Local

Retrocedari pentru mosieri

Doina Ganea
1 iul 2006 1358 vizualizări
900 de proprietari de terenuri au dat Prefectura in judecata. Autoritatile locale au emis pina acum aproape 140.000 de titluri de proprietate. 257 din acestea au vizat marii proprietari de terenuri.

Din cele 485 de mii de hectare de teren din Vrancea, mai bine de jumatate sint revendicate. Potrivit unui raport al Comisiei judetene de aplicare a fondului funciar s-au emis, pina la 21 iunie 2006, un numar de 139.291 de titluri de proprietate, realizindu-se un procent de 95,35 la suta. Din anul 2001 si pina in prezent au fost preluate de la Agentia Domeniilor Statului aproape 10.000 de hectare de teren. In prezent, ADS mai administreaza in judetul nostru aproximativ 7.500 de hectare. Din intreaga suprafata aflata in posesia ADS, 665 ha reprezinta luciu de apa, 133 ha sunt drumuri, 353 ha, curti si 650 de hectare sunt terenuri neproductive. De la aparitia legii 247/2005 au fost inregistrate aproximativ 12.000 de cereri de retrocedare, solicitindu-se un total de 89.480 de hectare, din care 25.500 sint terenuri agricole si restul sunt paduri. Legea 247, denumita si legea "marilor proprietari de terenuri", a facut posibila retrocedarea unor suprafete mai mari de 50 de hectare de teren asa cum nu era prevazut in toate legile proprietatii pina anul trecut. De la momentul intrarii in vigoare a noii legi a proprietatii au fost validate in Vrancea 257 de cereri, pentru o suprafata totala de 17.177 ha, ceea ce reprezinta medie de 66 de hectare pentru fiecare solicitare, o suprafata evident mult mai mare decit putea fi retrocedata potrivit Legii 10/2000 sau Legii 18/1991. De asemenea, unui numar de 27 de proprietari le-au fost propuse despagubiri in schimbul terenurilor detinute anterior si care nu mai pot fi retrocedate. Consilierul juridic, Gabi Furtuna, membru in Comisia de aplicare a fondului funciar a precizat intr-un raport prezentat ieri, subprefectului Dragos Mircea, in cadrul Comisiei Consultative, ca in urma controalelor efectuate de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii in perioada noiembrie 2005-iunie 2006 au fost aplicate sanctiuni primarilor, presedinti ai comisiilor locale. Aceste sanctiuni au constat in amenzi contraventionale si avertismente. In prezent, Prefectura Vrancea are pe rol in diferite instante, peste 900 de procese cu fostii proprietari de terenuri. La nivelul judetului s-au constituit un numar de 30 de obsti de mosneni, insumind o suprafata validata de 64.977 ha din care 58.601 ha sunt padure si 6.376 ha de pasune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.