Local

ENET lucreaza tot in pierdere

Doina Ganea
20 iun 2006 825 vizualizări
In urmatorii ani, societatea de termoficare trebuie sa achite datorii de 14 milioane de dolari. Anul trecut societatea a inregistrat pierderi de peste 100 miliarde de lei. Retehnologizarea unitatii furnizoare de caldura costa 70 de milioane de euro.

Potrivit unui raport de activitate al SC ENET SA Focsani, prezentat recent consilierilor locali la solicitarea acestora, societatea de termoficare a inregistrat anul trecut pierderi in suma de 102,4 miliarde de lei, valoare apropiata celei din anul anterior. Societatea furnizoare de energie termica in Focsani are datorii catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului in valoare de 17.564,37 milioane RON. Fabuloasa datorie acumulata a facut ca in toamna anului trecut, AVAS sa decida pentru o perioada blocarea conturilor societatii. SC ENET SA a reusit in iarna anului trecut sa se salveze de la faliment cu ajutorul unui imprumut contractat cu acordul consilierilor locali, dat fiind faptul ca societatea nu mai avea credibilitate din pricina datoriilor acumulate. Cele trei credite contractate cu garantie guvernamentala, in valoare totala de 14 milioane de dolari, folositi in iernile anilor 2003-2006 pentru asigurarea caldurii catre populatia Focsaniului, vor trebui rambursate in urmatorii doi ani, respectiv in perioada 2006-2008. In plus, pentru retehnologizarea unitatii in scopul reducerii pierderilor de pe retelele secundare si producerea eficienta a energiei, ENET are nevoie, potrivit unui studiu de fezabilitate, de peste 70 milioane de euro. "Asteptam reactualizarea studiului de fezabilitate realizat de o firma germana, dar societatea are nevoie de aproximativ 3000 de miliarde de lei pentru retehnologizare. Din acesti bani circa 53 de milioane de euro vor fi pentru productie si 17 milioane de euro pentru distributie si furnizare. Vom incerca, in perioada 2006-2009, sa desfiintam distributia pe verticala prin montarea de contoare in fata usii de apartament", a declarat directorul SC ENET SA Focsani, Valter Popescu. Membrii Consiliului de Administratie (CA) al ENET pun pierderile societatii pe seama cresterii nejustificate a pretului la gaze si recuperarea anevoioasa a debitelor de la populatie si unitati bugetare. Conform acestui raport, debitele unitatilor bugetare insumeaza aproximativ 70 de miliarde de lei. Pentru redresarea situatiei, membrii CA propun ca autoritatile locale sa acorde sprijin pentru plata facturilor restante ale unitatilor bugetare prin alocarea unor fonduri speciale din bugetul local si o sustinere politica prin intermediul reprezentantilor municipiului in structurile nationale de conducere si legislative.




Pintilie "agaman"


Situatia financiara grea prin care trece in acest moment societatea ENET nu i-a impresionat si pe alesii din Consiliul Local si, in toamna anului trecut, l-au votat in continuare tot pe vechiul mandatar. Acestia au preferat sa-l mentina ca reprezentant al municipalitatii in AGA de la ENET pe Stefan Frincu, cel care se afla la al doilea mandat. Fostul director de la Sistemul de Gospodarire a Apelor, pesedistul Vasile Pintilie este si el membru in Consiliul de Administratie la ENET. El s-a alaturat de curind celorlalti membrii AGA impreuna cu economistul Dumitru Dima. Vasile Pintilie si Dumitru Dima ii inlocuiesc pe mai vechii membrii Florin Mindru (fost consilier local PSD) si Gabriel Derderian (fost consilier judetean PSD). In afara de directorul Valter Popescu din Consiliul de Administratie al societatii mai fac parte Ionela Dodu

(consilier judetean PSD) si Claudia Ionescu (fosta Vasile, fost consilier judetean PSD). Un membru AGA beneficiaza de o indemnizatie lunara de aproximativ 20% din salariul directorului societatii, ceea ce inseamna 6-7 milioane de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.