Local

Lt. col. Stefan Balan: Ultimul interviu

Silvia Vrînceanu Nichita
29 iul 2006 2794 vizualizări
Ieri, la plecarea din Irak, alaturi de ultimii militari vrinceni, comandantul se bucura ca isi va serba ziua de nastere acasa, alaturi de fiica si sotia sa, care-l insoteau inainte de accident

Vestea cumplitei morti a lt. col. Stefan Balan, comandantul Batalionului 280 Infanterie Focsani, si a sotiei sale, intr-un accident rutier produs linga Rimnicu Sarat, a cazut ca o mortiera inamica asupra militarilor romani incartiruiti in Camp Mittica din sudul Irakului. «Ce ciudata e viata! Nu i s-a intimplat nimic timp de 6 luni in Irak si a sfirsit acolo atit de repede», a spus, extrem de afectat, generalul Carmine de Pascale, comandantul Brigazii Garibaldi, care coordoneaza activitatea romanilor in baza Camp Mittica. Cei doi comandanti isi luasera ramas bun de citeva ore. Prezenta impunatoare a lt. col. Balan, alaturi de militarii sai, este foarte proaspata aici, in miezul fierbinte al desertului irakian.


Se temea de masini capcana


In Irak, tuturor le este frica de masini capcana. Inclusiv lt. col. Stefan Balan. Joi seara, dupa terminarea procesului de predare a misiunii, comandantul a vizitat zigguratul din Ur, o piramida

construita acum 5.000 de ani, situata linga baza Coalitiei Multinationale. La umbra batrinului monument, folosit de vechii preoti mesopotamieni pentru a sta de vorba cu zeii, spunea ca masinile capcana au ajuns simbolul Irakului de azi. Ironia soartei a facut ca o cariera militara stralucitoare sa se incheie atit de brusc intr-o "¦ masina capcana. Si nu in Irak, atacat de rebeli, ci la 35 de kilometri de casa. Comandantul batalionului vrincean spera ca zigguratul din Ur sa redevina simbolul Irakului. Isi dorea sa-l poata revedea peste ani, in calitate de turist, impreuna cu sotia si fiica. Aceasta este starea de normalitate in Irak, la care rivnea, ca parte a efortului de reinstaurare a pacii in zona la care Romania este parte.


Ocolul pamintului


Lt. col. Stefan Balan a condus batalionul focsanean in Irak timp de sase luni si o saptamina. Am stat de vorba cu doar citeva ore inainte de a decola ieri, in zorii zilei, alaturi de ultimii 40 de camarazi, de pe aerobaza din Tallil. Era nerabdator, dar multumit de oamenii sai, asa cum este orice comandant la sfirsitul unei misiuni indeplinite. L-am intrebat ce a fost mai greu. «Sa am grija de baieti», vine raspunsul. «Am avut 405 griji aici, plus alte citeva mii in tara. Cu o singura nefericita exceptie: caporalul Lili Dobre, care s-a sinucis, nu am pierdut niciun om. A fost un gest unilateral, care n-a avut legatura cu

misiunea». Lt. Col. Balan a dezvaluit ca a plins in Irak. S-a intimplat atunci cind i-a revenit misiunea de a sigila sicriul caporalului Bogdan Hincu, de la Compania de Politie Militara Iasi, care a murit intr-un atac terorist, pe 27 aprilie, alaturi de trei camarazi italieni.

La ultima seara petrecuta in Camp Mittica, era fericit ca, la capatului unei misiuni epuizante, isi va serba ziua de nastere acasa, la Focsani, pe 1 august. Ar fi implinit 39 de ani. Acasa il astepta sotia si fiica de 14 ani. «Cea mai buna fiica din lume ! Are numai note de 10», dupa cum a marturisit. Lt. col. Balan a apucat sa le felicite si pe sotiile militarilor, care, prin intermediul Asociatiei Sotiilor Cadrelor Militare aflate in misiune, le-au trimis de Paste 4000 de sarmalute in Irak. Si in Romania il astepta un an greu, pentru ca batalionul va trece prin faza finala de operationalizare si va fi pus la dispozitia NATO.


Ocolul pamintului de zece ori


Lt. Col. Stefan Balan a fost numit comandant al Batalionului 280 Infanterie in 2005. In 2006, la finalul a sase luni fierbinti, la propriu, a raportat 1500 de misiuni indeplinite. Au fost activitati de paza, patrulari, misiuni de recunoastere, de insotire si asigurare a protectiei convoaielor sau V.I.P.-urilor, de pregatire a structurilor locale de securitate, dar si de reconstructie si ajutorare a civilor, regiunea Dhi Qar fiind una foarte saraca. Totul s-a derulat la temperaturi de peste 55 de grade la umbra. In tot acest timp, tehnica din dotare a parcurs peste 40.000 de km, ceea ce inseamna ocolul pamintului de zece ori.

Pentru tot ce au facut militarii sub comanda lt. col. Balan, Romania a capatat o recunoastere internationala. «Lt. Col. Stefan Balan este un ofiter extraordinar, comanda lui a fost caracterizata prin curaj, incredere si hotarire, ceea ce a dus la obtinerea de rezultate remarcabile si la succesul operatiunilor coalitiei. Cooperarea cu contingentul italian este o dovada concreta a unei munci bine

facute, recunoscuta international. Si-a condus oamenii prin sacrifiu, efort si propriul exemplu», a declarat, citind din raportul personal, generalul Carmine de Pascale, comandantul Brigazii Garibaldi, care a avut in subordine batalionul vrincean. Acesta a facut ieri dupa-amiaza, imediat dupa aflarea vestii, o scurta conferinta de presa in Camp Mittica, cu cei trei jurnalisti din Romania prezenti in baza Coalitiei Multinationale. Generalul a expediat in cursul zilei de ieri scrisori de condoleante din partea Armatei Italiene familiei indoliate si colegilor lt. Col. Stefan Balan despre care a spus ca este un exemplu al generatiei sale. De asemenea, militarii italieni au spus ca seful batalionului focsanean avea "singe de general". Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.