Local

Consiliul Judetean, acuzat ca fura cu acte

Dana Lepadat
8 iun 2006 1463 vizualizări
In sfirsit, a aparut proprietarul placii aniversare instalata la 24 ianuarie 2004 in Piata Unirii, in cinstea lui Adrian Nastase. Acesta nu este nimeni altul decit Consiliul Judetean. Marian Oprisan a platit din bani publici aproape un miliard de lei pentru o banala placa de plastic, care s-a stricat dupa o iarna. Pe piata, asemenea piese se pot confectiona cu citeva zeci de milioane de lei. Paraschiv Usturoiu declara ca Marian Oprisan risca un nou cap de acuzare la DNA

A aparut proprietarul placii aniversare care a fost postata timp de un an si jumatate in fata Prefecturii, in cinstea fostului premier Adrian Nastase. Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a luat taurul de coarne la inceputul acestui an si a somat Prefectura sa scoata panoul, deoarece nu isi daduse avizul de legalitate pentru inaltarea sa in apropierea unor monumente istorice. Dupa citeva ezitari din cauza neidentificarii proprietarului placii aniversare, Prefectura a decis sa scoata din peisaj asa-zisul obiect cultural. Prin amplasarea panoului s-a incalcat Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, deoarece nu s-a cerut avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, dupa cum a precizat Paraschiv Usturoiu. Acest aviz era obligatoriu deoarece Piata Unirii este considerata zona de protectie a unui ansamblu de monumente istorice format din Biserica Nasterea Maicii Domnului si Ateneul Popular. Mai mult decit atit, la cererea Prefecturii, Primaria Focsani a comunicat ca nici o institutie sau organizatie nu a solicitat eliberarea unei autorizatii de constructie privind amplasarea panoului. Potrivit lui Paraschiv Usturoiu, neagra placa aniversara, plus alte "amanunte", a costat 1,3 miliarde de lei.


Asa cum era de asteptat, placa aniversara instalata in cinstea ex-premierul Adrian Nastase, si care s-a stricat dupa doi ani, a fostexecutata la comanda Consiliul Judetean, insa nu a existat nici un fel de aprobare pentru acest monument, motiv pentru care a fost demontat in urma cu citeva luni de catre angajatii Prefecturii. Culmea, desi placa aniversara era dedicata vizitei lui Adrian Nastase in Vrancea la 24 ianuarie 2004 acesta nici macar nu a fost prezent la fata locului din cauza viscolului. Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea, Paraschiv Usturoiu, a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, contractul incheiat intre Consiliul Judetean si firma "Laris Productions" prin care a fost achizitionata placa. Potrivit contractului de achizitii publice, Consiliul Judetean a cheltuit nu mai putin de 1,239 de miliarde de lei vechi pentru bannerele stradale montate in acea perioada si pentru confectionarea placii, adica o suma imensa comparativ cu preturile de pe piata romaneasca. De exemplu CJ a achizitionat sase bannere stradale cu 6000 de euro la nivelul anului 2004, in conditiile in care un astfel de produs publicitar costa, la ora actuala, 15 milioane de lei vechi. De asemenea placa din stiplex, care a fost de maxim 2 mp, apare pe factura fiscala eliberata de Laris Production, cu dimensiuni de 25 de mp si cu un pret de achizitie de 3500 de euro. Mai multe firme de profil contactate de reporterii nostri, ieri, printre care se afla chiar Laris Production, are o oferta de pret de maxim 20 de milioane de lei vechi pentru o piesa de dimensiuni similare celei instalate in Piata Unirii. In acest pret este inclus materialul, manopera, montajul, inclusiv pirogravarea textului.


Inca o plingere la DNA


Directorul Directiei de Cultura a declarat ca va sesiza Departamentul National Anticoruptie in privinta acestui fapt. "Am primit contractul de achizitii publice incheiat intre CJ si firma Laris Production pe sub usa, la sediu, de la o persoana anonima. Nu am aflat nici la aceasta data cine este acea persoana. Cert este ca in contract scrie negru pe alb achizitii publice de 1,3 miliarde de lei pentru manifestarea de la 24 ianuarie 2004, in special pentru placa aniversala dedicata lui Adrian Nastase. Voi sesiza DNA-ul pentru a-l cerceta pe Marian Oprisan si pentru acest aspect, voi trimite le DNA o copie a contractului. Acea placa costa in realitate cinci milioane de lei vechi, iar pe hirtie apare cu 800 de milioane de lei. 24 ianuarie 2004 a fost manifestarea cu cea mai mare risipa de bani din Romania", a spus Paraschiv Usturoiu.


"Elucubratii", pe bani publici


Marian Oprisan era "vioara intii" in ziua in care s-a inaugurat monumentul dedicat Unirii in numele fostului premier al PSD. La un moment dat, seful CJ a spus chiar ca va pune placi asemenea celor din Piata Unirii pe toate realizarile PSD. Pe de alta parte, pentru amplasarea ilegala a panoului, Marian Oprisan ar putea fi amendat cu o suma cuprinsa intre 25 si 70 de milioane de lei, potrivit directorului Paraschiv Usturoiu. Pentru a arata diferenta, acesta a sustinut ca pentru amplasarea in Piata Unirii a monumentului dedicat celor zece vrinceni care au pierit la revolutie a fost nevoie de peste 4 ani. In replica, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a declarat ca toate aceste achizitii publice sint efectuate in baza unor contracte legale si ca cei 25 de mp de material-stiplex achizitinati de la firma Laris Productions nu au fost folositi doar la confectionarea placii aniversare ci si pentru alte lucrari pe care insa nu le-a nominalizat. "Toate achizitiile de la 24 ianuarie 2004 sint facute in baza unor referate si a unor contracte legal intocmite. Nu exista nici o diferenta de pret, ci este vorba de calitatea superioara din care au fost confectionate produsele respective. Placa aniversara are doi metri patrati iar restul de material a fost folosit la alte lucrari despre care nu pot da amanunte acum. Cereti societatii Laris Productions lista cu toate lucrarile efectuate sa va convingeti! Oricum, placa aniversara a fost furata de catre prefectul judetului si am facut plingere in instanta pentru asta. Ceea ce incearca sa lanseze directorul Directiei de Cultura este o ineptie. Nu pot comenta in nici un fel asemenea elucubratii! Reprezentantii ciumei portocalii nu au stiut sa faca altceva decit sa reclame. In rest nu au miscat nimic in tara asta", a declarat presedintele in replica seful Consiliului Judetean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.