Local

În atenția vrâncenilor: Ajutor financiar de la stat pentru proceduri de fertilizare in vitro. Fiecare cuplu va beneficia de 22.500 de lei

Ionel Sclavone
28 iun 2022 2049 vizualizări

Familiile care nu pot avea copii vor putea accesa bani de la stat pentru tratamente și proceduri de fertilizare in vitro. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ inițiat ce urmează să intre spre aprobare.

Conform documentului propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) condus de Gabriela Firea (PSD), programul prevede acordarea unei finanțări de 22.500 lei pentru fiecare cuplu care dorește să urmeze procedurile de fertilizare in vitro.

Proiectul prevede că 5.000 de cupluri sau femei infertile vor putea beneficia de un ajutor financiar în acest an, urmând ca anul viitor numărul acestora să se dubleze și să ajungă la 10.000 cupluri, potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul.

Conform proiectului, procedurile vor fi făcute la clinici din România, atât cu ovocite proprii ale persoanelor solicitante, cât și cu cele donate, în condițiile legii. Fiecare cuplu sau femeie infertilă va putea beneficia de sprijin financiar pentru maximum trei proceduri în fiecare an de derulare a programului.

Cuplurile vrâncenilor care doresc să se înscrie în acest program trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând, programul este adresat cuplurilor infertile sau femeilor infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii fertilizare în vitro/embriotransfer. În situația în care hormonul anti-Mullerian (AMH) al femeii infertile are o valoare sub 1, medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu competența în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical decide dacă femeia infertilă va efectua procedura de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate, în condițiile legii.

Femeia infertile sau cel puțin unul dintre membrii cuplului trebuie să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor legale. Vârsta femeii care solicită acest sprijin trebuie să fie cuprinsă între 20 si 45 de ani. Iar cei doi membri ai cuplului care solicită ajutorul trebuie să fie cetățeni români, căsătoriți sau nu și să aibă domiciliul pe teritoriul României.

O altă condiție este ca pacienta să dețină rezervă ovocitară proprie sau să folosească ovocite donate, în condițiile legii.

Trebuie menționat că după adoptarea acestui act normativ va mai fi nevoie ca normele de aplicare ale programului să fie elaborate în 30 de zile.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.