Local

Sinistratii, masa de manevra a primarului

Doina Ganea
27 mai 2006 1009 vizualizări
Primarul Maicanestiului, Costel Necula, a adus peste 200 de oameni la sedinta Consiliului Local pentru a face presiuni asupra consilierilor Aliantei sa incalce o Hotarire de Guvern. Aceasta prevede ca suma de 69.000 de euro donata de Guvernul Olandei se imparte la 69 dintre cele mai afectate familii de sinistrati. Primarul vrea sa imparta cite 100 de euro la fiecare familie de sinsitrati. Banii ar putea fi retrasi.

Sinistratii din Maicanesti au ajuns masa de manevra a primarului, care a apelat la o metoda populista pentru a-si atrage capital politic si pentru a face presiuni asupra consilierilor puterii, care de fapt sint in opozitie in comuna. Din cauza divergentelor, consilierii nu reusesc sa imparta un ajutor de 69.000 de euro primit din Olanda, iar banii risca sa ia cale-ntoarsa. Primarul Costel Necula a adus la ultima sedinta de Consiliu Local peste 200 de sateni, pentru a-i convinge pe consilierii Aliantei sa incalce legea si sa fie de acord cu impartirea banilor catre toti sinistratii, desi HG 1403/2005 prevede clar ca din acesti bani se vor achizitiona materiale de constructie pentru 69 de familii. Consilierii spun ca oamenii au fost indusi in eroare cu privire la aceasta donatie si ca nu li s-a explicat clar protocolul incheiat Romania si Olanda. Liberalii si democratii sustin ca putin a lipsit ca la sedinta sa fie linsati de populatia instigata. O parte dintre locuitori cred ca primarul ar fi antamat deja materialele de constructii de la firmele propiatilor sai si ca acum, la presiunea acestora, trebuie sa le dea banii pe materiale. Oamenii sustineau ca fondurile trebuie impartite in mod egal la toti cei peste 600 de sinistrati, adica 100 de euro de fiecare familie.


Pentru a patra oara luna aceasta, cei 15 consilieri locali din Maicanesti s-au intilnit pentru a se pune de acord asupra impartirii unui ajutor banesc in valoare de 69.000 de euro, primit de la Guvernul Olandei. Joi, la orele 19.00, peste 200 de sinistrati au fost convocati la sedinta Consiliului Local de catre primarul Costel Necula, in scopul evident, dar nedeclarat, de a face presiuni asupra Aliantei D. A., care s-au opus de trei ori la rind distribuirii banilor pe sistemul "putin, dar la toata lumea", asa cum vor consilierii PSD. Desi sint majoritari, cei 9 consilieri PSD nu pot decide, potrivit Legii 215/2001, impartirea banilor cu majoritate simpla. Adoptarea proiectelor de hotarire privind sume de bani se face doar cu votul a 2/3 din numarul consilierilor. La Maicanesti parerile sint impartite, unii vor sa se respecte legea, altii sa se dea o alta destinatie banilor. Cei mai multi dintre cei veniti joi la Primarie stiau ca trebuie sa li se dea ceva ajutoare. Altii au semnat convocatorul trimis din poarta-n poarta de oamenii primarului, fara sa stie de ce. Revolta era pe cale sa izbucneasca la sedinta de Consiliu Local. Fitilul fusese aprins de cei care au strecurat vorba ca alesii Aliantei nu vor sa le dea ajutoarele pentru locuintele distruse de ape.


Cum a inceput dezastrul


Intre 12-16 iulie 2005, patru sate din Maicanesti, respectiv Rimniceni, Belciugele, Tataru si Slobozia Botesti, au fost acoperite de apa ca urmare a cedarii unor diguri. Dupa ce au fost distruse toate cele 110 gospodarii din satul Belciugele, apele s-au revarsat catre satul Slobozia Botesti (150 case), in Rimniceni (650 case) si jumatate din Tataru (130 case). Primarul Costel Necula a fost acuzat in repetate rinduri ca s-a folosit de oamenii sai din primarie pentru a imparti dupa bunul plac, dar mai ales in functie de interesele politice, ajutoarele destinate sinistratilor. In decembrie anul trecut oamenii au aflat ca primarul a incercat sa obtina capital electoral trecind pe listele celor care urmau sa primeasca aparatura electrocasnica si oameni la care nu a baltit apa in casa. Doar dupa ce acestia au adus abuzurile la cunostinta autoritatilor judetene, primarul s-a vazut nevoit sa treaca lista prin Consiliul

