Local

Chilipiruri la vinzarea cabinetelor medicale

Liliana Nenciu
14 iul 2006 1307 vizualizări
Un cabinet comunal ajunge la 1000 de euro, in timp ce unul din Focsani poate costa 3000 de euro. Unii primari nu vor sa vinda spatiile cabinetelor, cu toate ca legea le interzice acest lucru.

Legea nr. 236 din 9 iulie 2006 privind vinzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale ii fericeste pe medicii de familie. Daca legea de anul trecut prevedea o comisie care sa evalueze pretul cladirii, noua lege stabileste preturi fixe, in functie de pozitionarea cabinetului. Astfel, vor fi cinci tarife, pornind de la 50 de euro metrul patrat in Focsani si ajungind la 15 euro metrul patrat in comunele departate de capitala judetului. "Vinzarea cabinetelor a fost sistata in martie anul trecut deoarece nu era un pret unitar, iar unele cabinete din mediul rural au fost estimate si la 200.000 de euro. Acum, cu noile preturi, medicii pot spune ca au primit pomana, mai ales ca le pot plati si in rate. Singura problema este ca unii primari nu prea vor sa le vinda, cu toate ca legea le interzice acest lucru. In mod normal, pentru a putea functiona un cabinet, acesta trebuie sa aiba minim 60 de metri patrati, deci in Focsani un cabinet va costa in jur de 3000 de euro, iar intr-un sat costul va ajunge la cel mult 1000 de euro", ne-a declarat dr. Cozma Dima, directorul ASP Vrancea. Au dreptul de a cumpara aceste spatii medicii, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica ce desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice/institutiile de invatamint superior medical, care, detinind in mod legal spatiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale sau desfasoara activitati de invatamint superior. Cei care doresc cumpararea spatiului in care au organizat cabinetul vor depune o solicitare scrisa de cumparare la sediul vinzatorului. Medicii nu sint obligati sa-si cumpere spatiul, iar cei care l-au concesionat il pot folosi pina le expira termenul de concesionare.


Unii primari nu vor sa vinda


Daca vechea lege permitea comisiilor de evaluare sa stabileasca preturi prea mari pentru cabinetele medicilor, noua lege stabileste preturi unitare. Multi medici de familie s-au plins Autoritatii de Sanatate Publica ca primarii nu vor sa le vinda spatiul. "Avem un singur medic in comuna care si-a depus in sesiunea trecuta cerere pentru a-si cumpara cabinetul, iar primarul i-a spus ca este la virsta de pensionare si nu i-a aprobat. Si acum si-a depus cerere, insa probabil va invoca acelasi motiv", ne-a spus Costel Lupascu, secretarul comunei Racoasa. Unii medici nu au aflat inca de noua lege, cu toate ca institutiile proprietare ale spatiilor medicale au obligatia de a comunica actualilor utilizatori, prin scrisoare cu confirmare de primire, faptul ca spatiul respectiv face obiectul vinzarii. "Avem doi medici in comuna, dar nu si-au depus actele. Unul dintre medici cred ca este interesat, insa celalalt este navetist. Eu le-as aproba cererea daca vor sa-l cumpere", spune Nicolae Pavel, primarul din Tataranu. In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, se va constitui o comisie pentru vinzarea spatii. Vinzarea acestora se poate face cu plata in rate in urmatoarele conditii: avans de 15% din pretul de vinzare, rate lunare esalonate intre 10 si 15 ani, cu posibilitatea acordarii unui termen de gratie de un an. Cumparatorul poate opta pentru un termen mai mic de plata sau pentru achitarea anticipata. în cazul

in care cumparatorul nu plateste patru rate succesive, contractul e vinzare se poate anula.


CASETA:


Cit costa un cabinet medical


Pretul de vinzare al spatiului medical se stabileste diferentiat, pe

categorii de localitati, prin stabilirea de preturi maximale, dupa cum

urmeaza:

a) pentru localitatile de gradul 0, municipiul Bucuresti, 70

euro/m2;

b) pentru localitatile de rangul I, 50 euro/m2;

c) pentru localitatile de rangul II, 40 euro/m2;

d) pentru localitatile de rangul III, 30 euro/m2;

e) pentru localitatile de rangul IV, 20 euro/m2;

f) pentru localitatile de rangul V, 15 euro/m2.

Preturile stabilite sint diminuate de catre comisie cu cite 10%,

daca cladirea este mai veche de 30 de ani sau daca spatiul este

situat intr-o localitate cu deficit de medici. Pretul de vinzare al

terenului pentru o suprafata de maximum 250 m2 este de 1

euro/m2, iar pentru restul suprafetei terenul se vinde la pretul

pietei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.