Local

Razmerita inainte de exterminarea gainilor din Bolotesti

Silvia Vrînceanu Nichita
19 mai 2006 1891 vizualizări
Satenii vroiau ieri sa faca moarte de om pentru gainile din batatura. In jur de 500 de oameni au blocat drumul care duce la Gagesti cu bite si cu cauciucuri incendiate. Satenii s-au lasat cu greu convinsi ca este in interesul lor sa limiteze raspindirea virusului aviar. Intre timp, noi focare aviare au fost depistate in cinci localitati, inclusiv la Panciu.

Bolotestiul sta pe un butoi de pulbere. Peste 500 de oameni, cu nervii intinsi la maxim de sase zile, s-au rasculat in satele Gagesti si Pietroasa pentru a impiedica sacrificarea pasarilor de curte. Ieri, a fost confirmat cel de-al patrulea focar de gripa aviara, motiv pentru care s-a dat ordin ca in comuna sa nu se mai auda nici un cotcodacit de gaina. Echipele de exterminare a pasarilor trimise de la Focsani au fost intimpinate cu bite, topoare si cauciucuri aprinse. Toata comuna a fost intesata de jandarmi si politisti care incercau sa mentina ordinea. In incercarea de a-si salva pasarile, satenii au improvizat de-a curmezisul soselei o bariera din sirma, neintelegind de ce este necesar sa li se omoare gainile crecute de ei, atita vreme cit nu au cumparat pui adusi de la fermele penale din Codlea. "Ce, aici e Ceamurlia? Nu le dam nici macar o pana de gaina! Ce, daca eu fac gripa aviara, imi omoara si femeia si copiii?", intreba nedumerit Stefan Tarba.


La Bolotesti, spiritele au fost incinse inca de la primele ore ale zilei de catre baronul Marian Oprisan, care a spart filtrele instituite de autoritati pentru a le spune oamenilor sa se opuna omoririi pasarilor, pe motiv ca "guvernul portocaliu" nu are bani pentru a-i despagubi la pretul pietei. De aici si pina la o repetitie a rascoalei de la 1907 nu a fost decit un singur pas, cei mai inversunati aparatori ai gainilor fiind femeile si batrinii. Marian Oprisan a venit la Bolotesti intr-o tripla calitate, cea de presedinte al Consiliului Judetean, al Comandamentului Antiepizootic si, mai important, ca cetatean al Bolotestiului. In aceasta calitate, le-a vorbit oamenilor alaturi de bunul sau prieten, primarul Fanica. "Ne-a spus ca el iubeste Bolotestiul, ca este din Vrancea si ca guvernul portocaliu nu ne va despagubi pentru gaini. Cine-mi da mie bani cit stau in concediu fara plata?! Domnul Oprisan mi-a zis sa-mi pun o brosa cu fluture in piept, aluzie la ministrul Gheorghe Flutur, ca sa zbor dincolo de filtru. Ne-a luat la misto aici", ne-a spus Eliza Pisleaga, o localnica nemultumita. "La lada de gunoi si capacul peste noi!", spunea si mama nemultumitei. De altfel, in Bolotesti, foarte multi navetisti s-au vazut "arestati la domiciliu", evadarea din comuna fiind principala preocupare de dou zile. "A venit seful la cordon, i- am dat cheile de la camion si i-am zis sa-si gaseasca alt sofer", ne- a spus un proaspat somer.



Gripa se duce dupa culoarea politica a primarului


Cum gripa aviara a devenit una politica, satenii au inceput sa comenteze vorbele aruncate de Oprisan, spunind ca "nu e intimplator ca la Panciu si Bolotesti, unde e PSD-ul la putere, e gripa aviara, iar la Tifesti, unde primarul e de la PD, gainile n-au nici pe dracu". In tot acest timp, in primarie se derula o furtunoasa sedinta de consiliu local, care s-a lasat chiar si cu demisii. Consilierul PSD Gavriloiu Mitrita a anuntat adunarea ca isi da demisia, dupa ce a aflat ca va fi amendat cu 30 de milioane de lei daca nu insoteste "terminatorii" la golirea cotetelor. Pentru ca in zona si-au facut aparitia si reporterii Ziarului de Vrancea, directorul scolii, Neculai Purdel, a primit insarcinarea sa fotografieze de pe prispa primariei tot ce misca pe ulita, iar primarul a chemat jandarmii pentru a se interesa cum am fost "teleportati" in sat. Intre timp, satenii parlamentau pe tema aviarei. "Ca sa faci o gaina mare, minca juma de leasa. Mie daca imi ia o gaina, sa-mi dea doua inapoi!", spuneau barbatii adunati la primarie. "La alegeri veneati cu caciula sa va votam, dar acum va trebuie o ghioaga la fund", spunea si Puiu Razvan, vecin cu primaria. Omul era dispus sa le arate tuturor cum isi tine gainile inchise "inca de anul trecut", dar si sa friga citeva pasari pentru a arata ca nu ii e frica de aviara.


