Local

Atenție vrânceni, la ce vorbiți și ce mesaje distribuiți! Promovarea urii împotriva romilor riscă închisoare de până la 10 ani

Ionel Sclavone
8 ian 2021 2930 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:NewsBV
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:NewsBV

Persoanele care vor promova idei, mesaje sau informații prin care vor incita la ură împotriva minorității rome riscă pedepse cu închisoarea de până la zece ani. Un proiect de lege adoptat zilele acestea și care va intra în vigoare vineri, 8 ianuarie, stabilește pedepse și definește infracțiunile împotriva acestei minorități. Noul act normativ a fost elaborat după modelul celui care pedepsește manifestările și acțiunile antisemite.

Cei care vor promova doctrine antițigăniste vor risca să ajungă la închisoare pentru zece ani. Măsura este prevăzută într-o lege care va intra în vigoare chiar de vineri, 8 ianuarie, și care urmărește să prevină și să combată discriminarea faţă de romi.

Legea, nr. 2 din 2021, definește „antiţigănismul” ca ură împotriva romilor cât și ca manifestare verbal sau fizică, motivată de ură, împotriva romilor și a proprietăților acestora. De asemenea, legea are în vedere și instituțiile/ONG-urile, pe liderii comunităţilor rome, lăcaşurile lor de cult, tradiţiile şi limba romani. Inițiatorii legii susțin că deși romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, membrilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale.

Ce prevede legea

Legea stabilește că promovarea în public, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea unor simboluri antițigăniste sunt fapte case vor fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Nu vor intra în categoria infracțiunilor actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public. Prin simboluri antiţigăniste sunt definite la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

De asemenea, distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste va fi pedepsită cu închisoare de la un an la cinci ani. Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Aderarea sau sprijinirea unor organizații cu caracter antițigănist se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani. Și în acest caz sunt exceptate persoanele care denunță autorităților existența acestor organizații, înainte ca acestea să fie descoperite. Legea definește organizațiile cu caracter antiţigănist orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

O lege care pedepsește antisemitismul

Noua lege este asemănătoare cu cea care stabilește măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, prin care se reglementează faptele care constituie infracţiune şi pedepsele asociate acestora.

Legea nr. 157/2018 îi pedepsește cu închisoare între trei luni și zece ani pe cei care promovează idei, concepții sau doctrine antisemite. Fapte pedepsite cu închisoarea sunt și utilizarea în public a unor simboluri și materiale anitsemite, precum și sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antisemit.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.