Local

Inundatiile din 2005: un an de lacrimi

Silvia Vrînceanu Nichita
13 iul 2006 5334 vizualizări
Satul Vadu Rosca isi va comemora astazi mortii, la un an de la inundatii. Pe 13 iulie 2005, Siretul curgea pe ulitele satului. Inundatiile si viiturile nemaiintilnire au facut ravagii in zeci de localitati vrincene.

Astazi, 13 iulie, la orele 13.00, in Vadu Rosca vor bate clopotele. Anul trecut, la aceeasi ora, Siretul ajuns la un debit nemaiintilnit de sute de ani, rabufnea acoperind casele micului sat al comunei Vulturu. Au murit sapte oameni si majoritatea animalelor din sat, peste 350 de case fiind distruse. Printre morti se afla si Ion Craciun, batrinul care a incremenit cu un gest final indecent al degetului mijlociu al miinii. Autoritatile s-au mobilizat abia a doua zi pentru salvarea supravietuitorilor cocotati prin copaci, poduri sau prin stilpii de telegraf, dupa ce S.O.S.-urile lor, lansate de pe telefoanele mobile, au putut fi auzite in direct la televiziuni. A urmat un an de lacrimi, dar si de sperante pentru cele 500 de familii. Pentru alte mii de familii din judet a urmat un an de cosmar care nu s-a incheiat inca. Chiar daca sinsitratii au avut parte si de un val de generozitate fara precedent, lacrimile nu li s-au uscat pe obraji. Astazi, preotul satului Vadu Rosca, Daniel Teodorescu, va oficia o slujba de pomenire a celor inghititi de ape dar si o una de multumire pentru cei care au ajutat satul dupa potopul din 2005.


Satul rupt in trei


La un an de la inundatii, satul Vadu Rosca nu a fost stamutat, cu toate ca se afla intr-o zona usor inundabila, la numai 400 de metri de Siret. Dupa cum se stie, Guvernul a finantat la Botirlau 146 de case pentru stramutati, iar latifundiarul Gigi Becali inca 200, la intr- un sat alaturat. Desi cei doi finantatori s-au luat parca la intrecere, nici unul nu a reusit sa-i rupa total pe cei din Vadu Rosca din satul lor. Batrini tristi, cu fetele arse de soare, fac naveta zilnic intre trei sate situate intr-un perimetru de peste cinci kilometri. Nu-i mai trage inima sa se gospodareasca in nici unul din sate. In Vadu Rosca, peste gramezile uriase de moloz scos din case si curti au crescut balarii mari. "Ne maninca dihorii pe aici, nici nu putem sa

crestem o pasare!", ne-au spus femeile din Vadu Rosca. Chiar daca satul arata ca dupa razboi, cu care prabusite si oameni incercati, una din doua case este, totusi, locuita. "A fost un an foarte trist pentru noi, dar incercam sa ne adunam pentru a merge mai departe. Lasam astazi un imn de vesnica pomenire a celor care nu mai sint printre noi, dar ne vom ruga si pentru cei care ne- au ajutat dupa inundatii. Parerea mea este ca satul Vadu Rosca nu va fi abandonat, mereu vor fi 100 de familii care vor ramine aici. Au aici cimitirul, mortii, au casele copiilor care au muncit 10-15 ani in Italia. Oamenii si-au mai revenit dar ranile nu se vor inchide niciodata", ne-a spus preotul satului, Daniel Teodorescu.


"O fi mai tare Basescu ca Ceausescu? "


Putini stiu ca si dictatorul Nicolae Ceausescu a vrut sa stamute satul Vadu Rocsa de doua ori. Prima data in urma rebeliunii din 4 martie 1957, cind satenii s-au rasculat impotriva comunistilor veniti sa-i bage fortat la colectiv. Au murit impuscati atunci noua localnici care si-au aparat pamintul cu piepturile goale. Nicolae Ceausescu, pe atunci ministru adjunct la Agricultura, a venit personal sa restalileasca linistea, ajutat de trupele de Securitate. Satul a fost la un pas de stramutare si in urma inundatiilor din 1970, insa autoritatile nu au reusit nici de aceasta data. "Sa fie mai tare Basescu ca Ceausescu?", se intreaba sinistratii insisi. Hotarirea oamenilor de a nu se lasa dusi din satul lor dateaza de mult timp.

Dupa primul razboi mondial, cind satul, situat pe linia Focsani - Namoloasa - Galati, a fost distrus total in rma bombardamentelor, oamenii nu au vrut sa plece. "Atunci au mai ramas zece case in picioare. Si-au reconstruit gospodariile dupa ochi pentru ca nu se mai stia unde le-au fost casele", spune preotul Daniel Teodorescu.


Amenintati cu "exproprierea"


Din cauza faptului ca nu au parasit satul, multe familii risca sa piarda dreptul de proprietate asupra caselor construite de Guvern pe motiv ca nu s-au mutat la timp. Acestia, printre care se afla si citeva vaduve sarace, au contestat decizia Primariei Vulturu. "Ce sa fac la Botirlau, in scaietii aia?! Acolo am sapte ari de pamint, parca as fi la bloc, aici am si eu gradina mare, am apa, pot sa ud. Vara stau aici, iarna ma duc acolo! Casele facute de Guvern n-au finisaje bune si din pensia mea de vadana n-am cum sa o termin. Daca o fi sa plece toata lumea, plec si eu, ca doar n-oi ramine paznic la un sat parasit. Tineretul a plecat tot din sat, noi unde sa ne ducem hoaste batrine", ne-a spus Stratina Stan, 53 de ani, care s-a prezentat "vaduva, diabetica si cardiaca". "Ne-au acuzat ca - am ridicat nici un pai LA bOtiRLaU, dar cu ce, daca am o pensie de 900.000 de lei. Ei nu vad ce palma grea ne-a dat Sfintul

Dumnezeu?! As face si eu un gard acolo, dar cu ce?", ne-a spus si Didina Nitu. In situatia acestor femei se afla multi oameni din satele vrincene afectate de inundatii si viituri. Apele involburate din 2005 au afectat peste 3500 de case, lasind fara agoniseala de-o viata mii de familii. La un an de la inundatii, nici macar jumatate din casele distruse nu au fost puse la punct. Mii de oameni incerca sa ia viata de la capat.



"Ziarul de Vrancea" va invita la Vadu Rosca


Filmul tragicelor evenimente de vara trecuta de la Vadu Rosca este rememorat astazi in satul care a fost inghitit de ape printr-o expozitie de fotografie coordonata de Silvia Vrinceanu, redactor sef la "Ziarul de Vrancea". Panoul cu instantaneele de la inundatii, reunite sugestiv sub denumirea "Vadu Rosca - un an de lacrimi, un an de sperante", cuprinde fotografii din arhiva "Ziarului de Vrancea", realizate de reporteri, dar si imagini de la unitatile MApN prezente la operatiunile de salvare si de la alti jurnalisti care au relatat despre groznicele momente de anul trecut. La realizarea expozitiei si-au dat aportul Asociatia de Tineret "Eu, Tu si Ei" Focsani, cu sprijinul Studioului Foto Sebastian Focsani si a Institutiei Prefectului. Fotografiile vor ramine la biserica din Vadu Rosca timp de o saptamina, dupa care vor fi expuse in holul Prefecturii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.