Local

Dreptul de a sti

Silvia Vrînceanu Nichita
22 iun 2006 2106 vizualizări
In urma cu citeva luni, am primit propunerea de a lucra in cadrul unui proiect de investigatii initiat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu privire la accesul la sanatate al comunitatilor de romi. Mi-am amintit instantaneu de viata imposibila a zecilor de copii romi din Marasesti, infectati cu HIV in ultimii ani ai comunismului.

De atunci, nimeni nu a avut interesul sa-si asume greseala de a condamna niste oameni pe care societatea ii vede si acum ca pe niste monstri si nici sa le vorbeasca sincer si deschis despre boala lor. Ca urmare a acelui "accident epidemiologic", Marasestiul a urcat in topul national al incidentei HIV/SIDA. Timp de trei luni, cit am lucrat pentru acest subiect pe care Ziarul de Vracea il publica astazi, am aflat lucruri greu de acceptat daca ne pretindem o societate cu pretentii europene. Nonactiunea este incurajata tacit de institutiile si oamenii platiti ca acestor bolnavi sa le fie un pic mai bine. Institutii care au acceptat cu greu sa furnizeze informatii despre cazurile HIV/SIDA, baricadindu-se in spatele reglementarilor care cer asigurarea confidentialitatii. Functionari din institutiile sanitare locale si nationale s-au aratat deranjati ca un jurnalist indrazneste sa sape dupa 16 ani prin dosarele prafuite ale anchetelor epidemiologice. Acum, fostii "copii ai lui Ceausescu" au ajuns oameni mari, au inceput sa se iubeasca, sa aduca pe lume urmasi, unii fara sa aiba habar ca sufera de o boala care se transmite preponderent pe cale sexuala. Nu le putem lua semenilor nostri dreptul de a-si trai viata, dar trebuie sa afle si de dreptul lor de a fi informati cu privire la boala si soarta care-i asteapta. Pentru a-i proteja de ignoranta celor din jur, cei mai multi parinti evita sa le spuna propriilor copii ca traiesc cu HIV/SIDA. La Marasesti se joaca zilnic un periculos joc de-a v-ati ascunselea cu SIDA. Cazurile de discriminare, de

incalcare a confidentialitatii sau de stigmatizare ramin de multe ori doar in inima celor care le sufera. Chiar daca nu are cine sa lupte pentru ei si nu se fac auziti, nu ne putem preface ca problemele acestor oameni izolati la marginea Marasestiului nu exista. Foarte multi bolnavi au facut un compromis cu autoritatile. Au acceptat acele alocatii ca un fel de compensatie tacita, in loc sa ceara asumarea completa a responsabilitatii. Organizatiile care lupta pentru drepturile persoanelor seropozitive trebuie sa promoveze solutia integrarii complete a acestora si nu cea a sustinerii lor prin ajutoare pasive.

Chiar daca au trecut 16 ani, nu este tirziu ca adevarul sa iasa la iveala. Dupa ani si ani in care ne-am prefacut ca acesti oameni si problemele lor nu exista, cred ca a venit timpul sa facem putina ordine in propria mentalitate si sa dam barierele sufletului la o parte. Daca adolescentii sufereau de alta boala, de exemplu de cancer sau de diabet, la fel ar fi gindit cei care ii marginalizeaza? Inclin sa cred ca nu! Acesti oameni sint victimele sistemului medical care i-a infectat din ignoranta, sistem care ar trebui sa-si ia acum in serios rolul de a-i proteja si de a le apara macar drepturile medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.