Local. In luna martie 2006, satenii din Maicanesti au aflat ca pe listele cu sinistrati au fost trecute persoane care nu mai locuiesc de ani de zile in comuna, apropiati ai primarului, unii fiind inregistrati chiar de doua ori. Luna aceasta, Consiliul Local s-a intrunit de cinci ori. De patru ori numai pentru a decide cum impart cei 69.000 de euro primiti de la Guvernul Olandei, cind HG 1403/2005 prevede clar ca din ei se vor cumpara materiale de constructii care vor fi impartite la 69 de familii de sinistrati. In pofida acestor evidente, consilieri PSD impreuna cu primarul sustin impartirea sumei la toti sinistratii. "Nu putem decit sa respectam destinatia prevazuta de olandezi. Propun sa facem un tabel cu cei 69 de beneficiari si sa le dam mai repede materialele de constructii, ca ii apuca iar iarna", a declarat in plenul sedintei

consilierul liberal Nelu Ichim. De aceeasi parere a fost si consilierul Maria Pascu. "Lista ar trebui inaintata la Prefectura spre aprobare si pe ea sa fie persoanele care au avut cel mai mult de suferit de

pe urma inundatiilor si care nu au primit decit citiva saci de ciment si o mina de var", a mai declarat consilierul local. Cei cinci consilieri ai Aliantei s-au mentinut in continuare pe pozitii, chiar daca in sala vocile strigau revoltate.


Manipularea suferintei


Sedinta convocata si regizata de edilul Costel Necula avea ca scop convingerea consilierilor liberali ca, din acesti bani, sa fie cumparate materiale care sa fie impartite din poarta in poarta. "Daca nu ne da la toti, sa plece banii inapoi si sa nu ia nimeni. La toti ne-a intrat apa in batatura. Sa se dea cum zice domn\' primar si domnii consilieri", a spus Petrica Mocanu, care a recunoscut ca a semnat convocatorul de la Primarie, dar nu prea a stiut pentru ce. La fel de suparat a fost si Milea Vrinceanu. "Primarul are dreptate. Asa e bun sa se dea la toti", vociferau oamenii. O alta parte a satenilor era insa de parere ca, atita timp cit au ales un consiliu, nu mai au ce sa decida satenii. "I-am ales, ii lasam pe ei sa decida. La adunare au venit mai multi din cei care nu muncesc, care traiesc din ajutoare sociale, mai beau un sprit si sint usor de manipulat, pentru ca stau tot timpul cu mina intinsa la primarie Au venit si altii. Eu am venit ca am auzit de sedinta, nu pentru ca m-au chemat", a spus sateanca Rodica Strauneanu. Oamenii mai spuneau ca, de mai bine de o saptamina, functionarii primariei si consilierii PSD au "periat" satele sinsitrate pentru a-i aduna pe oameni la sedinta. "Au fost indusi in eroare oamenii. Unii chiar au crezut ca le da bani cind ajung la primarie. Li s-a spus ca se dau ajutoare", a mai spus inginerul Nelu Ichim. Consilierii il suspecteaza pe primar ca a antamat deja firma de unde va cumpara materiale de constructii si ca acum patronii fac presiuni pentru a-si respecta promisiunea. Primarul crede insa ca ar fi mai bine daca cei din Alianta s-ar decide si ar accepta propunerile PSD. "E pacat, pierdem banii! Mult, putin, sa ia toata lumea. La peste 600 de sinistrati, 69.000 de euro inseamna cam 100 de euro. Pai, cu banii astia se pot cumpara 25 de saci de ciment si tot e ceva ... ", a declarat primarul Costel Necula, care a negat acuzatiile celor din Alianta D.A..




Prin H.G. Nr. 1065/2005 comunei Maicanesti i-au fost alocati 336.000 RON, suma cu care s-a decontat reconstructia a 12 case distruse, apartinind unor cetateni care reprezinta cazuri sociale. Au mai fost achizitionate materiale (ciment si pietris) pentru repararea imobilelor afectate, incadrate in categoria caselor care necesitau reparatii. In afara de cei 69.000 de euro de la olandezi, 63 de persoane din satele afectate de inundatii au primit de la Guvern, anul trecut, cite 95 de milioane de lei pentru refacera caselor, plus alte bunuri de uz casnic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.