Local

ENET vrea sa incalzeasca relatia cu focsanenii

Iulia Crețu
1 iun 2006 827 vizualizări
SC ENET SA Focsani vrea sa modernizeze reteaua de distributie a energiei termice. Vechiul sistem ar putea fi inlocuit cu tevi izolate in poliuretan montate in pamint. Edilii se gindesc si la recircularea apei. Peste 22.300 de apartamente depind inca de sistemul centralizat.

SC ENET SA doreste sa fie mult mai "cald" cu cetatenii orasului Focsani. Si pentru ca in iernile anterioare societatea nu a reusit sa faca un mediu ambiant placut in toate apartamentele focsanenilor, o parte dintre cei care platesc facturi exagerate la stat au hotarit debransarea de la vechiul sistem. Cei mai multi au fost constienti ca tevile si instalatiile antice nu mai fac fata solicitarilor si au hotarit sa-si ia caldura din alta parte, respectiv de la centrale termice individuale pe gaz. Din cauza pierderilor de pe retea, dar si datorita nemultumirilor oamenilor, cei de la ENET au propus realizarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investitii "Modernizarea si reabilitarea retelei de distributie a energiei termice din municipiul Focsani". Consilierii locali au dat "verde" in sedinta de marti realizarii acestuia, insa nu se stie daca si cind se va gasit finantarea necesara.


Prin acest studiu de fezabilitate, societatea de furnizare a gentului termic incearca sa gaseasca o solutie pentru "incalzirea" relatiei cu focsanenii. Valoarea totala a investitiei de aducere in epoca moderna a tevilor de apa calda este de 90 de miliarde de lei vechi, din care 76 de miliarde de lei sint destinati etapei de constructie si montaj a noilor instalatii. Reprezentantii SC ENET SA preconizeaza ca refacerea retelei de distributie a agentului termic se va incheia in 54 de luni, iar capacitatea instalatiilor a fi de 57.750 de metri liniari. Finantarea obiectivului se va face din fonduri proprii ale beneficiarului, SC ENET SA, dar si din alte fonduri publice. "In Focsani, la sistemul centralizat de alimentare

cu energie termica sint racordate 22.332 de apartamente. Stabilirea sarcinii termice pentru incalzire si prepararea apei calde de consum si dimensionare instalatiilor a fost facuta in conformitate cu standardele vechi. Prescriptiile lor s-au modificat in editii succesive, atit temperaturile de calcul, cit si normele de consum. Neuniformitatea ipotezelor de calcul, uzura fizica si morala a retelelor termice au afectat in timp performantele sistemului, fapt ce a determinat ca unii consumatori sa se debranseze si sa adopte alte sisteme de alimentare cu caldura si apa calda de consum. De asemenea, sistemul actual nu are prevazuta recircularea apei calde, ceea ce determina discontinuitati in alimentarea cu apa calda si, implicit, nemultumirea cetatenilor", se arata in raportul intocmit de Serviciul Investitii din cadrul Primariei Focsani, care a fost suspus atentiei consilierilor in sedinta ordinara de marti. O solutie pentru calorifere mai calde ar fi aceea de folosire a conductelor preizolate montate in pamint si realizarea recircularii apei calde menajere pentru toate apartamentele unei scari de bloc, astfel incit cetatenii sa nu mai astepte cite o ora sa vina apa calda pentru dus. Specialistii spun ca aceasta alternativa, care este folosita si pe plan mondial, ofera avantajele unor pierderi minime, durata de viata de 30 de ani,

siguranta in exploatare datorita sistemului de avertizare a incidentelor, care este inclus in spuma de poliuretan, si costuri reduse de intretinere si exploatare. Dupa ce au discutat pe marginea proiectului de hotarire, cei 23 de consilieri locali si-au dat acordul pentru efectuarea acestui studiu de fezabilitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.