Local

Revolutie mexicana la Brosteni

Dana Lepadat
24 mai 2006 1790 vizualizări
Viitura de duminica a resuscitat cosmarul sinistratilor de pe Valea Pitulusei. Disperati, tineri si batrini au coborit cu carutele si au luat cu asalt primaria din Brosteni. In prima faza primarul a fugit, dar a revenit insotit de citiva consilieri. De cealalta parte, santierul sinistratilor este singurul din judet unde nu s-a inaugurat nici o casa.

O imagine desprinsa dintr-un film cu revolutionari mexicani a putut fi vazuta ieri la Primaria din comuna Brosteni. Sinistrati de toate virstele au ocupat, pentru doua ceasuri, sediul primariei cerind primarului Gheorghe Calin sa-i ajute. Pentru a scapa nejumulit, primarul a mers, insotit de politisti, dupa consilierii locali, prin sat. Dupa ce si-au spus oful, primarul le-a promis, ca de fiecare data, ca o sa le rezolve problemele, dar ca nu are bani. Pentru ca situatia sa nu degenereze, edilul a acceptat sa mearga in zonele afectate pentru a se convinge la fata locului de apocalipsa pe care o traiesc de anul trecut nefericitii locuitori ai Pitulusei. Desi in catun sint 31 de case avariate, doar 25 vor primi locuinta la Odobesti. Deocamdata, pe santierul sinistratilor nu s-a dat nici o casa in folosinta, constructorul invocind lipsa materialelor din partea primariei. Primarul spune ca este neputincios in fata acestei situatii dramatice, lasind locuitorii prada problemelor, desi menirea unui ales local este sa gaseasca solutii, nu sa se vaite.


Dupa viitura de duminica, care a umplut de panica sinistratii de pe Valea Pitulusei ramasi dupa inundatiile din 2005 prin case, ieri, cu mic cu mare, zecile de nefericiti au luat cu asalt primaria din Brosteni. Unii cereau materiale de constructii pentru a termina casele de pe santierul din Unirea, altii reprosau primarului ca nu au fost trecuti pe lista celor sinistrati si au ramas cu locuintele avariate, suspendati pe malurile abrupte ale vaii. Nu in ultimul rind cetatenii din zona calamitata spuneau ca ajutoarele s-au dat "pe ochi frumosi" nu o data, la persoane ale caror case nu au fost afectate de inundatii sau alunecari de teren. Toti au cerut primarului sa stopeze exploatarea lemnului din padurile care se gasesc in spatele caselor, pe care acestia o considera una din cauzele alunecarilor de teren. "Cind a venit apa anul trecut, cei din primarie nu s-au prea omorit sa intre prin case. Duminica insa, dupa ce apa i-a luat jeepul afaceristului Marcel Paun care are exploatare la noi pe vale, chiar si politaiul era bagat pina la briu in apa", plingea si-i spunea primarului Genoveva Ghiorma, una din persoanele sinistrate care nu au primit nici un fel de ajutor de la stat. Puhoaiele i-au luat anul trecut grajdul, crama, gardul si magazia. Ajunsi la capatul rabdarii, cetatenii i-au spus toata durerea edilului. "Am depus cerere la primarie sa vedeti starea in care este gospodaria, dar nici macar numar de inregistrare nu ati vrut sa-mi dati! O sa venim sa dormim in primarie, pentru ca in case nu se mai poate sta. Locuim ca animalele in case ca niste beciuri. Unde sa mai mergem!? Ajutoarele le-ati dat pe vale, la consilierii locali, pe noi nu ne cautati decit la alegeri sa votam PSD-ul", reprosa Viorica Panaitescu.


"Mi-a dat un televizor sa-mi inchida gura"


"Am avut copilul accidentat si nu am putut parasi valea din cauza apei. Iesim din curte pe scara si daca mai ploua o data suvoiul ne va lua cu totul. Tot spune ca a trimis lista la Prefectura, dar nu s-a primit nici un raspuns. Unde sa merg cu copiii daca ne ia casa? Mai sint citiva metri pina in mal si ei imi zic sa stau calma", ne-a spus si Maricica Baciu. Situatii de acelasi dramatism ne-au relatat si alti sinistrati. "Mi-a dat un televizor sa-mi inchida gura. Ce sa fac cu televizorul? Asta imi trebuie cind balteste apa peste tot", ne-a spus Sandu Briulung. "A trecut apa prin casa ca pe prund, in urma a ramas mocirla. Si anul trecut si duminca. La cine sa ma duc sa ma pling?" l-a intrebat Polixenia Catana pe primar. "Mi-au dat un

televizor si nu am unde sa-l pun, ca n-am curent. Casa se scufunda si am bagat televizorul in sifonier", ne-a spus Luca Gheba, a carui casa se scufunda in mil, dar nu a fost inclusa pe lista de despagubiri. "Nici n-ai vrut sa intri in casa. Ai venit cu masina pina pe ulita sa nu te murdaresti. Numai vicele a intrat. Stam ca prostii si asteptam sa vina comisiile si pazesc casa sa nu intre vacile ca mi-a luat apa gardul. Imi spui mereu ca se rezolva", ii reprosa Maria Dudu primarului Gheorghe Calin. Putin a lipsit ca sinsitratii nervosi sa nu-l ia pe sus pe primar, pe care l-au acuzat ca este nepasator si locuieste cu familia in comuna invecinata Mera.


