Local

Angajați ai Primăriei Răcoasa „acoperiți” de primar, după ce au fost văzuți de localnici în campanie agricolă în timpul programului

Ziarul de Vrancea
7 mai 2021 6045 vizualizări

Vasile Dogaru, un locuitor al comunei Răcoasa, s-a prezentat miercuri, 5 mai 2021, la sediul Primăriei Răcoasa pentru a-l întreba pe primarul Sebastian Vladimir Păun despre situația a trei angajați ai instituției văzuți de localnici că-și efectuează diverse lucrări de campanie agricolă pe terenurile porprietate personală în orele în care ar fi trebuit să se afle la serviciu.

În cadrul convorbirii, primarul i-a justificat lui Vasile Dogaru - cel ce a sesizat realitatea care lui i s-a părut în afara legii - că respectivii angajați ai Primăriei Răcoasa ar fi fost învoiți fiindcă au acest drept. Să fie învoiți timp de 8 ore pe lună. În momentul în care localnicul Vasile Dogaru l-a rugat pe primarul Sebastian Vladimir Păun al comunei Răcoasa să-i arate un document scris care să certifice legalitatea învoirii unuia dintre salariați, edilul a precizat că el folosește agenda sa pentru a ține evidența învoirilor salarianților, nu cereri scrise ale acestora. 

Citiți în continuare postarea activată pe contul de facebook de Vasile Dogaru în urma întâmplării de miercuri, 5 mai 2021, de la Primăria Răcoasa.

”Timpul trece, leafa merge

​Leafa dulce a Statului (Român) merge, sau, mai bine zis, a statului degeaba la Stat. Săracul Stat, cel care angajează oameni și-i plătește fără ca aceștia să mai și producă pentru el. Dar nu e vina Statului în sine, ca entitate, ci a celor care-l formează și-l conduc. Nu peste tot. Există și excepții.

Însă nu e cazul la Răcoasa de excepții.

​Aici, angajații primăriei noastre, funcționari publici (potrivit angajării) fac legea cum vor ei de ani de zile. „Pentru că putem”, cum spuneau cei care mai ieri erau la butoane. Sau pentru că, „alooo, suntem noi la butoane!” cum zicea von Marean, ex-baronul de Vrancea. Și ai noștri, cei din Primăria Răcoasa, chiar pot, fără ca cineva să le încurce ițele.

​Ba, mai mult, sub oblăduirea și atenta grijă și îndrumare a primarului. Ei, funcționarii publici, figurează la birou, dar munca în privat, pentru nevoile personale, e mai importantă, chiar dacă cetățenii, în slujba cărora ar trebui să fie, nu-i găsesc acolo. De ani de zile aceeași situație.

​Și dacă de Paște munca de birou i-a prins pe la stâne, la sacrificat miei, după Paște au început lucrările agricole de primăvară. Dar tot în timpul muncii la primărie. Pentru că așa cum „mielul blând suge la doi mă-sa”, așa și funcționarii: blânzi, blajini, ei sug și la bugetul primăriei, și la foloasele avutului propriu. Concomitent.

​Mai mult, iritat de întrebare, primarul a afirmat că domnia sa „poate învoi verbal și da liber tuturor celor care vor să plece” (sic!). Oricum, condică de prezență nu există, norma de hrană și-o primesc chiar dacă stau acasă... Să crape Curtea de Conturi, că oricum o fentează ei de ani de zile astfel.

​Pentru că legea, la Răcoasa, se aplică din vorbe. Faptele...

​Pentru cei care nu cunosc atribuțiile funcționarilor publici, iată câteva pasaje din Codul Administrativ, Biblia mântuirii lor:

ARTICOLUL 441Utilizarea responsabilă a resurselor publice

(2) Funcționarii publici au obligația să folosească timpul de lucru, precum și bunurile aparținând autorității sau instituției publice numai pentru desfășurarea activităților aferente funcției publice deținute.

(4) Funcționarilor publici care desfășoară activități în interes personal, în condițiile legii, le este interzis să folosească timpul de lucru ori logistica autorității sau a instituției publice pentru realizarea acestora.

ARTICOLUL 433

Asigurarea unui serviciu public de calitate

(1) Funcționarii publici au obligația de a asigura un serviciu public de calitate în beneficiul cetățenilor prin participarea activă la luarea deciziilor și la transpunerea lor în practică, în scopul realizării competențelor autorităților și ale instituțiilor publice.

(2) În exercitarea funcției deținute, funcționarii publici au obligația de a avea un comportament profesionist, precum și de a asigura, în condițiile legii, transparența administrativă pentru a câștiga și a menține încrederea publicului în integritatea, imparțialitatea și eficacitatea autorităților și instituțiilor publice.”-Vasile Dogaru

 Text informații + foto+ VIDEO:Vasile Dogaru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.