Local

În atenția angajaților vrânceni: Patru noi tipuri de concedii de care puteți beneficia

Ionel Sclavone
30 dec 2022 2292 vizualizări

Începând cu acest an, angajații vrânceni au dreptul la alte patru tipuri de concediu, față de cele existente deja. Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, concediul medical pentru îngrijirea copiilor, concediul de îngrijitor și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale sunt considerate perioade de activitate prestată. Acestea nu se vor reduce din numărul zilelor de concediu de odihnă la care au dreptul salariații.

Legea 283/2022, modifică prevederile Codului Muncii și stabilește o serie de reglementări legate de drepturile pe care le au angajații la zile libere. Este vorba despre introducerea a patru tipuri noi de concediu care sunt considerate perioade de activitate prestată.

În primul rând, în legislația muncii a fost introdus concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer. Acest tip de concediu a devenit accesibil lucrătorilor care îndeplinesc o serie de condiții. Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer se acordă doar celor care au un stagiu de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare acordării.

ZIlele libere sunt acordate pentru a putea însoți pacientul bolnav de cancer la intervenții chirurgicale și la procedurile de tratament prescrise de medicul specialist. Durata acestui tip de concediu este de 45 de zile calendaristice pe an, pentru îngrijirea unui pacient. Cât timp se află în concediu, angajații au dreptul la o indemnizație brută lunară de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni. Sumele vor fi plătite de angajator, dar vor fi recuperate de la stat.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Un al doilea tip de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav, mai exact pentru supravegherea și asigurarea tratamentului pentru minorii de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării. Concediul a fost reglementat la sfârșit lunii martie, în contextul pandemiei de Covid. Dar poate fi acordat și pentru alte boli infectocontagioase care necesită carantină și izolare pentru pacienții minori. Și în acest caz este vorba despre 45 de zile calendaristice care nu sunt reduse din alte tipuri de concedii medicale sau de odihnă.

Beneficiarul acestui tip de concediu medical este plătit cu 100% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare. De menționat că indemnizația plătită pentru concediul medical destinat îngrijirii copilului bolnav afecțiuni intercurente este de doar 85% din baza de calcul.

De menționat că aceste două tipuri de concedii medicale nu au legătură cu numărul total de zile de concediu medical la care are dreptul un angajat, într-un an, de 183 de zile calendaristice. Concediile de acest tip se acordă pe baza CNP-ului pacienului oncologic sau al copilului.

Absențele pentru urgențele familiale

Este o nouă reglementatre care a fost introdusă prin Codul Muncii. Aceste zile libere pot fi solicitate de cei care au nevoie pentru a rezolva probleme medicale urgente ale unor persoane din familie sau alături de care locuiesc. Pot fi acordate cel mult 10 de astfel de zile libere, după cu este reglementat în Codul Muncii.

Legea stabilește situațiile în care pot fi solicitate și acordate aceste zile, ca urmare a apariției unor situații de urgență. Salariatul le poate solicita în caz de boală sau de accident „care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului”.

Angajatorul trebuie informat despre urgența familială înainte ca salariatul să lipsească efectiv de la muncă. Zilele libere acordate pentru situații de urgență se recuperează ulterior. Mai mult, pe perioada absenței angajatorii nu au voie să concedieze salariatul, iar aceste zece zile nu vor fi reduse din numărul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul.

Concediul de îngrijitor

Acest tip de concediu este diferit de concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer la care am făcut referire mai sus. Salariații nu pot beneficia de aceste zile libere, chiar dacă au fost reglementate prin Codul Muncii, încă din luna octombrie, iar mai nou au fost elaborate și normele pentru acordarea concediului și documentele necesare.

Acest tip de concediu se acordă salariatului care îngrijește ori sprijină o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană care stă în aceeași locuință cu el. Zilele libere se acordă în baza unor documente medicale justificative care trebuie prezentate angajatorului în termen de 30 de zile de la acordarea concediului de îngrijitor.

Astfel, salariatul trebuie să prezinte dovada că persoana pe care o îngrijește îi este rudă sau că locuiește în aceeași locuință, documentul medical din care reiese problema medicală gravă (biletul de externare din spital sau adeverința medicală).

Acest tip de concediu va fi acordat doar pentru o serie de boli grave care vor fi încadrate în 24 de categorii de afecțiuni. Este vorba despre afecțiuni oncologice, neurologice, digestive, ale sistemului cardiovascular sau de psihiatrie, dar și afecțiuni pediatrice grave.

Cât timp beneficiază de concediul de îngrijitor, salariatul nu va putea fi dat afară din serviciu. Mai mult, dacă, sub diferite pretexte, angajatorul va refuza să-i acorde acest drept, va risca o amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 lei. Sancțiunile vor fi aplicate de inspectorii de muncă, la sesizarea salariatului nedreptățit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.