Rascoala taraneasca


Intre timp, pe la orele 14.00, intr-o alta zona a comunei, o mare de oameni a blocat drumul care duce spre Gagesti. Dupa ce au suduit autoritatile locale si judetene, ministrii, Uniunea Europeana si chiar Alianta Nord-Atlantica, protestatarii au cerut venirea primarului pentru a-i cere socoteala. Intrucit situatia risca sa degenereze, iar la fata locului fa fie adusi "mascatii", primarul Stefan Sichin, insotit de preotul Vatra, s-a vazut nevoit sa le ceara oamenilor sa se retraga la casele lor pentru a permite eutanasierea pasarilor. "Criminalii pleaca, dar tu o sa ramini cu noi", strigau amenintator satenii catre Stefan Sichin. Primarul le-a promis oamenilor ca va incerca sa le salveze macar o parte din gaini si le-a adus la cunostinta valorile cu care vor fi despagubiti. "Eu imi dau demisia daca se trece mai departe de Pietroasa. Ascultati-ma, oameni buni, si lasati-i sa eutanasieze. Prefectul ma acuza ca eu v-am scos in strada", le-a spus primarul protestatarilor, in incercarea de a-i convinge sa deblocheze drumul. Nici macar ploaia nu i-a lasat dusi pe oameni. Doar cupa ce au aflat ca vor fi despagubuti, o parte din oamenii au deblocat soseaua, insa cei mai multi vroiau "banul jos, ca la piata".


Tacerea gainilor


De aseara, s-a inceput in forta uciderea galinaceelor, chiar daca unii au mai incercat sa doseasca macar clostile prin poduri sau beciuri. Timp de patru ore, batrinii au plins pentru gaini, rate, curci si giste. In bataia clopotelor, satul Pietroasa a fost luat la picior de 20 de lucratori anti-aviari. Echipa de "hingheri de gaini", cum a fost numita de satenii suparati, a fost coordonata de medicul veterinar Constantina Toma, care a dat ordin sa se ia inclusiv ouale din cuibare, clostile si puii abia iesiti din gaoace. Avind ordinul de utanasiere in mina, medicul i-a acuzat atit pe primar cit si pe presedintele CJ ca se opun lichidarii focarului. Chiar cind sa treaca la atac, "terminatorii" s-au facut de risul curcilor, intrucit li s-au defectat atomizoarele. "Asa va trebuie, ca Dumnezeu nu doarme!", haiau batrinele de pe marginea drumului. Cu toate acestea, gainile erau deja condamnate. Eutanasierea acestora s-a facut cu bioxid de carbon in recipiente speciale, dupa care s-a trecut la incinerarea acestora intr-o gorapa de linga sat. Echipajele de lichidare sint formate din jandarmi, veterinari si un reprezentant al primariei care face inventarul pasarilor pentru a se sti cit ii revine fiecaruia drept despagubire.



"Cind ai sa vezi un ou, ai sa-l pupi!"


In prima zi de omor, a fost nevoie de adevarate calitati de negociatori pentru ca satenii sa permita accesul lucratorilor aviari la cotete, unde pusesera zburatoarele sub cheie. Satenilor li s-a explicat ca virusul poate fi mutant, cu o patogenitate inalta si ca e spre binele tuturor ca pasarile sa fie arse. "Asta-i isterie, nu epidemie! Trebuie sa stiti ca H5N1, in combinatie cu virusul gripei umane a omorat deja citeva zeci de oameni. Vreti, nu vreti, mergem cu legea inainte", explicau doctorii. "Cind ai sa vezi un ou, ai sa-l pupi si ai sa zici ca-i aur!", isi varsa necazul Neculai Badiu, 68 ani, care avea ieri inca in viata vreo 15 gaini. "Tot Bucurestiu\' trebuie omorit", sare si Aurel Purdel, care se tine dupa "masina mortii". Zanfira Latcan, 74 ani, avea sase gaini. Intr-un minut au murit toate, iar batrina le bocea "ca pe copiii mei". Zica ca n-a vazut asa ceva "de cind mama m-a facut". "Las\' mamaie, nu le plinge, ca nu le-a durut!", ii strigau veterinarii. "Le-ai dat, bre, mincare, barem sa moara satule. Muzica funerara le mai lipseste!", facea haz de necaz un alt om. Nu a scapat de macel nici gospodaria familiei Trandafir, care are un decedat pe lavita. "Mai dau eu popii gaina la groapa?!", se vaita stapina casei. "Pai sa-i dai cozonac!", i-a raspuns in ciuda un consatean. In macelul din Pietroasa, oamenii nu au vazut nici picior de primar si nici de consilier. Operatiunea de dezinfectie se va relua mai mult ca sigur astazi, cind va veni rindul la moarte gainilor din Gagesti.



Sumele cu care vor fi despagubiti oamenii


Pui in greutate sub 500 de grame - 150.000 lei vechi

Pui in greutate de peste 500 de grame - 200.000 lei

Gaini si cocosi - 300.000 lei

Curci si curcani - 650.000 lei

Giste - 450.000 lei

Rate, fazani, bibilici- 350.000 lei

Porumbei- 70.000 lei

Porumbei voiajori (omologati) - 1.000.000 lei


Aceste sume au fost stabilite dupa o analiza a preturilor practicate pe pietele din Vrancea de catre o comisie stabilita ieri de prefectul Ion Oprea. De mentionat ca sumele sint mult mai mari decit preturile la care au fost vinduti puii de pe platforma Codlea prin judet. Astfel, pentru un pui de 1 kg comerciantii au cerut mai putin de 100.000 de lei, in conditiile in care la despagubiri se plateste 150.000 pentru un pui de 500 de grame.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.