie să acopere cheltuielile publice, în scopul asigurării echilibrului dintre nevoile colective şi resursele financiare publice ...“, a precizat avocatul Dumitru Dobrev.  

Pe website-ul Primăriei Focșani a fost, în urmă cu câtva timp, un proiect privind  introducerea unei noi taxe, la inițiativa lui Cristi Misăilă. Dacă va fi aprobată în Consiliul Local, de la 1 ianuarie, fiecare focșănean, va fi obligat să plătească câte 6 lei pe lună. De asemenea, fiecare firmă care își desfășoară activitatea în municipiu va contribui la bugetul local cu câte 10 lei, lunar, pentru fiecare angajat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.