Local

Sistemul de clasificare a carcaselor devine obligatoriu

Gabriel Sava
12 oct 2006 890 vizualizări
Crescatori de animale si procesatori din Moldova, precum si reprezentanti ai autoritatilor, s-au reunit luni la Iasi pentru a discuta despre implementarea unui sistem de clasificare a carcaselor in Romania.

Acesta presupune ca porcii, vitele si oile care vor fi sacrificate in abatoare autorizate vor fi automat clasificate, in functie de procentul de carne macra, procentul de grasime sau de acoperirea cu grasime, in mai multe categorii. Cele considerate superior calitative vor da dreptul atit producatorului, cit si procesatorului, sa obtina un pret mai bun, respectiv o valorificare superioara. Spre exemplu, la porc, in prezent s-a adoptat deja sistemul EUROP, fiecare initiala reprezentind o categorie. Animalele cu peste 50% carne macra in carcasa se pot incadra lejer in categoriile E si U, unde preturile sint aproape duble fata de categoria O sau P. Mai mult decit atit, dupa integrarea din 2007, carnea de la cele doua categorii superioare va avea o mare cautare si in statele membre. Prezenti la seminarul de la Iasi au fost si Mogens Keller Rasmussen din Danemarca, respectiv Martin Palmer din Marea Britanie, sefi de proiect PHARE de infratire institutionala "Sprijin pentru implementarea unui sistem de clasificare a carcaselor in Romania". Danezul a lucrat si in Polonia, imediat dupa integrarea acestei tari, pentru un proiect similar. Dupa aprecierile sale, si in Romania vor fi destule probleme la inceput de drum. Ca si incurajare, Rasmussen a declarat ca nici in tara sa, care aplica sistemul de clasificare de peste 70 de ani, lucrurile nu sint perfecte. Cei doi vest europeni au insistat pe faptul ca aplicarea clasificarii carcaselor va oferi o plata corecta producatorilor, dar va genera si un mediu concurential corect. Atit reprezentantii MAPDR, cit si cei ai Comisie de Clasificare a Carcaselor (CCC) au recunoscut ca, desi a fost legiferata din 2004 pentru 2005, clasificarea carcaselor a inceput in mod real abia din luna martie a acestui an. Acestia au aratat insa ca sistemul devine obligatoriu pentru cei care vor sa faca export in UE si pentru abatoarele autorizate. In acest fel, animalele tratate, precum porcii, cei vaccinati antipestos cu vaccin viu, vor fi interzisi la vinzare, putind fi pastrati doar pentru autoconsum. Mihai Visan, presedintele CCC, a declarat ca exista o opozitie consistenta in calea aplicarii acestui sistem, mai ales din partea celor care "lucreaza" la negru sau a celor care urmeaza a fi desfiintati la finele acestui an sau in primii doi de la aderare. Dincolo de aspectele tehnice, discutiile au fost deosebit de utile pentru ca aplicarea legala, asa cum a fost prevazuta de actul normativ, contine imperfectiuni. Acestea au fost emnalate de unii dintre cei prezenti si s-au facut chiar propuneri de modificare a legislatiei. Vrancea a fost reprezentata de inginerul Toader Neata, de la Bar Incomex Gologanusi inginer Maricela Chiriac, de la SC Aurora Odobesti, respectiv de un fermier si un procesator. "S-au discutat lucruri pe care multi dintre noi le stiam deja, insa nu si despre modalitati de rezolvare a unor aspecte concrete", a

declarat inginerul Toader Neata, care creste in ferma de la Gologanu peste 150 de capete de bovine, dar si un numar semnificativ de oi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.