Local

Vremea proasta impiedica recoltatul griului

Doina Ganea
15 iul 2006 863 vizualizări
Griul din hambare va ajunge pina la recolta viitoare

Din cauza vremii, numai 10 la suta din suprafata cultivata de griu a fost recoltata. De la inceputul lunii iulie si pina in prezent dintr-o suprafata cultivata de griu de 21.177 ha s-a recoltat 2.180 ha. Potrivit directorului Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala Vrancea, Costica Neata, recoltatul griului este incetinit din pricina vremii nefavorabile. "Din 3 iulie si pina acum nu s-a putut recolta decit in partea de nord a judetului. In sud n-am putut intra pentru ca a plouat si solul nu era zvintat", a precizat Costica Neata. Cit priveste pretul griului, seful DADR Vrancea spune ca acesta a fost anuntat orientativ de catre Ministerul Agriculturii la 4.500 lei/kg, dar ca piata regleaza de obicei acest pret. "Piata face pretul la griu, desi sint unele voci din patronatul produc torilor de griu care ar dori ca Ministerul Agriculturii sa se implice si sa propuna un pret de interventie, dar nimeni nu-si poate asuma asa ceva, deoarece nu-i poti obliga pe oameni sa achizitioneze la pret de interventie. Acest pret ar trebui sa cuprinda si pretul de depozitare si ar insemna un pret al griului de cel putin 5.200 lei/kg. S-ar putea ca pe parcurs pretul pietei sa fie mai mic, iar statul atunci ar fi obligat sa cumper in pierdere", a specificat Costica Neata. Anul trecut, pretul griului a fost de aproximativ 3.000 lei/kg. Potrivit estimarilor specialistilor, anul acesta pretul griului, inainte de recoltare, a fost apreciat la 3.500 lei/kg deoarece este substantial imbunatatit calitativ, fata de 2005, cind procentul de gluten din griu nu depasea 18%. Calitatea griului a fost influentata anul trecut si de inundatii. Seful DADR Vrancea crede ca este suficienta cantitatea de griu de anul acesta in Vrancea, ea ajungind pina la recolta de anul viitor si nu se va pune problema importurilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.