Local

Mormintare in loc de aniversare

Silvia Vrînceanu Nichita
1 aug 2006 1305 vizualizări
Lt. col. Stefan Balan si sotia sa vor fi condusi pe ultimul drum de mii de oameni, printre care se vor afla ministrul Apararii si seful Statului Major. Si presedintele Traian Basescu ar putea fi prezent

Lt. col. Stefan Balan si sotia sa, Maricica, vor fi condusi astazi pe ultimul drum, care se va sfirsi intr-un mormint comun din Cimitirul Nordic. Cei doi implinesc azi 39 de ani, dar in loc de petrecerea de aniversare au parte de mormintare. Comandantul Batalionului 280 Infanterie a murit vineri, la iesirea din Rm Sarat, intr-un cumplit accident care a avut loc chiar in ziua in care a revenit in patrie dupa o misiune de sase luni si o saptamina in Irak. La inmormintare sint asteptati mii de militari, rude, prieteni, cunostinte, dar si oameni simpli care au fost impresionati de tragica si nefireasca disparitie a comandantului si a sotiei sale. La ceremonia funerara ar putea participa si presedintele Traian Basescu. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei, si zeci de comandanti de unitati militare si ofiteri din toata tara si-au anuntat prezenta. Sicriile sotilor Balan au fost depuse duminica seara la Capela Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor", unde au fost privegheate de parinti, rude, prieteni si de fostii camarazi din Irak, in frunte cu preotul Ionel Vranceanu, care s-a alaturat batalionului in Irak. Garda la sicriu este asigurata de militarii pe care i-a comandat lt. col. Stefan Balan. Tot acestia vor purta sicriele si portretele decedatilor. Comandantul va avea parte de onoruri militare pe drumul dintre unitate si Cimitirul Nordic, acolo unde tinara familie isi va dormi somnul vesnic. Slujba de pomenire va incepe la 12.30. La ora 11.30, militarii intorsi din Irak se vor intilni pret de 15 minute cu generalul Eugen Badalan. La 12.30, sicriele vor fi asezate pe un catafalc din fata bisericii. Necrologul va fi citit de col. Velentin Nedelescu, care l-a cunoscut din copilarie pe ambitiosul comandant. Cortegiul va fi insotit la cimitir de garda de onoare, care va purta drapelul de lupta al Batalionului 280 Infanterie. In momentul in care sicriile vor cobori in mormint, se va cinta marsul funebru, timp in care un pluton va trage trei salve in aer, in semn de adio. La final, muzica militara va cinta imnul Romaniei in semn de respect. Pentru ca bucuria intoarcerii acasa s-a transformat in tragedie, a fost anulat ceremonialul de sosire a batalionului si apelul solemn. In locul acestuia va avea loc o pomana la Casa Armatei, oferita de fostii camarazi. De precizat ca timp de o ora si jumatate, bulevardul Bucuresti va fi inchis de la intersectia CPL pina la mausoleu. Fiica sotilor Balan, Irina Andreea, 14 ani, a scapat cu viata din accidentul in care au murit parintii sai, insa este internata in stare grava la Spitalul Floreasca si inca nu se stie daca va supravietui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.