Local

Avantajele fiscale de care poate beneficia un salariat vrâncean

Ionel Sclavone
25 feb 2021 3099 vizualizări

Pe lângă salariu, un angajat poate beneficia de mai multe beneficii financiare, acordate de firma angajatoare. Acestea sunt prevăzute în legislația românească, deși nu sunt obligatorii. Între acestea, enumerăm deducerile personale pentru cei cu salarii mici, abonamente private la clinici medicale, tichete cadou sau de masa, pensie facultativă etc.

Începând din acest an, fiecare lucrător care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă poate beneficia de 400 lei pe lună pentru plata cheltuielilor. Suma este prevăzută în Codul Fiscal. Banii sunt destinați achiziției de echipamente de birou sau pentru plata utilităților. Angajatorul poate oferi această sumă salariaților fără a fi necesar ca aceștia să-i prezinte documente justificative.

Salariații mai pot primi, din partea firmei la care lucrează, suma de până la 1.500 de lei pe lună pentru plata cheltuielilor pe care le au cu creşele sau grădiniţele copiilor. Este un beneficiu extrasalarial, pe care fiecare angajator alege să-l plătească sau nu.

Toate aceste cheltuieli sunt scăzute, ulterior, din impozitul pe profit datorat. În cazul în care suma plătită depășește valoarea impozitului pe profit, legea prevede că diferența va fi scăzută din impozitul pe salarii, reținut de companie, din TVA-ul de plată sau din accizele datorate statului, în acesată ordine.

Aceste sume nu sunt venituri impozabile şi pentru ele nu se datorează nici contribuţii sociale la pesii și sănătate.

Abonament medical privat

O altă facilitate acordată prin Codul fiscal, de care pot beneficia angajații, sunt abonamentele la clinici private Codul fiscal fiscal prevede o deducere pentru aceste abonamente în limita a 400 de euro pe an. Practic, pentru a obține deducerea, e nevoie ca angajatul să prezinte angajatorului contractul de abonament medical. Abonamentele pot fi suportate și direct de angajatori, avantajele fiscale fiind condiționate de aceeași limită, de 400 de euro pe an.

Companiile pot acoperi costurile cu testarea epidemiologică sau vaccinarea salariaților, în această perioadă. Sumele decontate sunt scutite de taxe pentru firme, iar acestea nu vor plăti impozite şi contribuţii la pensii şi sănătate.

Bani de vacanță pentru angajați

Fiecare companie își poate recompensa angajații cu bani pentru vacantă sau tratament, în timpul concediului de odihnă. Suma acordată este scutită de impozite dacă nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie care, în acest an se ridică la 5.380 lei. În cazul în care banii de vacanță depășesc această sumă, salariații vor trebui să plătească impozit pe profit și contribuții la pensii și la sănătate.

Deducerile salariații cu venituri micii

Codul fiscal stabilește o serie de deduceri pentru cei cu salarii mici sau care au persoane în întreținer, ajungând să plătească mai puțin impozit la stat. Aceste deduceri pot fi obţinute doar de cei care au un salariu brut mai mic de 3.600 lei pe lună.

Practic, deducerea depinde direct de mărimea salariului dar și de numărul persoanelor aflate în întreținere. Salariaţii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.950 de lei şi nu au persoane în întreţinere beneficiază de o deducere personală de 510 lei. Suma crește pentru cei care au persoane în întreținere.

Ajutoare pentru adopţie

Începând cu acest an, salariații vor putea primi ajutoare pentru adopţie de la angajator. Pentru aceste sume nu se vor plăti taxele salariale la stat, respectiv impozit pe venit şi contribuţii la pensii ori sănătate.

Ajutoarele pentru adopție figurează pe o listă pe care mai sunt incluse ajutoarele de înmormântare, cee pentru pentru boli grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere sau cadourile în bani ori în natură.

Tichete cadou oferite de angajatori

Angajatorii pot oferi salariaților tichete cadou sau chiar diverse cadouri, inclusiv în beneficiul copiilor minori. Acestea sunt oferite cu prilejul sărbătorilor de iarnă, de Paște, de 8 martie sau de 1 iunie. Cadourile sunt neimpozabile, cu condiția ca valoarea acestora să nu depășească 150 de lei.

Spre exemplu, un angajat cu un copil poate primi cadouri neimpozabile în cuantum de 300 de lei - 150 de lei pentru el şi încă 150 de lei pentru copilul minor. Salariatul ce are doi copii minori poate beneficia de tichete cadou în valoare de 450 de lei - 150 de pentru el şi câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii.

Pe lângă acestea, angajații pot beneficia de tichete de masa, a căror valoare a fost stabilită, în 2020, la 20,01 lei pe zi. De asemenea, ei mai pot beneficia de tichete culturale, pentru achiziția unor bunuri sau servicii precum cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee etc. Valoarea maximă a sumei acordate este de 160 de lei, în cazul acordării lunare și de 320 de lei/eveniment, în cazul tichetelor acordate ocazional.

Tichetele de creșă sunt acordate angajaților care nu beneficiază de concediu pentru creșterea copilului de până la doi ani. Valoarea maximă a sacestuia nu poate depăși 470 de lei pe lună, pentru fiecare copil ce merge la creșă.

Pensia facultativă

Orice salariat care are contract încheiat petru o pensie privată facultativă, poate solicita de la angajator deducerea contribuției din impozitul pe venit. Conform Codului Fiscal suma nu poate depăși 400 de euro pe an. La rândul săum chiar angajatorul poate plăti contribuții la fondurile private de pensii facultative, tot în limita a 400 de euro anual.

Potrivit Codului fiscal, aceste cheltuieli sunt integral deductibile la determinarea rezultatului fiscal, din impozitul pe profit. Orice contribuție depășește valoarea de 400 de euro anual, va fi taxată ca atare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.