"Ce sa mai vindem, ochii din cap?"


Viitorii beneficiari ai caselor pe care Societatea de Constructii si Montaj Focsani le construieste cu finantare guvernamentala pe amplasamentul de la Odobesti ii cereau primarului sa-i ajute cu materialele necesare pentru a se muta mai repede. "Sintem cinci persoane intr-o amarita de casa, am vindut toate orataniile din ograda ca sa luam niste tabla sa acoperim casa de la Unirea. Ce sa mai vindem, ochii din cap?", ne-a spus Ion Florea, a carui fiica are trei copiii mici, din care unul este grav bolnav, iar ginerele are piciorul rupt. Singura doar sotia lucreaza cu ziua prin sat sa poata cumpara ceva de mincare. Situatii asemanatoare traiesc si celelalte 24 de familii care au repartitie la Odobesti, dar pe care nu spera sa mai vada casele vreodata terminate. Supararea locuitorilor a fost determinata si de exploatarea forestiera din punctul Baciu, la citeva sute de metri de ultima casa a catunului. "Taie padurile la ras si cind a venit viitura a umplut prundul de lemne, crengi si cioate si nu-i intereseaza ca vin dealurile peste noi. Patronul Maricel Paun nu are casa aici de aia nu-i pasa de necazul nostru. Trece cu masinile si ne distruge drumul. Nimeni din primarie nu-i spune nimic", ne-a spus o batrina care, de frica, nu si-a declinat identitatea. Referitor la exploatarea forestiera, directorul Directiei Silvice, Laurentiu Dumitrache, este de alta parere: "Exploatarea lemnului de pe Valea Pitulusei face parte dintr-un program de amenajare a padurilor, iar cauza alunecarilor nu este exploatarea care se efectueaza acum, ci taierile ilegale din ultimii 15 ani".


Autoritatile dau vina una pe alta


"Cunoastem bine situatia oamenilor. Am declarat 120 de case avariate anul trecut. Avem 25 de case distruse, iar cele sase case avariate au fost scoase de pe lista de specialistii de la Inspectoratul de Stat in Constructii Focsani, deoarece noi am cerut despagubiri pentru 31 de locuinte. La vremea respectiva era doamna consilier Doina Fodoreanu venita in inspectie. Pentru ca oamenii au tot venit la primarie am revenit cu o adresa catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in 29 martie 2006. Nu am

primit, deocamdata, raspuns. Avem un volum mare de lucrari in mai multe locuri, deoarece la inundatii u fost afectate mai multe sate. S-a prevazut constuctia unui gabion in valoare de 1,3 miliarde de lei pentru a apara locuintele. Pentru ca nu s-a decontat nici un ban, nu mai putem inainta ridicarea acestuia. Am dus nisip pe santier la Odobesti. O sa facem rost si de restul materialelor, dar nu avem bani. Asta este problema ...", a raspus acuzatiilor facute de sateni primarul Gheorghe Calin. Sinistratii de pe Valea Pitulusei au cerut ieri reevaluarea pagubelor la fata locului, pentru a nu-i prinde iarna viitoare in aceleasi case darapanate. De cealalta parte, seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Dragos Micu, a tine partea subalternilor. "Pe Valea Pitulusei s-au facut verificari de trei ori si nu cred ca nu s-a intrat in toate casele. Daca sint asemenea situatii sint pentru ca persoanele respective nu au

fost acasa la nici una din cele trei verificari. Oricum, sinistratii se revolta permanent. Daca vom fi solicitati vom verifica din nou", a spus seful Inspectoratului de Constructii. Acesta a mai declarat ca nu a primit nici o adresa de la primarul din Brosteni in luna martie prin care sa fie solicitate noi verificari la casele afectate de inundatiile de anul trecut.


"Vom recomanda rezilierea contractului"


Prefectul Ion Oprea a precizat ieri ca Primaria Brosteni nu a adus materialele motiv pentru firma de constructii a inceput sa lucreze la casele sinistratilor din alte localitati. Reprezentantul Guvernului in teritoriu nu are nici o explicatie pentru faptul ca primariile nu-si dau concursul pentru rezolvarea acestei probleme. "Daca nici aici nu se va lucra bine, constructorul nu mai are scuze ca lipseste materialul, intrucit primaria din Odobesti a pregatit materialele necesare. Vineri voi verifica daca lucrurile au intrat in normal. In caz contrar vom recomanda rezilierea contractului. Cit despre cele sase case avariate de la Brosteni, respinse de Inspectoratul de Stat in Constructii in august 2005, aceasta este problema Inspectoratului", a spus prefectul. Ultimul termen pentru finalizarea primului lot de case de pe mplasamentul de la Odobesti a fost 22 mai, dupa ce s-au mai dat si alte termene care nu au fost respectate. "Stam cu oamenii degeaba si cerem mereu primarului sa ne aduca materialele, iar sinistratii si presa ne trag la raspundere pentru ca nu le terminam mai repede", ne-a spus Mihai Ciobanu, seful santierului din Unirea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.