Local

Focsanenii nu se mai grabesc la deransare

Iulia Crețu
23 mai 2006 794 vizualizări
In acest an, numai 30 de focsaneni si-au depus cereri de taiere de la sistemul centralizat de incalzire. Specialistii pun numarul mic pe sema scumpirilor repetate la gazele naturale. In 2005, 50 de focsaneni si-au rebransat caloriferele la sistemul centralizat

Facturile destul de mari de la gazul metan din aceasta iarna i-a determinat pe focsanenii care locuiesc la bloc sa se gindeasca a doua oara asupra hotaririi de a se debransa de la sistemul centralizat de incalzire si apa calda. Daca anii trecuti moda lansata de "italieni" a prins destul de bine si a facut o afacere rentabila din vinzarea centralelor termice individuale, acum se prefera mai mult contorizarea pe scari de bloc a consumului casnic de energie termica. Totusi, chiar daca s-au introdus repartitoare, costurile sistemului centralizat ramin inca mari, dat fiind ca s-a facut prea putin pentru modernizare.


Conform reprezentantilor SC ENET SA Focsani, 75% din blocurile din oras au montate gigacalorimetre prin care se monitorizeaza consumul. "Experienta europeana a aratat ca cel mai rentabil pentru un oras este un sistem centralizat bine pus la punct. Valul debrasarilor pornit in 2003-2004 are acum un trend descrescator. O cauza a acestei situatii o constituie si cresterea facturilor la gaz metan din aceasta iarna. In general, «italienii» prefera sa isi monteze centrale individuale. Acum, in Focsani exista a tendinta de sistare a debransarilor", ne-a declarat ing. Laurentiu Ilie, purtator de cuvint la SC ENET SA Focsani. Cu toate ca pe 1 mai s-a deschis sezonul debransarilor de la sistemul centralizat de

incalzire, focsanenii nu mai gasesc rentabila inchiderea robinetilor de la calorifere. Pina pe 15 septembrie, cind se va relua teoretic furnizarea agentului termic, cetatenii pot totusi sa hotarasca daca apa calda vine de la ENET sau de la o centrala proprie pe gaz. In continuare, multi focsaneni vor sa scape de incalzirea "la comun" si sa nu mai depinda de bugetul vecinilor de scara, mai ales ca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, se vor elimina treptat si subventiile la giacalorie, fapt care va duce la cresterea facturilor la intretinere.


Exista si cereri de rebransare


Pina la aceasta data, societatea de termoficare a primit numai 25- 30 de cereri ale orasenilor privind ruperea de la vechiul sistem. Dintre acestea patru au fost deja solutionate. "In 2003 am avut 2.350 de cereri pentru debransare, in 2004, 800 si in 2005 acestea au scazut la jumatate, numai 460. In 2006, pina la aceasta data, avem inregistrate numai 30 de cereri. Din acestea, patru au fost debransari efectuate. Totusi, o mare parte dintre focsaneni dispun de o contorizare integrala la nivel de bloc si chiar si individual si astfel nu mai este necesara debransarea. Omul are montate apometre si vede cit consuma, dar si repartitoare de la care poate regla caldura. Cei care au inteles ca apometrele si repartitoarele inseamna reducerea costurilor nu mai apeleaza la debransare", ne-a mai declarat Laurentiu Ilie. O parte din cei care au dorit totusi inchiderea robinetilor s-au razgindit intre timp si au cerut rebransarea la sistemul centralizat. Pe anul trecut, lucratorii SC ENET SA au dat drumul la calorifere la aproape 50 de persoane care, in prealabil, se rupsesera de la caldura statului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.