Local

VIDEO | Adolescenții vrânceni agresivi vor fi obligați să urmeze programe de consiliere psihologică

Ionel Sclavone
18 feb 2022 1131 vizualizări
Imagini care surprind o agresiune între eleve ale unor  unități de învâțământ din municipiul Focșani, faptă care s-ar fi săvârșit, conform IPJ Vrancea, în cursul zilei de miercuri, 9 februarie a.c., în jurul orei 13.30.Foto:antena3.ro
Imagini care surprind o agresiune între eleve ale unor unități de învâțământ din municipiul Focșani, faptă care s-ar fi săvârșit, conform IPJ Vrancea, în cursul zilei de miercuri, 9 februarie a.c., în jurul orei 13.30.Foto:antena3.ro

Adolescenții vrânceni care comit agresiuni împotriva altor persoane, pentru care nu pot răspunde în fața legii, din cauza vârstei prea mici, vor trebui să urmeze programe de consiliere psihologică. Acestea vor fi obligatorii atât pentru minorii agresivi, cât și pentru părinții ori reprezentanții lor legali. În cazul în care părinții ori reprezentanții legali refuză, instanțele de judecată vor putea dispune caminorii să participe la astfel de ședințe.

Zilele trecute, în spațiul public au apărut imagini cu un incident violent în care au fost implicate mai multe adolescente. Pe o stradă din Focșani, mai multe fete, minore, s-au luat la bătaie, fără să țină cont de trecători și nici măcar de faptul că erau filmate. Imaginile au ajuns pe internet și, ulterior, la poliție care a început o anchetă.

Astfel de situații se petrec cu regularitate, în Vrancea ca și în toată țara. În unele asemenea incidente violente sunt implicați copii ai unor potentați ai zilei, politicieni locali, afaceriști etc., în altele sunt implicați copiii unor oameni obișnuiți. În toate cazurile, violența este condamnabilă.

Mare parte dintre aceste situații, în care sunt implicați copii violenți, nu apar în spațiul public deoarece profesorii sau directorii școlilor încearcă să le rezolve local, fără prea mare tam-tam. De regulă se apelează la părinți care sunt chemați să-și potolească odraslele agresive.

Codul penal prevede că minorul care nu a împlinit vâsta de 14 ani nu poate răspunde penal pentru faptele comise. În cazul celor cu vârsta între 14 şi 16 ani răspunderea penală se aplică dacă se dovedeşte ca fapta a fost săvâșită cu discernământ. Doar minorii cu vârste de peste 16 ani răspund penal.

Ce-și propune proiectul de act normativ

În acest context, un proiect de lege propune ca minorii, de până la 14 ani, care săvârșesc agresiuni împotriva altor persoane (minore sau adulte) să fie obligați să urmeze, împreună cu părinții, programe de consiliere psihologică. Este vorba despre acei minori care nu pot fi chemați în justiție, ca să răspundă penal, pentru faptele lor.

Propunerea de act normativ urmărește modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Astfel, va fi introdusă obligativitatea participării minorilor agresivi, care au comis fapte violente, la programe speciale organizate de serviciile publice sau private.

Prin viitoarea lege, în cazul în care părinții nu sunt de acord ca minorul să participe la ședințele de consiliere psihologică, acest lucru va fi impus prin hotărâre, de instanțele judecătorești.

„În lipsa acordului părinților, măsura se dispune de către instanțele judecătorești competente, în sarcina agresorului, în soluționarea cazurilor cu minori implicați în acte de agresiune asupra altor minori sau asupra unor persoane adulte”, se arată în proiectul de act normativ.

Ce prevede legea în prezent

În prezent, legea nu prevede o astfel de obligație pentru minorii agresivi. Aceștia pot beneficia de consiliere psihologică doar cu acordul părinților. Or, într-un astfel de caz, există posibilitatea ca părintele să respingă măsura.

Conform Codului penal actual, în cazul minorilor care comit fapte de natură penală, dar care nu pot fi trași la răspundere, instanța poate dispune o serie de măsuri. Astfel, aceștia pot fi obligați să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională. O altă restricție impusă este aceea de circulație. Minorilor li se poate interzice să depășească, fără acordul serviciului de probațiune, limita teritorială stabilită de instanţă. De asemenea, judecătorii pot decide ca acesta să nu poată participa la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice sau/și să nu frecventeze anumite locații.

O altă prevedere se referă la interzicerea oricărei comunicări sau apropieri de victimă, de membrii familiei acesteia, de cei cu care a fost implicat în săvârșirea unor infracțiuni etc.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.