Atenție la merdenele! Vrâncenii, păcăliți să cumpere produse de patiserie care conțin substanțe periculoase
Peste jumătate dintre patiseriile, pizzeriile, cofetăriile, fast-food-urile etc. din Vrancea își mint clienții în legătură cu conținutul produselor pe care le scot la vânzare. Informația a fost prezentată publicului, oficial, într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Un procent de 55% din unitățile de alimentație publică din județul nostru folosesc, în compoziția alimentelor pe care le comercializează, grăsimi hidrogenate în locul laptelui și produselor lactate dar ascund acest lucru clienților.
Sunt concluziile la care au ajuns reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în urma controalelor pe care le-au desfășurat în ultimele trei luni. Potrivit comunicatului MADR, scopul acțiunilor a fost de a informa corect consumatorii precum și de a depista și sancționa fraudele din domeniul alimentației publice:
„În urma verificărilor s-a constatat că printre neregulile care persistă, figurează: utilizarea în procesul de fabricație a unor specialități pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziția acestor produse alimentare. Au fost descoperite și deficiențe privind trasabilitatea produselor, a normelor de igienă și siguranță alimentară“.
Acțiunile de control s-au desfășurat la nivelul întregii țări, în Municipiul București și în toate municipiile reședință de județ. Inspectorii au urmărit verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare, precum și respectarea legislației în vigoare privind normele sanitar-veterinare și siguranța alimentară.
Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.782.200 lei și au fost emise 177 sancțiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activității timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare și interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării/remedierii deficiențelor.
„Substituirea produselor lactate cu specialități din grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează un prejudiciu de imagine produselor românești de calitate, afectând totodată munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor «portițe» pentru activități ilicite și obținerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor“, se arată în comunicatul MADR.