Local

A devenit oficial: Vrâncenii își pot cumpăra vechime pentru pensie până în 2023

Ionel Sclavone
28 iun 2021 4299 vizualizări

Mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie, având drept scop completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi disponibil până în toamna lui 2023. Până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să-și completeze golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei.

Un act normativ publicat în Monitorul Oficial, Legea nr. 168/2021, permite celor interesaţi să-şi completeze stagiul de cotizare până la 31 august 2023.

Fără această lege, cei interesați nu ar mai fi putut să-și cumpere vechime în muncă decât până la data de 31 august 2021, conform prevederilor OUG 163/2020. După această dată mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor, însă Guvernul a decis amânarea intrării acesteia în vigoare până la 1 septembrie 2023.

Cumpărarea vechimii pentru pensie a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Aceasta a fost disponibilă în perioada noiembrie - decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, și în perioada octombrie 2016 - decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Cum funcționează mecanismul

Practic, orice persoană nepensionată poate cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum şase ani. Contractul poate acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Încheierea contractului şi plata sumelor aferente perioadelor care se doresc a fi completate trebuie să se facă până în data de 31 august 2023.

Venitul asigurat în sistemul public de pensii se calculează pe baza salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a cotei de contribuție de asigurări sociale (CAS), aferente la momentul semnării contractului cu casa de pensii. Valorile nu se schimbă, pentru contractele aflate în derulare, dacă pe parcursul aplicării mecanismului, salariul minim și CAS-ul se modifică.

Cupoanele de pensie vor veni prin e-mail

În altă ordine de idei, Senatul a adoptat un proiect de act normativ conform căruia cupoanele mov, pentru pensionarii care își încasează drepturile pe card sau în cont curent, vor fi transmise și electronic, prin e-mail.

Se are în vedere completarea Legii nr. 263/2010, în sensul ca toți pensionarii cărora li se achită pensiile în cont curent sau în cont de card să poată solicita Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), printr-o cerere, transmiterea talonului mov în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul CNPP.

„Documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se arată în propunerea legislativă.

Cu alte cuvinte, talonul primit în format electronic va fi valabil în relația cu toate autoritățile și instituțiile publice. Acestea vor fi obligate să nu condiționeze în nici un fel oferirea de informații sau de servicii de prezentarea acestui talon în format fizic.

În prezent, pensionarii care încasează pensia prin bancă primesc deja aceste taloane mov prin poștă.

Cum se distribuie cupoanele de pensie

Conform legii, toți pensionarii primesc taloane de pensie, lunar, care confirmă efectuarea plăților și suma primită, acestea fiind de două tipuri: de culoare roșie și de culoare mov.

Cei care își încasează drepturile de pensie la domiciliu primesc talonul de culoare roșie, care reprezintă documentul de plată. La rândul lor, celor care încasează pensia prin bancă li se emite talonul de culoare mov, ca document de informare cu privire la sumele ce le-au fost transferate în cont.

Taloanele de pensii se trimit la domiciliul pensionarului, indiferent de modalitatea de plată a pensiei, și nu pot fi înmânate decât titularului, sub semnătură, prin prezentarea cărţii de identitate sau mandatarului desemnat prin procură specială. Aceasta pentru a se evita folosirea datelor de pe cuponul de pensie sau chiar a cuponului de către alte persoane în scopuri oneroase.

Propunerea legislativă care urmează să fie adoptată și de Camera Deputaților simplifică această procedură. Pensionarii vor intra mai ușor în posesia taloanelor mov, întrucâ le vor putea primi inclusiv pe e-mail.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.